Ülkücüler, Derme Sulama birliğindeki yolsuzluğa tepki gösterdi

Ülkücüler, Derme Sulama birliğindeki yolsuzluğa tepki gösterdi
MHP Malatya İl Başkanı Dr.Ömer Faruk Kalı, MHP Malatya Battalgazi ilçe başkanı Mesut Samanlı ve Malatya Ülkü Ocakları başkanı Emrah Yılan ile birlikte Çat barajında incelemelerde bulundu.

MHP Malatya İl Başkanı Dr.Ömer Faruk Kalı, MHP Malatya Battalgazi ilçe başkanı Mesut Samanlı  ve Malatya Ülkü Ocakları başkanı Emrah Yılan ile birlikte Çat barajında incelemelerde bulunarak, 3.000 çiftçinin bahçe sulaması yaptığı Çat barajında, 1 aylık su kaldığını yerinde tespit etmiş ve Devletin ilgili kurumlarının, çiftçilerin bahçelerinin kuruma tehlikesiyle karşı Karşıya kaldığını ve önlem alınması gerektiğini ifade etti.

Kalı ayrıca,son dönemde Malatya kamuoyunu yakından ilgilendiren  Malatya Valiliğinin Derme Sulama Birliğiyle ilgili denetleme raporunun görmezden gelinmesine tepki göstererek,aşağıda yer alan 23 maddelik usulsüzlüklerin,  denetim raporunda ortaya çıkarılması sonucu,müfettiş raporunun gereğinin, derhal yerine getirilerek, Birlik Başkanı Abdullah Polat ve Birlik Müdürü Mehmet Karagöz’ün cezalandırılmasını istedi.

YOLSUZLUK SKANDALI GÖRMEZDEN GELİNİYOR!

MHP Malatya İl Başkanı Dr.Ömer Faruk Kalı,Derme sulama birliğinde yaşanan yolsuzluk skandalını görmezden gelmenin mümkün olmadığının altını çizdi. Kalı, MHP olarak bugüne kadar şehrimizde yapılan doğru uygulamaları alkışlayıp, yanlış gördüğümüz uygulamaları da hemşerilerimizin dikkatine sunuyoruz. Derme Sulama Birliği dibine kadar yolsuzluğa batmıştır. Başkanı ve Müdürü son üç yılda Sulama Birliğini keyiflerine göre yönetip hiçbir kural ve kaideye uymamışlardır. Malatya’yı hiç kimse sahipsiz sanmasın.Tüyü bitmemiş yetimlerin hakkının hesabını mutlaka sorulmasını ve cezalandırılmalarını istedi.

DENETİM RAPORUNUN GEREĞİ NEDEN YAPILMIYOR?

Derme sulama Birliği’ne ait 2013-2014-2015-2016 yıllarına ait belgelerinin denetimi gerçekleşmiş ve 07.04.2017 tarihli denetim raporunda Birlik Başkanı ve Birlik Müdürü hakkında görevden alınması gerektiğine vurgu yapıldığını ifade eden Kalı “ Ancak raporun yayınlanmasının üstünden haftalar geçmesine rağmen Birlik Başkanı Polat ve Birlik Müdürünün görevlerine devam etmeleri, Polat’ı kim veya kimler koruyor sorusunu da gündeme getirdi.

İl Başkanı Kalı, Malatya Valiliği Denetleme raporundan öne çıkan ve halen Malatya valiliğinin internet sitesinde aşağıdaki link ile ulaşılabilen 94 sayfalık müfettiş raporunda http://www.malatya.gov.tr/kurumlar/malatya.gov.tr/Dosyalar/Menuler/Sulama%20Birlikleri/Derme%20Sulama%20Birli%C4%9Fi%2094.pdf  yer alana rapora göre Derme Sulama Birliğinde yapılan olağan kongre de dahil olmak üzere alınan tüm kararların geçersiz ve yapılan harcamalarında usulsüz olduğuna yönelik detaylı bir incelemeden söz edildiği görülmektedir.. Birlik Başkanı Polat ve Birlik Müdürü Karagöz’ün maaşlarından, bindikleri makam araçlarından ve daha birçok faaliyetini yasalara aykırı davranarak suç işlediklerini belirleyen Denetleme raporunun ise şimdiye kadar herhangi bir işlevi olmamasına ülkücüler tepki gösterdi.

Malatya Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen kontrolünde hazırlanan denetleme raporunda Birlik Başkanı ve Birlik Müdürünün aşağıda yer alan  23 maddede suç işlediği ortaya çıkrılmıştır. Derme sulama birliğini zarara sokan Başkan Polat ve müdür Karagöz’ün verdikleri zararı faiziyle birlikte tahsil edilmesini isteyen Denetleme raporunun ayrıntılarını Tüm Malatya kamuoyunun satır satır okumasını isteyen Kalı, Derme Sulama Birliğinde yaşanan yolsuzlukların bir an önce  cezalandırılmasını talep etti.

Kalı,3 Bin civarında çiftçinin üye olduğu Derme Sulama Birliğinde yaşanan yolsuzlukların hesabının bir an önce sorulmasını ve suçluların  bir an önce cezalandırılmasını beklediklerini, Olayın örtbas edilmemesi için;çiftçiler, siyasi Parti, sendika, sivil toplum örgütleri ve yetkilileri göreve davet etti.

Kalı, 2015 yılında Devlet su işleri  Genel müdürlüğü  iç denetim birimi başkanlığı tarafından 30.11.2015 tarihli  İç denetçi  Altan YILMAZ tarafından hazırlanan  müfettiş raporunda, Derme Sulama birliği başkanının, ilgili yönetmeliği 39.maddesi c fıkrasında “Birliğin uygun bir şekilde  yönetilmediği  ve sulamanın başarısızlığına neden olunduğu denetim raporu ile belgelenmesi durumunda ,DSİ bölge Müdürlüğü’nün teklifi ve orman ve su işleri Bakanlığı’nın onayı ile başkanlık görevinin sona ereceği ” hükmü nedeniyle, BİRLİK BAŞKANININ GÖREVDEN ALINMASI TALEP EDİLMİŞTİR. Konu ile ilgili olarak  Derme Sulama Birliği’nin bağlı bulunduğu DSİ 9. Bölge müdürlüğü ,denetim raporunu   02.12.2015 tarih B.18.1.DSİ.0.64.00.00-663-181 sayılı üst yazısı ile Orman ve su işleri Bakanlığı’na  göndermesine rağmen ,ilgili bakanlık birlik başkanını görevden almıştır. Bu usulsüzlükleri yapan birlik başkanı hangi gerekçelerle görevden alınmamıştır. Bu konunun ilgili bakanlık tarafından kamuoyuna açıklanmasını talep ediyorum dedi.

Malatya valiliğinin 94 Sayfalık Denetleme raporunda öne çıkan suçlamaları örtbas etmek için, Birlik Başkanı Polat’ın yeni bir denetleme raporunun hazırlanması için çeşitli girişimlerde bulunduğunu da iddia eden Kalı,Ülkücüler olarak aşağıda yer alan  suçlamalarla ilgili, ilgili kurum  ve kuruluşlardan cevap beklediklerini ifade etti.

Kalı, Derme sulama birliğinde tespit edilen ve müfettiş raporunda geçen yolsuzlukları aşağıda yer alan 23 madde de açıkladı.

1-Raporun 81. sayfası 7. Madde :Birlik başkanı Abdullah Polat 2013-2014-2015 döneminde  ortalama    her ay  maaşından 600TL fazladan  para almış ve   35.336TL’nin  yasal faizi  ile  birlikte  ödenmesi öngörülmüştür.

2-Raporun 81. sayfası 8. Madde :Birlik başkanı Abdullah Polat 2013-2014-2015-2016 döneminde   fazladan aldığı 15.720TL’nin   yasal faizi  ile  birlikte  ödenmesi öngörülmüştür.

3-Raporun 82. sayfası 16. Madde:6172  sayılı  sulama birliği kanunu 29.maddesinde,  meclis üyelerinin iki kez üst üste  meclis toplantısına mazeretsiz katılmaması durumunda, meclis üyeliği düşer ve oy  kullanamaz denildiği halde, meclis üyeliği düşen meclis üyeleri ile birlik gayriresmi meclis üyeleri ile  kararlar aldığı tespit edilmiştir.

4-Raporun 82. sayfası 20. Madde: 2011-2012-2013  yıllarına ait   borçları bulunmasına  rağmen , meclis üyesi  seçilmemesi gereken  ENVER KARACA  meclis  üyesi olarak seçilmiş, ilgili şahıs için il  seçim kuruluna sahte evrak ile   borcu yok yazısı verilmek suretiyle  meclis üyesi seçilmiştir. Evrakta sahtecilik yapılan bu işlem  için, birlik müdürünün yalan söylediği ve  ilgililer hakkında  hukuki  işlem  yapılmasına karar verilmiştir.Enver KARACA,ilimizde faaliyet  gösteren hangi firma ortağının yakın akrabasıdır. Bu kişi  hangi sıfatla sahte evrak ile meclis üyesi  seçilmiştir.

5-Raporun 83 sayfası 20.2 Madde: 6172 sayılı  sulama birliği kanununa göre, mevzuat doğrultusunda 19.09.2012 tarihinde  başkan ve birlik üye seçimi  yapılmış, kanun gereği Gizli  oy açık tasnifile seçim yapılması gerekirken, bu kurala  uyulmadığı, yapılan tüm seçimlerin geçersiz  olduğu ,2012-2016  yılları arasında ,birliğin almış olduğu  tüm kararların geçersiz  olduğu ve bu  sebeple  tüm maaş, yasal yolluk ve  huzur  haklarının ilgili  kişilerden yasal   faizi  ile birlikte alınmasına  hükmedilmiştir.

6-Raporun 84 sayfası 20.4 Madde:6172 sayılı kanunun personel istihdamı başlıklı  14.maddesinde   birliğin toplam giderleri, gerçekleşen en son bütçe  gelirlerinin %30 ‘nu aşamaz denilmektedir. Aksi durumda  bu oran geçilir ise, aradaki zararın Birlik başkanından rücu  edilmesi   gerekmektedir. Birlik bu konuda tasarruf etmek yerine , Budak-San isimli  firmadan hizmet alımı  yapmış  ve kurum daha fazla zarar   ettirilmiştir. 2015  yılında Budak-san firmasının  hizmet alımı 380.000TL +KDV olarak gerçekleşmiştir. Bu zararın Birlik başkanından rücu  edilmesi  uygun görülmüştür. BUDAK-SAN firması kimdir. Hangi siyasi  parti bu firmanın arkasındadır. Kurum  zarar ettiğini  bile bile, yıllık 500.000TL’yi bu firmaya  hangi amaç doğrultusunda  tespit edilmiştir.

7-Raporun 84 sayfası 20. 5.Madde:Sulama birliğine ait  araçların, 2013-2014-2015-2016  döneminde  Malatya Büyükşehir belediyesine kiraya verildiği , Fayda zarar  değerlendirmesi yapıldığında  araçların kiraya verilmesinin ticari  olarak düşünüldüğü ancak yıllarca araçların hor  kullanılması sonucu ,bakım  onarım giderlerinin artığı ve  yaklaşık 375.555TL’lik  bakım onarım gideri yapılarak, kurumunzarara  uğradığı, zarara sebebiyet verenlerden yasal faizi ile   bu tutarın alınması gerektiği  tespit edilmiştir.

8-Raporun 13.sayfası ve 84.sayfasında ;Birlik müdürü Mehmet Karagöz’ün evrakta sahtecilik  yaptığı ve  yalan beyanda bulunduğu tespit edilmiştir.

9-Raporun 85.sayfası 20. 9.Madde;Birlik başkanı ve birlik müdürünün babasının Topsöğüt mevkiindeki   evinin  tamiratında  kullanılmak  üzere, 17.09.2015 tarihli039436 nolu fatura ,17.09.2015 tarihli 039435 nolu fatura ile,hazır beton alımı yapılarak  birlik bütçesinden usulsüz olarak  ödeme yapıldığı tespit edilmiştir.

10-Raporun 85.sayfası 20. 10.Madde; Sulama birliğinin,işletme müdürü   Mehmet Karagöz’ün kardeşi  Turgut Karagöz’den   birliğe ihalesiz  direk  malzeme  aldığı ve  kamu zararı  oluştuğu   tespit edilmiştir.

11-Raporun 86.sayfası 20. 11.Madde; Birliğe ait araçların, birlik başkanı Abdullah Polat ve  birlik müdürü Mehmet Karagöz tarafından 12  ay boyunca 24  saat  kullanıldığı tespit edilmiştir. Birlik personellerinin verdiği ifadelerinde,birlik başkanı Abdullah Polat’ın     hacı  olan akrabalarının Adana ilinde   karşılamaya bile  birlik aracı  ile gittiklerini ifade etmişlerdir. Ayrıca, Abdullah Polat’a  ait  Fidan kitapevinin hem il içinde,hem de il dışında kitap  dağıtımlarının birlik  araçları  kullanılarak gerçekleştirildiği  tespit edilmiştir.

12-Raporun 86.sayfası 20. 13.Madde; Birlik bütçesinden, Düğün yemeği, Çerez, çiçek vb. gibi bedeller altında  usulsüz harcamalar  yapıldığı  tespit edilmiştir.

13-Raporun 86.sayfası 20. 14.Madde;2014  yılında 9485m kanal  yapımı,2203m büz döşemesi,150m menfez yapımı ile  ilgili  olarak hazır  beton kullanıldığı görülmüş , birlik Müdürü’ne bu kadar işlem yapılıp yapılmadığı sorulmuş ancak birlik müdürü’nün konudan haberdar olmadığı ifade edilmiştir. Bunun  üzerine, birlik  bakım  onarım sorumlusu  Zekeriya Boztepe’nin ifadesi alınmış ve  böyle bir işlemin kendileri  tarafından yapılmadığı beyan edilmiştir.

14-Raporun 87.sayfası 20. 16.Madde; Birlik başkanı Abdullah Polat’ın   akrabası olan  Abdullah Ercan, Osman Ercan, Ali Ercan  ve Orhan Ercan’a  ait  bahçelerinde  birliğin  iş  makinalarının   ücretsiz olarak kullandırıldığı  ve  birlik bütçesinden mazot alınarak  iş yaptırıldığı tespit edilmiştir. Ercan ailesi hangi  AKP milletvekilinin   yakın danışmanıdır.

15-Raporun 88.sayfası 20. 20.Madde; Birlik müdürüne ,Çiftçilerden 353 sicil nolu  Aziz  Kuzey ‘e ait olan 379TL borcun  tahakkuk etmesine rağmen,  neden kayıtlardan silindiği   sorulmuş , birlik müdürü bilgisayar arızası olduğu içinbu kaydın  silindiği beyanında bulunmuş,herhangi bir resmi   evrak verememiştir.Parası  alınıp da, kayıtlarda olmayan işlemlerin ,birliğe üye 3.000 çiftçimiz  tarafından  kontrol edilmesini öneriyoruz. Başka parası alınıp da,sistemden alınmadı gibi görülen  kayıtlar varmıdır.Bu konuda ilgililerden  açıklama bekliyoruz.

16-Raporun 88.sayfası 20. 20.Madde; Yine, Ramazan Temelli adlı çiftçi içinde  aynı şekilde, tahakkuk oluşturularak ,işlem  iptali yapıldığı görülmüş, yapılan araştırmada, Ramazan  Temelli’nin  birlik müdürü  Mehmet Karagöz’ün halasının eşi olduğu ortaya çıkarılmıştır. Siz parası alınıp tahakkuku oluşan bu kayıtlarla, ne amaçla sildiğinizi belirtmenizi talep ediyoruz.

17-Raporun 89.sayfası 20. 25.Madde; Birlik başkanı Abdullah Polat’ın köyü  olan ve birliğin sulama bölgesi  dışında kalan,  venk köyünde , birlik başkanın akrabalarının bahçesine  DSİ  ve karayollarından sökülen  13  adet 12m uzunluğundaki polietilen boruların  döşendiği ve  kurumun zarara uğradığı tespit edilmiştir.

18-Raporun 89.sayfası 20. 26.Madde; Birlik başkanı Abdullah Polat’ın yine akrabalarına   ait  Yeşiltepe , Topsöğüt bölgelerinde   350-400 dekar alandaki bahçelere , birlik  imkanlarıyla sulama  boruları döşendiği  ve kurumun zarara uğratıldığı tespit edilmiştir.

19-Raporun 89.sayfası 20. 27.Madde; Birlik,ihalesiz olarak  sürekli olarak   Bilim  Tarım ve Budak-san firmasından ihalesiz  alımlar yapmıştır. ,Rekabet şartları  oluşmadığı  için  kamu zararı  oluşmuştur. Bilim Tarım firması  sahibi  Furkan Çalhan, ile Budak-san firması sahibi  Rıdvan Budak  kimdir. Bu firmalardan ihalesiz hangi mantıkla hizmet alımı gerçekleşmiştir.

20-Raporun 90.sayfası 20. 28 Madde; 44 LD 978 plakalı  Dodge marka araç  ile ilgili olarak  birlik müdürüne aracın akibeti sorulmuş , birlik müdürü ilgili aracın motor  yenileme  işleminin yanlış yapılması sonucu  yediemin otoparkında  olduğu  ve bu işlemden dolayı, evrakta sahtecilik suçu işledikleri gerekçesiyle   Birlik başkanı Abdullah Polat ve Birlik  müdürü  Mehmet Karagöz hakkında mahkeme kararıyla 2 yıl kesinleşmiş  hapis cezası verildiği  görülmüştür. Aracın yediemin de kalmasından  dolayı da, yaklaşık 20.000Tl’lik  park parası oluştuğu ve bundan dolayı da  kurumun zarara uğratıldığı  tespit edilmiştir.

21-Raporun 91 .sayfası 20. 33 Madde;  Birlik başkanının 2015-2016  döneminde 57 kez  uçak ile seyahat ettiği ,bu  kadar fazla  uçuşun dikkat çekici olduğu  ve Birlik Başkanı  ,SUBİRDER isimli sulama birliği   genel merkezine gidip geldiğini  ifade etmiştir.Raporu hazırlayan müfettişlerin,SUBİDER genel başkanı ile yapılan görüşmesinde , bu kadar toplantı yapmadıkları  ifade edilmiştir. Birlik başkanı kendi özel işleri için, birlik bütçesini kullandığı tespit edilmiştir.

22-Raporun 92 .sayfasında; Birlik başkanı  AbdullahPolat’a ait kayısı bahçesinde, birlik  personeline   zirai ilaçlama yaptırıldığı,  başkanın  kardeşi Hüseyin Polat’a ait traktöre sulama birliği  araçları  üzerine yazdırılmak suretiyle, usulsüz akaryakıt alımı yapıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca birlik  personelinin , birlik başkanı Abdullah Polat’ın  Çöşnük mahallesindeki evinde,  kilik taşı döşediği, çim ektiği ve  usulsüz olarak 25 gün boyunca  bu şekilde  çalıştırıldığı da tespit edilmiştir.

23-Bu usulsüzlüklerin haricinde kurum  2015 yılı denetim raporunda,Malatya Hanımın çiftliği beldesinde yaşayan Ömer YILMAZ isimli  vatandaşın birikmiş su borcu olan 35.000TL ,için karşılığında  çek alınmış  ve borcu silinmiş olmasına rağmen ,tahsil edilen çekin parasının kayıp olduğu da ortaya çıkarılmıştır.

Kalı,Özellikle ilimizde, dini cemaatleşme adı altında manevi değerler kullanılarak "ÇETELEŞMEYE" başlayan bir grup, şehrimizdeki  tüm organları kendi çıkarları doğrultusunda kullanır hale gelmiştir.Mevcut siyasi iradeye ,gereken uyarıları yapıp, bu durumun düzeltilmesini bekleyen ülkücü camianun, bu durumdan son derece rahatsız olduğunu sözlerine ekledi.Kalı,her zaman mazlumun yanında olan camiamızın, bu vahim durum karşısında tepkisiz kalmamış ve kalmayacaktır dedi.

Kalı,.İlimizin en büyük sulama birliği olan, Derme sulama birliğinin basiretsiz yöneticiler  tarafından yönetilmesi ve kontrolsüz sulama yapılması sonucu, Çat barajının doluluk oranı  %5 seviyesine inmiştir. Bu konu DSİ tarafından ,tenkit olarak Derme sulama birliğine yazılan, uyarı şeklindeki üst yazılarla belirtilmesine rağmen , birlik yöneticileri herhangibir önlem almamış ve görevlerini kötüye kullanmışlardır dedi.

Kalı,Çat barajındaki suyun,kontrolsüz ve plansız bir sulama yapılması,su sıkıntısının hat safhaya ulaşması sebebiyle,Hanımınçiftliği,Battalgazi ve Dilek bölgelerinde kanalizasyon borularının bizzat Derme Sulama birliği yetkilileri tarafından kırılarak,sulamada kullanıldığının da tespit edildiğini ifade ederek,önümüzdeki günlerde o bölgede salgın hastalık tehlikesi ile de karşı karşıya kalınacağını ifade ederek,  Bu sebeple ,Milliyetçi hareket partisi olarak , en fazla 1 ay  sonra çat barajının suyunun biteceğini yerinde görerek, ilimizde bahçe sulamasında büyük problemler yaşanacağını,köylü vatandaşlarımızın bahçelerinin kuruyacağını  ve Devletin ilgili kurumlarının acil önlem alınmasını talep etti.

Kalı,Ülkücü camia olarak beklentimiz ve irademiz ,bahse konu müfettiş raporları ve  açıklamalarımız doğrultusunda, Malatya derme  sulama birliği başkanı ve  birlik müdürünün derhal  görevden  alınması,hatta, Birlik başkanı ve  birlik müdürünün onurlu bir davranış göstererek acilen  istifa etmeleri gerektiğini ifade ederek, Yolsuzluğa bulaşmış şahısların istifa etmeleri veya acilen görevden alınmaları; ilimiz için hem  vicdani,  hem ahlaki, hem de hukuki bir  eylem olacaktır dedi.

Kalı ayrıca, Abdullah Polat’a ait Fidan kitapevinin, hangi resmi kurumlara malzeme verdiğinin de ortaya çıkarılması ile birlikte ,Malatya büyükşehir belediyesine ait  Sanat sokağındaki  Abdullah Polat’a ait Fidan kitapevinin de, hangi şartlarda  faaliyet gösterdiğinin de  kamuoyu ile paylaşılmasını da talep etti.Kalı, Bu şekilde ilimizde cereyan eden, tüm yolsuzlukları, Milliyetçi  hareket partisi olarak,bundan sonra   takip edeceğimizi belirtmek istiyorum dedi.

Kalı, 2015 ve 2017 denetim raporu ile  Görevden alınması talep edilen Derme sulama Birlik başkanı ve müdürü’nün görevden  alınmaması  manidar bularak, Biliyoruz ki, hırsızı koruyanda, hırsızdır dedi.

MHP Malatya İl Başkanı Dr.Ömer Faruk Kalı, son olarak bundan sonraki süreçte Ülkücü  camia olarak;Derme sulama birliğinde olduğu gibi,İlimizdeki diğer yolsuzlukların üzerine üzerine giderek,konunun yakın takipçisi ve tarafı olacaklarını da belirtti. 

Haber-Foto: Turgay Simavi / Beydagihaberajansi.com

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir