Prof. Dr. Alper İlki: İnşaat Mühendislerinin Hasar Tespiti Eğitimi Konusunda Destek Verdi

Prof. Dr. Alper İlki: İnşaat Mühendislerinin Hasar Tespiti Eğitimi Konusunda Destek Verdi
İTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki, inşaat mühendislerinin hasar tespiti için eğitim almadığı yönündeki görüşe katıld

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Yapı Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki, bir programa katılarak önemli açıklamalarda bulundu. İlki, geçtiğimiz hafta DAİMFED Malatya Şube Başkanı Kadircan Esen'in basın açıklamasında dile getirdiği inşaat mühendislerinin hasar tespiti konusundaki eğitim eksikliği hakkındaki söylemine katılımını ifade etti.

Prof. Dr. Alper İlki, hasar tespitin zor bir pratik olduğunu belirterek, bu alanda eğitim almanın önemini vurgulayarak, “ Yeni mezun arkadaşlarımızı meslektaşlarımızı gönderiyorlar. Gidip bakıyorlar binaya ve bir karar vermesi bekleniyor. Tabi ayakları titriyor, eli titriyor. Hafif hasar dersem ya bir artçı olursa bina yıkılırsa ne olacak diyor. Orta hasarlı dersem ne olacak? Çünkü milli kayıp bu. Aslında orta hasarlı olan aslında az hasarlı olan hatta taşı sistemi hasarsız olan bazı binalara bile ağır hasarlı denmiş olabilir. Bunun geri dönüşü biraz zor. Sonuçları da ciddi yani. Çünkü insanlar evsiz kalıyor, çok ciddi kayıplar, mali olarak da vesaire, evinden yurdundan oluyor. Bunu düzeltmek için elimizden geleni yapmamız gerekiyor ama tabii çok zor bir iş. Hızlı yapmanız lazım, hızlı yapmanız için basit bir yöntem olması lazım. Hele böyle depremde bildiğim kadarıyla 7- 8 bin kişi sahadaydı. Hiç daha önce bu işi yapmamış pek çok kişi bu işi yaptı. Bu arada bizim inşaat mühendisliği eğitimimizde hasar tespit diye bir şey yok. İnşaat mühendisi bir tane çatlak görmeden inşaat mühendisi olur. Çünkü bizdeki deprem mühendisi ayrı bir konu inşaat mühendisliği ayrı, bina tasarlamayı öğretiriz biz. O bina nasıl yıkılmaz, hasar görürse ne olur? Bunlar normal bir eğitim sisteminin dışındadır. Bu yüzden hasar tespitine giden arkadaşların da bir kabahati yok. Kaldı ki bir kısmı da mimardı, bir kısmı da belki başka işlerle uğraşıyordu.Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Malatya Şube Başkanı Kadircan Esen geçtiğimiz hafta düzenlediği basın buluşmasında da benzer konulara işaret etmişti.İnşaat mühendislerinin hiçbir zaman hasar tespiti ile ilgili eğitim almadığına da dikkat çeken Başkan Esen, “Bizim lisans eğitimimizde ‘hasar tespiti’ diye bir şey yok. Ne yazık ki hasar tespiti noktalarında tamamen sahaya genç ve tecrübesiz arkadaşlarımız alınarak, belirli çalışmalar yaptılar. Bunun acısını hepimiz yaşadık. Sağlam olan binalar yıkıldı. Sağlam olmayıp şu an oturulan binalar var. Hasar tespitiyle alakalı üniversiteler ya da belirli kurumlarda derslere eklenmesiyle alakalı çalışmalar yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir