Konteyner Sorunu ve Konut Eksikliği Malatya'da Göçe Neden Oluyor

Konteyner Sorunu ve Konut Eksikliği Malatya'da Göçe Neden Oluyor
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, plansız konteynerlerin iş yapmayı zorlaştırdığını ve kalıcı konut eksikliği nedeniyle göçün sürdüğünü belirtti.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, yıkılan öğretmenevinin yerine kurulan konteyner çarşıdaki iş yerlerini ziyaret etti. Başkan Sadıkoğlu, “Tüm uyarılarımıza rağmen ilgisiz yerlerde plansızca kurulan konteynerlerde iş yapmak imkansız hale gelmiş durumda. 1 yıldır mücadele eden ancak ticaret yapamadığı için konteynerini teslim edip şehri terk eden yüzlerce işletme var” ifadelerini kullandı.

Esnaf Teker Teker Malatya'dan Ayrılıyor!

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerden sonra kalifiye personel kaybı devam ederken, esnaf ve tüccar için daha verimli işyerlerinin oluşturulmaması işletmeleri teker teker göç ettiriyor.

SGK’nın Şubat 2024 verilerine göre 11 deprem ilindeki toplam istihdam kaybı 69 bin 594 kişiyi buldu. Malatya'nın istihdam oranı bir önceki yıla kıyasla yüzde 12 azaldı. İstihdam düşüş oranı Hatay'da yüzde 13, Kahramanmaraş'ta yüzde 8 ve Adıyaman'da yüzde 7 olarak gerçekleşti.

"Plansızca kurulan konteynerlerde iş yapmak mümkün değil"

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu’na göre, kalıcı deprem konutları tam olarak tamamlanıp teslim edilmediği için Malatya'dan göç devam ediyor. Özellikle hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmeler, kalıcı ve sağlıklı ticaret alanları bulamadıkları için şehri teker teker terk ediyor. Başkan Sadıkoğlu, şöyle devam etti; “Şehrin farklı noktalarına kurulan konteynerlerde esnafımız iş yapamıyor. Yıkılan Öğretmenevinin yerine kurulan konteyner çarşıdaki birçok esnafımız siftah dahi yapmadan günü tamamladığını bizlere iletti. Konteyner iş yerlerinde altyapı ve WC yetersiz, su sağlıklı şekilde gelmiyor, internet bağlantısı çok zayıf, güvenlik ve temizlikten bahsetmek bile mümkün değil. Tüm uyarılarımıza rağmen ilgisiz yerlerde plansızca kurulan konteynerlerde iş yapmak imkansız hale gelmiş durumda. 1 yıldır mücadele eden ancak ticaret yapamadığı için konteynerini teslim edip şehri terk eden yüzlerce üyemiz var. Bu çok üzücü bir durum. Çarşı merkezindeki ticari alanlar bir an önce tamamlanmalı ve mağduriyet olmadan adaletli bir şekilde firmalara teslim edilmeli. Ticareti ayağa kaldırmadan, şehri ayağa kaldırmak ve göçü durdurmak çok zor” ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir