Kira Desteği ve Konteynerden Kalanlar İçin Ev Sahibi Olma Fırsatı Bekleniyor

Kira Desteği ve Konteynerden Kalanlar İçin Ev Sahibi Olma Fırsatı Bekleniyor
TOKİ, Malatya dahil olmak üzere 6 Şubat depremlerinin etkilediği 11 ilde 600 bin konut yapacak. İhtiyaç fazlası konutlar depremzede kiracılara tahsis edilecek; kira desteği alanlar da konut sahibi olabilecek.

Malatya'da depremzedeler için beklenen haber geldi. 6 Şubat depremlerinin etkilediği 11 şehri yeniden inşa etmek amacıyla konut projesi başlatan hükümet, depremzedeleri sevindirecek bir adım atmaya hazırlanıyor. İnşaatı devam eden kalıcı konutlardan fazla olanlar depremzede kiracılara tahsis edilecek. Kalıcı konutların sahiplerine dağıtımı tamamlandıktan sonra net konut sayısı belirlenecek. Ardından, deprem bölgesinde afet sırasında kiracı olan ve konut satın almak isteyenlerden başvurular kabul edilecek.

İlk Aşamada Kura Çekimi Yapılabilir

Malatya’da öncelik verilecek kişilerin kimler olduğu merak edilirken başvuru süreci netleşmemiştir. Ancak 6 Şubat depremlerinde evleri yıkılan, ağır ve orta hasarlı konutlarda yaşayan kiracılara öncelik tanınacaktır. Gerekli başvurular tamamlandıktan sonra, yıkılan evlerde, ağır veya orta hasarlı konutlarda yaşayanların konteyner veya kira desteği ile konutlarda kalıp kalmadığına bakılacaktır. Başvuruların belirlenen konut sayısından fazla olması durumunda ise ilk aşamada kura çekimi yapılacaktır.

Başvurular Online Olarak Yapılacak

Malatya sakinleri online başvuru yapabilecek mi? Başvuruların ne zaman başlayacağı ise merak konusu oldu. Deprem sonrası farklı bölgelere taşınanların da başvurabilmesi için başvuruların internet üzerinden alınması da planlanıyor. Bölgede şu anda yaşayanlar ise ilgili kurumlara bizzat başvurabilecekler. Başvurularda kiracıların hane halkı büyüklüğü, gelir durumu, yaş, şehit, engelli ve gazi yakınlığı gibi kriterler dikkate alınabilir. Tüm detaylar ise çalışmanın sonucunda netleşecek.

Kira Ödemesi Yapar Gibi

Malatya'da rezerv alanlarda inşa edilen konutların sayısı artıyor çünkü 6 Şubat depreminden etkilenen 11 şehirde rezerv alanlarda normalden fazla konut yapılıyor. Ayrıca yerinde dönüşüm projeleri kapsamında TOKİ'yi tercih etmeyen vatandaşlar da bulunuyor. Elde edilen bilgilere göre, rezerv alanlardaki evler ve yerinde dönüşüm dışında boş alanlar olması durumunda ek konutlar inşa edilecek. Konteynerlerde kalan kiracılara kira desteği sağlanmıyor. Kira desteği alan kişiler konteynerlerde konutlandırılmıyor. Ev verilecek kiracıların ödeme planının, konut sahipleri ile aynı olması bekleniyor. Bu şekilde kiracılar, kira öder gibi ev sahibi olacaklar. Yapılacak çalışmanın bayram tatilinin ardından duyurulması bekleniyor.

600 Bin Konut İnşa Halinde

Konutların tamamlanma ve teslim tarihi merak ediliyor. 6 Şubat depremleri sonrasında kalıcı konutlar için harekete geçen hükümet, yaklaşık 600 bin konutun inşasını iki yıl içinde tamamlamayı planlıyor. Bu süreçte inşa edilen konutlar kademeli olarak hak sahiplerine teslim ediliyor. Bu çerçevede, bu yıl sonuna kadar 200 bin konutun teslim edilmesi hedefleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir