Kahramanmaraş merkezli depremlerin şiddetli etkisiyle sarsılan Malatya, Adıyaman ve Hatay illerinde, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından kurulan 7 arıtma ünitesi sayesinde günlük yaklaşık 100 bin depremzedenin içme suyu ihtiyacı karşılanıyor. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Malatya'da meydana gelen depremlerin ardından Teknokent Konteyner Kenti'ni ziyaret ederek, depremzedelerle bir araya geldi. Hotar, faaliyete geçirdikleri içme suyu arıtma ünitesi ve diğer projelerin son durumu hakkında bilgi aldı. Ayrıca, depremzedelerin hizmetine sundukları bilim ve eğlence sınıfını ziyaret eden Hotar, buradaki çocuklara kek dağıttı. Depremin bölgede oluşturduğu felaketi anlatan Hotar, üniversite olarak arama kurtarma faaliyetlerine katıldıklarını ve daha sonra yaraları sarmak, barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla konteyner üretimine başladıklarını ifade etti.
“ADIYAMAN'A 150 TONLUK SU ARITMA ÜNİTESİ KURDUK”
Hotar, Hatay'ın Kırıkhan ilçesi ile Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi ve Malatya'da bir dizi konteynerin bulunduğunu paylaşarak,
"Kırıkhan'da, adını Dokuz Eylül koyduğumuz 18 konteynerlik bir çarşı oluşturduk. Malatya'da bilim sınıfı, eğlence ve çocuklar için oyun konteynerleri bulunmaktadır. Ayrıca su arıtma üniteleri de kurduk ve bu üniteler Malatya, Elbistan ve Kırıkhan'da faaliyet gösteriyor. Kendi üretimimiz olan ve hocalarımızın geliştirdiği su arıtma üniteleriyle, ilk etapta kaynağında zarar görmüş suları içilebilir ve kullanılabilir hale getiriyoruz. Bu arıtma ünitelerini yerel yetkililere protokol ile devrediyoruz ve sonrasında herhangi bir aksaklık olup olmadığını kontrol ediyoruz. Ayrıca, Adıyaman'a 150 tonluk su arıtma ünitesi kurduk” şeklinde konuştu.
"DEPREM BÖLGESİNDE ŞU AN 7 SU ARITMA ÜNİTESİ FAALİYETTE”
Hotar, kendilerine ulaşan talepleri en kısa sürede karşılamak için çaba gösterdiklerini belirtti. Mühendislik fakültelerinin su arıtma tesislerini hızlı bir şekilde kurduğunu ifade eden Hotar, şu açıklamalarda bulundu:
"Deprem bölgesinde şu anda 7 su arıtma ünitesi faaliyette. Kırıkhan'da 2, Adıyaman'da 1, Malatya'da 4 arıtma ünitesi kurduk. Günlük arıtma kapasiteleri en küçüğü 10 ton, en büyüğü 150 ton suyu arıtabilmekte. Günlük kişi başına düşen su kullanımı yaklaşık 3 litre olduğu göz önüne alındığında, bu arıtma üniteleriyle yaklaşık 100 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılamaktayız. Kaynağında içme suyu sıkıntısı çeken bölgelerde ilk günden itibaren su kalitesinde önemli bir düzelme sağladık. İlk dönemde özellikle çamaşır makinelerinin çalışması için arıtılmış suya talep vardı. İçme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan arıtma ünitelerimiz, çeşme ve sebil olarak kullanılmak üzere büyük ilgi görmekte. Malatya'da artık çeşmeden akan su içilebilir hale geldi, arıtma ünitelerimiz bir sembol haline geldi. Kuyrukta bekleyen gençler, çocuklar ve hanımlar, elinde sürahi ve şişesiyle su alıyorlar." Konteyner kentte sağlık taraması yapan hemşirelik fakülteleri hakkında bilgi veren Hotar,
"Toplamda 1581 konteyneri ziyaret ederek, yaşlılara ilaç kullanımı, ilk yardım gibi birçok konuda destek verdiler. Diyabet hastaları için tarama çalışmaları yaptılar. Konteyner kapısını çaldığımızda, genellikle taleplerin büyük bir kısmını karşılayabiliyoruz. " şeklinde konuştu. Hotar, çölyak hastaları için glutensiz ürünler ürettiklerini de paylaştı.