Vali Baruş Makine Parkı Açılışı Ve Tarla Günü Etkinliğine Katıldı

Vali Baruş Makine Parkı Açılışı Ve Tarla Günü Etkinliğine Katıldı
Malatya'nın Yazıhan ilçesinde Bitkisel Üretimin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında, makine parkı açılışı ve tarla günü etkinliği yapıldı.

Vali Aydın Baruş, Yazıhan Belediyesi ile DAP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanlığının ortaklaşa gerçekleştirdiği programda 31 ayrı tarım makinesinin çiftçilerin hizmetine sunulması nedeniyle düzenlenen törene katıldı. 


Törene Vali Baruş’un yanı sıra Ak Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Yazıhan İlçe Kaymakamı ve Vali Yardımcısı Güher Sinem Büyüknalçacı, Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanı Mehmet Hasdemir, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.


Konuşmaların ardından Vali Baruş; “Öncelikle Barış Pınarı Harekâtında hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah rahmet eylesin. Allah mekânlarını cennet eylesin. Barışın temini için Fıratın doğusunda mücadele eden kahraman Mehmetçiğimizi Allah muhafaza eylesin diyerek sözlerine başladı. 


Yazıhan Belediyesi ile DAP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanlığının ortaklaşa gerçekleştirdiği “Bitkisel Üretimin Yaygınlaştırılması” projesi kapsamında çiftçimizin hizmetine sunulmak üzere alınan 31 adet tarım makinalarını hizmete alıyoruz. 


İnsan hayatını devam ettirebilmesi için gıdaya ihtiyaç duyar, gıdanın ana kaynağı da topraktır. Bizim medeniyetimiz toprağa ana sıfatını yakıştırmıştır. Çünkü ana demek Cenabı Hakk'ın vermiş olduğu iradeyle yoktan var eden demektir.


Recai Kutan barajı ile birlikte Yazıhan ovası, kuraklıktan kurtularak suya kavuştu. Hem toprak verimi arttı hem de ürün çeşitliliği arttı. 


Kırsal Bir İlçe Olarak Bilinen Yazıhan Bundan Sonra Malatya Tarımının Yıldızı Olacak


Tarım Malatya için çok önemli. 425450 hektar tarım arazimiz var. Bunun 218000 hektarı sulanabilir arazi. Yazıhan ilçemizin yaklaşık 618000 dekar arazisinin 420000 dekarı tarım arazisi. Toprağımızın bereketinin devam etmesi için alternatif ürünlerin ekimini sağlamalıyız. Tarıma dayalı İhtisas Sera Organize Bölgesi projesini önemsiyoruz. 1257 dekar alanda her biri 20000 metre kare alana sahip 15 sera işletmesi kurulması planlandı. Tarım ve Orman Bakanlığımız ve Valiliğimiz iş birliği ile burada örnek bir sera kurulacak. Böylelikle Yazıhan seracılığın merkezlerinden biri olacak. Tarım, hayvancılıktan ayrı düşünülemez. Bitkisel üretimin hayvancılık için de kullanılması önem arz ediyor. Besi Organize Sanayi Bölgesi ile 142 besi işletmesini kapsayacak bu projede yaklaşık 15000 hayvan kapasitesi olacak. Bu projenin fizibilite çalışmaları tamamlandı ve bakanlığa onaya gönderildi. Bundan önce kırsal bir ilçe olarak bilinen Yazıhan, bundan sonra Türkiye tarımının Malatya tarımının yıldızı olacak. Bu proje Malatya ve Yazıhan için hayırlı olsun” dedi.


Yazıhan Atlı Cirit Kulübünün gösteri yaptığı programda, başarılı çiftçilere sertifika verildi. Pancar toplama ve ekme ile mısır silaj makinelerinin bulunduğu parkın açılışını yapan Vali Baruş, tarla günü etkinliği kapsamında yeni pancar toplama makinalarının denemesini bir pancar tarlasında gerçekleştirdi. Yeni makinelerin direksiyonuna geçen Vali Baruş bir süre pancar toplayarak makinanın çiftçimize olan kolaylığını test etti. Akabinde yapmış olduğu açıklamada; “Burada şeker pancarı söküm işlemini başlattık. Çiftçilerimiz cüzi maliyetlerle bu makinaları ortak kullanarak toprağını işleyecek, hasadı gerçekleştirecekler. Burada sökülen şeker pancarlarımız şeker fabrikamızda sanayiye kazandırılacak. Bizlerde traktörlere binerek pancar sökme işlemini gerçekleştirdik. Topraktan hayatını kazanmanın ne kadar anlamlı olduğunu anlıyoruz böylelikle. Sadece pancar sökme makinalarımız yok, aynı zamanda silaj makinalarımız ile hayvancılık yapan vatandaşlarımızda böylece faydalanmış olacak. Dolayısıyla hem bitkisel üretim hem de hayvancılık birlikte gidecek. Diğer ilçelerimize ve Türkiye’mize örnek oluşturan bir proje. Allah hayırlı etsin” diyerek sözlerini tamamladı.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir