Türkiye'nin İlk Entegre Çevre Projesinin Temeli Atıldı

Türkiye'nin İlk Entegre Çevre Projesinin Temeli Atıldı
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip Malatya Entegre Çevre Projesinin temeli düzenlenen tören ile atıldı.

29 Temmuz Cumartesi günü Katı atık depolama sahasında düzenlenen temel atma törenine Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Vali Ali Kaban, AK Parti Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, Müftü Ümit Çimen, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Turan, Genel Sekreter Yardımcıları, Daire Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ile kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

Temel atma töreni öncesi Çevre Entegre Projesinin yüklenici firmaları Mimsan ve Doğustar adına bir konuşma yapan Mimsan Yönetim Kurulu Başkanı Enver İlhan, bu projenin mühendislik adına teknoloji harikası olduğunu belirterek, “Bu proje Türkiye'de bir ilk. Bu proje 2 kere 2'nin 4 değil, 25 olduğunu ispat eden bir projedir. Biz bu projede bir cengâverlik yapmaya talip olduk. Doğu Star firmasına, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekibine teşekkür ediyorum. Bu proje aslında ticari anlamda çok önemli bir proje değil. Önemli olan kısmı mühendislik ve teknolojik tarafının üstün ve yüksek olması. Ülkemiz adına ilimiz adına bir ilk olan bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Bu projenin faydaları katlanarak artarak devam ediyor. Böylesine önemli ve örnek bir projenin yerli firmalar olarak bizlere verilmesi bizler açısından ayrıca büyük bir önem taşıyor. Bu nedenle Büyükşehir Belediye Başkanımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da yaptığı konuşmada; yarınlarımızın daha aydınlık olması için, çocuklarımıza daha yaşanabilir bir şehir bırakmak için çevre yatırımlarına büyük önem verdiklerini belirterek özetle şunları söyledi:

“40 yıldır kullanılan Vahşi depolama katı atık alanımızı rehabilite ederek çöp gazından elektrik enerjisi elde etme projemizi hayata geçirip 10 bin konutun aydınlatma ihtiyacına eşdeğer enerji üretmekteyiz. Rehabilite süreci sonrası aynı yıl ilimiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ülkemizin havası en temiz ili ilan edilmiştir.

Malatya Entegre Çevre Projesini hayata geçirmenin süreçlerinde önemli aşamaları geride bırakmış durumdayız. 2017 yılı sonu itibariyle ilimiz genelindeki evsel katı atıklardan, 60.000 konutun aydınlanma ihtiyacına eşdeğer elektrik enerjisi elde etmiş olacağız. Proje kapsamında Düzenli Depolama Alanına kabulü yapılacak atıkların asgariye indirilmesi hedeflenmektedir.

Malatya Entegre Çevre Projesi; İl genelindeki katı atıkların 3'ü enerji tabanlı olmak üzere 4 ayrı prosesten geçirilerek bertarafını sağlarken, atıklardan 3 farklı teknoloji ile elektrik enerjisi üretmeyi hedefleyen ve Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan entegre bir projedir.

Proje kapsamında 4 ilçede (Doğanşehir, Akçadağ, Darende, Pütürge-Doğanyol) kurulacak Aktarma İstasyonları vasıtasıyla katı atık sahasına getirilecek atıklar Ayrıştırma ünitesinden geçirilerek geri dönüşüm sağlanacak akabinde Biyogaz Reaktöründen, Gazifikasyon Tesisinden ve Düzenli Depolama Sahasındaki Deponi gazından elektrik enerjisi elde edilecektir. Ayrıca tesislerin atıl ısıları da proje kapsamında kurulacak olan seranın ısıtmasında değerlendirilecek, proje dahilinde kompost üretimi de yapılacaktır.

Katı Atık Vahşi Depolama Sahamızda halihazırda elde edilen saatte 2,2 MW elektrik enerjisinin yanı sıra Malatya Entegre Çevre Projesi kapsamında hedeflenen saatte yaklaşık 10 MW (4 MWe Gazifikasyon, 1,7 MWe Biyogaz Reaktör, 4 MWe LFG) elektrik enerjisi ile birlikte toplamda saatte 12 MW elektrik enerjisiyle 60.000 hane, 310.000 nüfusun aydınlatma ihtiyacına eşdeğer enerji üretilecektir. Bu proje ile etkinlikle beraber verimlilik de baz alınarak aynı atık miktarından emsallerimizin 10 katı elektrik enerjisi üretirken depolanacak atık miktarının da % 70'i azaltılmış olacaktır.

Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak çevre yönetimi faaliyetleri kapsamında tüm tarafların konuyu işbirliği ile ele almasını sağlamak, çevre şuur ve hassasiyetini geliştirmek ve geleceğe ışık tutmak adına çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

Devam eden bu çalışmalarımız ulusal ve uluslararası düzeyde ilgi uyandırmış, TBB gibi ulusal;  UCLG-MEWA gibi uluslararası yerel yönetim teşkilatlarının çevre yönetimi ile ilgili programlarının ilimizde Belediyemizin ev sahipliğinde yapılmasına,  bu programlar sonucu çevre yönetimi ile ilgili bağlayıcı kararlar alınmasına katkı sağlamıştır.

Bu projenin karar, hazırlama, projelendirme ve çalışma aşamalarında teknik ekibimizle defaatle toplantılar yaparak mevcut tecrübelerden azami seviyede istifade ederek çalışmalarımızı tamamladık bu çalışmaların sonucu olarak şu an huzurunuzdayız. Projemizin ülkemiz ve ilimiz için bir çok hayra vesile olacağını düşünerek böyle bir günde bizleri yalnız bırakmayıp bu sevinci bizimle paylaştığınız için hepinize teşekkür ediyorum.”

AK Parti Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Öznur Çalık, sadece Malatya için değil, Türkiye için çok önemli bir projenin temelini attıklarını belirterek, “Yenilik, inovasyon cesaret ister. Büyükşehir Belediye Başkanımızın tesis ile ilgili olarak bize göndermiş olduğu videoyu izledim. 4 aşamalı bir proje. Çevre dostu Malatya'yı inşa etmek için yerel yönetimlerimiz canla başla çalışıyorlar. Çöplerin toplanmasını yapıyorlar, temizliğini sağlıyorlar. Toplanan çöplerin atık hale getirilmesi ve çevreye zarar vermemesi gerekir. Katı atık bertaraf tesisi yapıldı. Bunun gazlaştırılması sonrası da enerjiye dönüştürülmesi ve çevreye faydalı bir hale getirilmesi çok önemli bir çalışma. Bu projeyle tam 60 bin konutun aydınlatma ihtiyacını karşılayacak enerji çöpten üretiliyor. 300 bin nüfusun aydınlatma ihtiyacı bu yapılan yatırım sağlayacak. Yaklaşık 60 trilyonluk bir yatırım. Ama sonrasında Malatya'ya ve ülkemize sunduğu katkıya baktığımızda bu proje kıymete değer diyorum. Çevrenin temizliği için her şeye değer. Özelikle yenilenebilir enerji için bir çığır olduğunu düşünüyorum. Çöpten enerji üreteceğiz. Enerji Bakanımız, temel atma törenine katılamadıklarını ancak açılışta mutlaka olacaklarını söylediler. Bu bertaraf değil, enerjinin kazanılmasına da vesile olacak. Doğal kaynaklarımıza zarar verilmemesi, en büyük hedeflerimizden biri. Bu proje Türkiye için bir ilk ve Türkiye'nin önünü açan bir proje olduğunu düşünüyorum. Bu proje için başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Malatya'mızın yürekli iş adamlarını yürekten kutluyorum” dedi.

Vali Ali Kaban’da konuşmasında Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ı özellikle tebrik ettiğini belirterek, Türkiye’nin önünü açacak ve ilk olma özelliği taşıyan devasa bir projeyi çok iyi bir anlaşmayla hayata geçirdikleri için her türlü takdiri hak ettiklerini söyledi.

Vali Kaban, “Çöp gibi çevre zarar veren, geleceğimize büyük zararlar veren atıklarla ilgili böyle bir tesis kurmak gerçekten de çok hayırlı bir iş. Günümüz ve gelecek nesil için yaptığı bu iş için hele de bu projeyi hayata geçirmek için çok iyi de mali bir anlaşma yaptığı için tebrik ediyorum. Böyle bir konuda kendileri ile bir pazarlığa oturursam çok dikkatli olacağım. Çünkü ben böyle bir anlaşma görmedim. Yani hiç para harcamadan, yatırım hizmete girdiğinde cirodan yüzde 17 alacaksınız, 15 yıl sonra da tesisi komple devralacaksınız, böyle bir anlaşma hiç görmedim, gerçekten büyük bir başarı. Değerli arkadaşlarım bana bir açıklama yaptılar. Dedim ki böyle bir şey yok, bu nasıl bir iş. Hakikaten başarılı olmaları için elimizden gelen desteği vermemiz gerekiyor, çünkü yerli bir teknoloji. Yerli teknoloji çok büyük önem taşıyor. 12 megavatlık bir üretim olacak, çok büyük bir rakam. 4 aşamalı bir çalışma yapılacak. Burada ayrıştırma, gazifikasyon, yakma ve çürütme ile enerji elde etme sistemi var.  Bu projenin hayata geçmesi için elimizden geleni yapacağız. Bu çalışmalarda büyük gayretleri olan herkesi kutluyorum” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise konuşmasında böylesine önemli bir projenin temel atma töreninde bulunduğu için çok mutlu olduğunu belirterek, özetle şunları söyledi:

“Bugün Türkiye'miz için, ülkemiz için çok önemli bir projenin temel atma törenindeyiz. Bu projenin Malatya'da gerçekleştirilmesinden dolayı ayrıca gurur duyuyorum. Bu projenin hayata geçmesinde emeği olan Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Bizim enerjiye ihtiyacımız var. Son 15 yılda her alanda Türkiye'yi 3 kat büyütürken, enerjideki açığımızı giderme adına, atmış olduğumuz adımlar,  vermiş olduğumuz teşvikler esasen enerji açığımızı azaltırken, bu enerjinin de yerli ve milli olması noktasında önemli işlere imza attık. İnşallah yeni enerji politikamızla birlikte özellikle enerji açığımızı giderdiğimiz gibi, yenilenebilir enerjiden, güneş enerjisinden, rüzgâr enerjisinden faydalanabiliriz. Güneş enerjisi noktasında yapmış olduğumuz Karapınar ihalesine baktığımızda esasen şunu görüyoruz; Türkiye'ye güvenenler, Türkiye'ye güvenip yatırım yapanları Türkiye hiçbir zaman mahcup etmedi.

Biz yabancı yatırımcılara her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Biz kendi yerli üretimimize, milli üreticilerimizin de önünü açarak, onların yapacağı yatırımları destekliyoruz. Son çıkan Üretim Reformu Yasası ile birlikte özellikle organize sanayi bölgesinde üretim yapan sanayicilerimizin üzerindeki yükleri kaldırdık. TRT paylarını kaldırdık, emlak vergilerini kaldırdık. OSB yönetimlerinde sanayicilerin aktif şekilde yer almaları için geniş yetkilerle donattık. Üretim yapanlara artık bu anlamda bir mazereti olmasın. Bir yılda biz sanayicilerimiz üzerindeki 1 milyar TL’lik yükü kaldırdık. Biz üretim yapanın üretenin yanında olmalıyız.

Bu proje sadece Türkiye'deki belediyelere değil, dünyaya da örnek olacak. Bununla ilgili bir her türlü teşviki de alırız. Bugün temelini attığımız bu proje, aynı zamanda teknik açıdan da en lüks projelerden biri. Verimlilik açısından, çevreye duyarlılık açısından mükemmel bir proje. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

Protokol konuşmalarının ardından Malatya Entegre Çevre Projesinin temeli, İl Müftüsü Ümit Çimen’in yaptığı dua ile törene katılanlar tarafından birlikte atıldı. 

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir