Tunceli'nin Pülümür ilçesinde saat 16.28'de meydana gelen 4,2 büyüklüğündeki deprem sonrasında Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, endişe verici bir açıklama yaptı.
Görür, “Bu deprem en fazla korktuğumuz ve dikkat çektiğimiz Yedisu Fayı üzerinde oldu” ifadesini kullanarak, “Arkadaşlar, Süleymanuşağı Pülümür’de (Tunceli) 4,2 deprem oldu. Biliyorsunuz bu deprem en fazla korktuğumuz ve dikkat çektiğimiz Yedisu Fayı üzerinde oldu. Bu fay kırılmaya ve 7’nin üzerinde deprem üretmeye hazır. Ben bir müddettir Tunceli ve Pülümür’e dikkat çekiyordum. Daha bu sabah bile söyledim. Bu yöredeki yerleşim alanlarına dikkat edilmeli, gereken önlemler alınmalıdır. Deprem dirençli kentler istiyoruz” dedi.
Sosyal medya üzerinden daha önce katıldığı bir programdan kesit paylaşan Görür, “Doğu Anadolu Fayı 1939, 1942, 1943, 1944, 1957, 1967, 1999 zamanlarında deprem üreterek geldi ve Marmara’nın kapısına dayandı. Son deprem 1999 Kocaeli, ilk deprem 1939 Erzincan. Bu fay, bu kadar deprem ürettiğine göre minimum 6,8’den 7’nin üzerinde olduğu için enerjisinin büyük bir kısmını boşalttı. Dolayısıyla Kuzey Anadolu Fayının ana fayı artık 200-250 sene deprem üretmeyecek. Ama iki yer hariç; biri deniz Marmara birde korktuğumuz ve deprem beklediğimiz yer Erzincan’dan Bingöl Karlıova arasına kadar. Erzincan, Bingöl-Karlıova arasında deprem bekliyoruz. Çünkü oradaki en son deprem 1790’larda olmuş. En az 7 ve üzeri deprem bekliyoruz. Kahramanmaraş depremleri buraya da belirli ölçüde stres transfer etti. Deprem beklediğimiz bir başka yerde; Bingöl-Karlıova ile Bingöl arasında çünkü orada da 1860’larda bir deprem yaşanmış” şeklinde uyarılarda bulundu.
Görür, bir başka yayında ise “Tunceli-Bingöl arasındaki fayın doygun olduğunu düşünüyoruz. Yani bardak artık dolmuş. Her an patlayabilir. Yaşanan depremlerde bardağı taşıran son damla olabilir” uyarısında bulunmuştu.