Türkiye Ziraat Odaları Birliği Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon toplantısına katılan Akar, sektörün değerli ve stratejik olduğunu ifade etti.
Dünya ve ülke nüfusunun arttığını dile getiren Akar, “ Gıda gittikçe çok önem kazanıyor. Son 20 yılda kişi başı düşen arazi miktarı 4 dekardan 2,8 dekara düştü. Açıkçası bu gelecek adına büyük bir handikaptır. Bizim üretim alanımız daraldı buna karşın nüfusumuz yüzde 31 arttı. Kendi nüfusumuzu beslememiz yetmiyor, misafir ettiklerimiz var. Bölgede güç olmak istiyorsak Türki cumhuriyetlerin ihtiyaçlarını de gidermeliyiz. O nedenle üreticilere büyük görev düşüyor. Üretimi artırmalıyız” dedi.
Akar, üretimi artırma konusunda uygulanan geleneksel yöntemin deneyim olduğunu ancak buna bilgi, teknoloji ve yeni gelişmelerin de eklenmesi, birim alandan daha fazla verim alınması zorunluluğunun olduğunu belirtti.
İl müdürlüğü olarak genel bir eğitim seferberliği başlattıklarını kaydeden Akar, şunları söyledi: “Her zaman bilgiye ihtiyacımız var. Bilgiyi alacağız. Soracağız ki daha fazla ve kaliteli üretim yapalım. İnsanlarımıza eğitim veriyoruz. En büyük geçim kaynağı kayısı. Kayısı üretimiyle ilgili gelecekte endişelerimiz oluşmaya başladı. Küresel iklim değişikliğiyle beraber artık alçak yerlerde verimle ilgili sıkıntılar oluşmaya başladı. Buna yönelik çalışmalar yapılıyor, bizde çiftçilerimizi alternatif ürüne veya bu ürünün daha verimli yetiştirilebileceği yerlere yönlendiriyoruz. Kuru ya da yaş kayısı üretimi yerine kayısının pazarlanmasına yönelik alternatiflerin oluşturulması gerekiyor. Dünyada kuru kayısı üreten ülke sayısı çoğalıyor ve bizim pazarımıza göz dikiyorlar. Biz kendimize yeni pazarlar oluşturmalıyız.”
Akar, Tarım ve Osman Bakanlığı’nın verdiği desteklerden de bahsederek, “Yıllık 220 milyon destek veriyoruz ama Malatya potansiyelinde bunun çok düşük olduğunu düşünüyorum. Verilen desteklerle ilgili çiftçilerimize bilgi veriyoruz. 58 kalemde destek var, Malatya’da 38-40 kalemde destek veriliyor ama birçok çiftçimizin bilgisi yok. Çiftçilerimize ulaşıp, bunları anlatacağız” dedi.
Depremden sonra Malatya’da üreticilere desteklerin verildiğini aktaran Akar, “Çadır talebi var. 3 bin civarında ama acil 750 çadır talebi karşılanacak. Çadırların bir kısmı geldi, yolda olan var. 500 civarında çadır gelecek, bunları dağıtacağız. İhtiyaç sahiplerine bunları ulaştıracağız. 171 boş ve gebe düve dağıtıldı, 166 tane daha dağıtılacak. 213 tane de besi materyalini de Et ve Süt Kurumu’muzun temin etmesini bekliyoruz. 20 Aralık’a kadar hepsini tamamlamış olacağız” diye konuştu.