Cuma Namazı Nasıl Kılınır? Cuma Namazı Anlatımı

Cuma Namazı Nasıl Kılınır? Cuma Namazı Anlatımı
Cuma namazı, Müslümanlar için haftanın en kutsal ibadetlerinden biridir. Öğle vaktinde kılınan bu namaz, toplamda 10 rekattan oluşur: dört rekât ilk sünnet, iki rekât farz ve dört rekât son sünnet. İşte, Cuma namazının adım adım nasıl kılınacağına dair açıklamalarımız.

Cuma günleri İslam toplumunda özel bir gün olarak kabul edilir ve öğle namazı yerine Cuma namazı kılınır. İslamiyet'e göre, ergenlik çağına gelmiş her Müslüman Cuma namazını kılmakla yükümlüdür ve bu namazı cemaatle toplu olarak kılmak önemlidir. Cuma namazı, 10 rekattan oluşur: dört rekât ilk sünnet, iki rekât farz ve dört rekât son sünnet. İşte, Cuma namazının detaylı kılınışı...

CUMA NAMAZI FARZ MI?

Cuma namazı; 4 rekât sünneti, 2 rekât farz ve 4 rekât da son sünnet olmak üzere 10 rekattır. Cuma günü camide kılınır ve farz olan bir ibadettir. Cuma günleri müminlerin bayramı olarak kabul edilir ve erkekler için farz kılınmıştır. Kadınlar için Cuma namazı farz değildir.

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Namaza başlarken ilk olarak "Niyyet ettim Allah rızası için Cuma namazının 2 rekât farzını kılmaya. Uydum huzurunda bulunan imama." diyerek Cuma namazını kılmak için niyet edilir. Ardından "Allahu Ekber" diyerek Tekbir alınır ve namaza başlanır.

Tekbir alındıktan sonra eller bağlanır ve sessizce "Sübhaneke" okunur. Sübhaneke'den sonra sessizlik olur ve imam dinlenir.

İmam sureleri tamamladıktan sonra "Allahu Ekber" diyerek rükûya varılır. Rüku'da 3 defa "Sübhâne Râbbiye'l-Azim" denir ve sonra doğrulunur. Doğrulurken "Semi Allahu li-men hamideh" denir, tam doğrulunca ise "Rabbenâ leke'l hamd" denir.

Daha sonra "Allahu Ekber" diyerek secdeye gidilir. Secdede 3 defa "Sübhâne rabbiyel-a 'alâ" denir. "Allahu Ekber" diyerek dizlerin üzerine oturulur. Tekrar "Allahu Ekber" dedikten sonra yeniden secdeye gidilir ve 3 defa "Sübhâne rabbiyel-a 'lâ" denir.

"Allahu Ekber" diyerek secdeden ayağa kalkılır ve ikinci rekâta geçilir. Ayağa kalktıktan sonra eller bağlanır ve sessizce imamın okuması dinlenir.

İmam surelerini bitirdikten sonra "Allahu Ekber" diyerek rükûya varılır. Rüku'da 3 defa "Sübhâne Râbbiye'l-Azim" denir ve doğrulunur. Doğrulurken "Semi Allahu li-men hamideh" denir, tam doğrulunca ise "Rabbenâ leke'l hamd" denir.

Sonrasında "Allahu Ekber" diyerek secdeye gidilir. Secdede 3 defa "Sübhâne rabbiyel-a 'alâ" denir. "Allahu Ekber" diyerek dizlerin üzerine oturulur. Tekrar "Allahu Ekber" dedikten sonra yeniden secdeye gidilir ve 3 defa "Sübhâne rabbiyel-a 'lâ" denir.

Secdeden kalkılırken "Allahu Ekber" diyerek Tahiyyata oturulur ve Ettehiyyâtü, Allâhumme Salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur. Dualar sonrasında, önce yüz sağa çevrilir ve "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" denilerek sağa selam verilir. Ardından sola dönülür ve sol tarafa da selam verilir. Bu adımlar tamamlandığında Cuma namazının farzı tamamlanmış olur.

namaz-1.webp

CUMA NAMAZI KILARKEN OKUNACAK DUALAR

Cuma namazı sırasında okunacak dualar ve sureler şu şekildedir:

Sübhaneke,

Ettehiyyatü,

Allahümme Salli,

Allahümme Barik,

Rabbena Atina,

Rabbenağfirli,

Fatiha,

Tebbet,

İhlas,

Felak,

Nas sureleri.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir