Google'un Hamina'daki Veri Merkezi: Sürdürülebilirlik ve Ekonomik Katkı

Google'un Hamina'daki Veri Merkezi: Sürdürülebilirlik ve Ekonomik Katkı
Hamina'daki veri merkezi, Finlandiya'nın ekonomisine katkı sağlayarak istihdamı artırırken, yenilenebilir enerji ve geri kazanılan ısıyla çevreye duyarlı bir yaklaşım sergiliyor.

İskandinav bölgesi, son zamanlarda soğuk iklimi, cazip vergi teşvikleri ve yenilenebilir enerjiye kolay erişimi gibi nedenlerle veri merkezi yerleşimi için popüler hale gelmiştir. Google'ın Hamina'daki veri merkezi zaten %97 oranında karbonsuz enerji kullanarak çalışmaktadır ve bu yatırım da şirketin sürdürülebilirlik hedeflerine katkıda bulunacaktır.

Açıklamada, söz konusu veri merkezi tesisinin genişletilmesine yönelik istihdam, yenilik ve ekonomik faaliyeti desteklemek amacıyla 1 milyar avroluk bir yatırım yapılacağı belirtilmektedir.

Google, 2009'dan beri Hamina veri merkezine ve ilgili altyapısına 3,5 milyar avro yatırım yapmıştır. Açıklamada, veri merkezinin o tarihten bu yana Finlandiya'daki yerel ekonomiye katkıda bulunduğu ve yeni yatırım ile şirketin ülkedeki toplam yatırımının 4,5 milyar avronun üzerine çıkacağı ifade edilmiştir.

Finlandiya için yapay zeka ve dijital altyapıya yapılan yatırımlara dair bir açıklamada, Hamina'daki tesiste 400 kişinin istihdam edildiği ve veri merkezinin tam kapasiteyle çalışmaya başladığında yaklaşık 100 kişiye daha istihdam sağlanacağı belirtildi.

Ayrıca, açıklamada, veri merkezinde üretilen ısının bölgesel ısıtma için geri dönüşümlü olarak kullanılması için Haminan Energia ile yeni bir işbirliği yapıldığı ifade edildi.

Geri kazanılan ısının miktarının Hamina'nın bölgesel ısıtma ihtiyacının tahmini olarak %80'ine denk geldiği belirtilen açıklamada, bu ısının büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı olan bölgedeki konutlar, okullar ve kamu hizmet binalarının ısıtılmasında kullanılacağı ifade edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir