Harput ve Kapalı Çarşı restorasyon projelerinin lansmanı yapıldı

Harput ve Kapalı Çarşı restorasyon projelerinin lansmanı yapıldı
Harput ve Kapalı Çarşı restorasyon projelerinin lansman toplantısında konuşan Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, bu kapsamda restorasyon çalışmaları onaylanan ve ihalesi yapılan tüm çalışmaları, bir yıllık süre içerisinde...

Harput ve Kapalı Çarşı restorasyon projelerinin lansman toplantısında konuşan Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, bu kapsamda restorasyon çalışmaları onaylanan ve ihalesi yapılan tüm çalışmaları, bir yıllık süre içerisinde de bitirip hizmete açacaklarını söyledi.

Elazığ’da Harput ve Kapalı Çarşı restorasyon projelerinin lansmanı yapıldı. Bir otelde yapılan lansmana, Vali Çetin Oktay Kaldırım, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, kurum müdürleri, öğretim görevlileri, STK temsilciler, mahalle muhtarları, medya mensupları ve çok sayıda davetli katıldı. Harput’la ilgili bilgiyi Belediye Kudep Birim Sorumlusu Kadir Atıcı, Kapalı Çarşı restorasyon çalışmasını ise Yüksek Mimar Servet Katay detayları ile aktardı.

Harput’ta yapacakları restorasyon çalışmaları ile Harput’un mistik havasını alabilir duruma getireceklerini vurgulayan Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, “Harput’ta 2014 yılından sonra attığımız en önemli adım, defni yasaklamaktır. Harput bir mezarlıklar şehri yada yeme içme şehri olmamalı. Biz Harput’u gezilebilir bir şehir, her taşının, toprağının, binasının derinlemesine incelenmesi gereken turist rehberleri tarafından anlatılması gereken bir şehir olarak görüyoruz. Harput’u ve Elazığ’ın tarihi kimliğini yazılara dökmemiz, kitap haline getirmemiz ve gelecek nesillere bunu taşımalıyız. Bu açıdan Harput’a kuzey çevre yolunun kazandıracağı değer çok çok önemlidir. Harput devlet yolu olarak yapımına başlanılan ancak projesinin 2014 yılında Kara Yolları Genel Müdürlüğüne kabul ettirildiği Harput devlet yolu veya kuzey çevre yolu, Harput’a farklı bir ulaşım ağının oluşmasına vesile olacaktır. Ancak Harput’a nerelerden girerseniz girin ‘Hüseynikten çıktım şehir yoluna’ türküsünün o şehir yolunun mitolojisini, mistiğini ve güzelliğini veremezsiniz. Bu açıdan Hüseynikten Harput’a giden o şehir yolunu da inşallah 2018 yılı planlamamız içinde yapımına başlayacağız. 2019 yılında da inşallah bitireceğiz”dedi.

"1 yıllık süreçte tamamlayıp hizmete açacağız"

Hazırladıklarını projelerinin yapımının bir yılı geçmediğini dile getiren Başkan Yanılmaz, “Diyarbakır Tarihi Eserleri Koruma Kurulu tarafından onaylanan ve ihalesini yaptığımız bütün çalışmaları bir yıllık süre içinde bitirip hizmete açacağız. Balakgazi parkının çok farklı bir park olarak hayata geçirileceğini görmüşsünüzdür. Harput’tan attığımız her adımda tarihi misyonu düşünürken aynı zamanda Harput’un estetiğini ve güzelliğini de düşündük. Hiç bir olaya bakarken benim olsun, belediyenin olsun, küçük olsun , öyle kalsın mantığıyla bakmadık. Harput ne kadar tarihi misyona sahip ise hemen kapalı çarşımızda bir o kadar tarihi misyona sahiptir. Elazığ’a gelip de kapalı çarşıya göndermediğimiz hiçbir misafirimiz yoktur. Birazda bilerek gönderiyorum. Elazığ’a döviz bıraksınlar. Dışarıdan Elazığ’a gelip bir kilo tulum peyniri alıp ayrılsalar dahi bu Elazığ’ımız için bir katkıdır” şeklinde konuştu.

" İhalesini yapıp yapımına başlayacağız"

Kapalı Çarşının tarihi misyonu görsel olarak yansıtabilecek durumda olmadığını ifade eden Yanılmaz, “Biz Elazığ Belediyesi olarak her hafta kapalı çarşıyı 80 derece sıcak su ve deterjanla yıkıyoruz. O eski halinden bir eser kalmadığını sizler görüyorsunuz. Ancak bu yetmez. Kapalı çarşının aynı zamanda mimari olarak da kapalı çarşılara uygun hale gelmesi gerekirdi. Mimarlarımız konu üzerinde uzun bir çalışma yaptılar. Kapalı çarşının giriş kapıları tam bir Osmanlı hanlarındaki giriş kapısı şekline geldi. İçerideki bütün iş yerlerinin dış mimarisi, tabelaları, görüntüleri birbirini tamamlayacak ve göze hoş gelecek şekilde yapıldı. İnşallah sizlerin de onayından geçerse, bunun ihalesini yapıp fiilen yapımına başlayacağız” diye kaydetti.

Elazığ’ın markalaşan bir şehir olduğunu aktaran Vali Çetin Oktay Kaldırım, “Tarihi derinliği ile Türkiye’yi aşan, global dünyaya, ulusalarası arenaya hitap edecek değerlere sahip bir şehir. Çok önemli bir şehir ve bir merkez. Tarihte bölge olmuş ve tarihi bakiyesini bu güne kadar aktarmıştır. Bu şehir üzerinde konuşurken dikkatli konuşmak lazım. Çünkü özel bir şehir”diye ifade etti.

Katılımcıların öneri ve sorularının ardından program sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir