TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, Prof.Dr. Ali Adnan Hayaloğlu ve bazı TÜBA üyeleri Arapgir ilçesini ziyaret ederek incelemelerde bulundular.
İlçenin tarihi ve kültürel yerlerini gezerek reyhan bahçelerinde incelemelerde bulunan heyeti Arapgir’de ağırlamaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını belirten Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu,Arapgir’in tarihi ve kültürel özellikleri ile Yukarı Fırat Havzasında bulunan önemli bir yerleşim merkezi, organik tarım yapılabilecek doğal izole bir bölge olduğunu söyledi.
“İlçenin tanıtımına önemli katkılar sağladı”
TÜBA Başkanı Prof.Dr. Ahmet Cevat Acar da Arapgir ilçesine ilk kez geldiğini ve bunun gecikmiş bir ziyaret olduğunu belirterek,”TÜBA olarak Arapgir’deki tarihi, kültürel ve iktisadi yapının güçlendirilmesinde ve ülke sathında duyurulmasında bilim temelli ne gerekiyorsa gerekenin yapılacağının ilçenin tarihi, kültürel ve doğal bakımdan çok zengin olduğunu, Arapgir Belediye Başkanı Cömertoğlu’nun bir belediye başkanı olarak bunu çok iyi değerlendirdiğine ve ilçenin tanıtımına önemli katkılar sağladığını bizzat yerinde gördüklerini kaydetti.
“2017 yılı reyhan yılı ilan edildi”
Ziyarette bir konuşma Prof.Dr. Ali Adnan Hayaloğlu ise “Arapgir ağzı ile ilgili başlatılmış çalışmaya TÜBA olarak bu konuda çalışan bilim insanlarını yönlendirmeyi, lisansüstü çalışmalar yapılmasını özendirmeyi görev addedeceklerini belirterek, 2017 yılının reyhan yılı ilan edildiğini ve reyhan bitkisi konusunda Arapgir Belediyesi ile işbirliği içinde yaptıkları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı destekli proje ile reyhan bitkisinden daha fazla katma değerli ürünler yapacaklarını söyledi.
Heyet daha sonra Arapgir’in tarihi yerlerini gezdikten sonra ilçeden ayrıldı.