2017 yılında 'Genç Çiftçi’ projesine başvuran Gülten ve Nurettin Çelik çeşitli desteklemelerden çilek üremini tercih etti. İlçede hiç yapılmayan çilek üretimine başlayan çift, 5 dönümlük alanı 36 dönüme çıkarttı.
“Eşimle Çilek Üretmeye Karar Verdik”
Çilek üreticisi Gülten Çelik, ifadeleri değiştirerek dedi ki:“Çilek hikâyesi benim için 2017 yılında ‘Genç Çiftçi’ projesi kapsamında devletten aldığımız destekle başladı. Hayvancılık, mantar üretimi gibi seçenekler vardı ama eşimle birlikte çilek üretimine karar verdik. Bu bölgede hiç yapılmamıştı. Biraz tedirgin olduk çünkü çok hassas bir meyve. Hiçbir bilgimiz yoktu, sıfır bilgiyle bu işe girdik. Devletten bana destek çıktı” şeklinde konuştu.
Üretime zorluklarla başlamış olabiliriz, ancak hiç pes etmedik diyen Çelik,“2017 yılında beş dönümle başladık. İlk iki sene satışlarımız olmadı bayağı sıkıntılar yaşadık. Pazar oluşturması çok zor. Bu sene benim dördüncü bahçem. Beş dönümle başladık şu an 30 dönümde çilek üretimi yapıyoruz. Hedefim büyük bir alan oluşturabilmekti. Çok büyük oynadım bu seferde çileklerle başa çıkamıyorum. İşçi sıkıntısı yaşıyoruz. Bende çalışıyorum. Geçen yıl ürünümüzü dolu vurdu. İlk verimdi, sıfıra düştük. Depremden dolayı sondajım kurudu. Ekstra su getirdik, brandalı havuz yaptım. Deprem ve dolu nedeniyle geçen sene sıkıntılı ve stresliydi. Bu sene gayet iyi gidiyoruz” ifadelerinde bulundu.
“Ufak Çiftçinin Desteklenmesi Gerekiyor”
Eşimle birlikte çilek yetiştiriyoruz ifadesini kullanan Nurettin Çelik,"Geçen sene yaşadıklarımızın yanında bu senede yağmurdan etkilendik. Çürüme oldu ama biz pes etmedik. Üretime devam. Üreteceksin, üretim olmayan bir ülke hiçbir zaman kalkınamaz. Üretim yapacaksınız, pes etmeyeceksiniz. Tarım ve Orman Bakanlığımızdan en büyük beklentimiz; yapılan desteklemeleri lütfen takip etsinler. Ufak esnafı ve çiftçiyi desteklemeleri gerekiyor. Desteklenmezse çiftçi kalkınamaz. Şu anda biz yoktan var etmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.