Yeşilyurt Kaymakamı Kutsal Baytak: Depremin Etkisi ve Tarım Destekleri

Kiraz toplama bölgelerinin kısıtlı olması, ihracatçıları çekmede sorun yaratıyor. Yüksek işçilik maliyetleri ve işçi bulma zorluğu da ekonomiyi etkiliyor.

Yeşilyurt Kaymakamı Kutsal Baytak, 6 Şubat 2023'te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin kentteki kayısı ve kiraz üretimini de olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Ancak bu yıl her iki üründe de yüksek verim bekleniyor.

Çiftçilere bol ve bereketli kazançlar dileyen Baytak, kiraz üretiminin artırılması için çiftçilere destek sağlayacaklarını ifade etti.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz da bu yıl "dalbastı" kirazının kalitesinin oldukça üst seviyede olduğunu, üründe ihracat pazarının talep ettiği boyuta ulaşıldığını ifade etti.

Solmaz, ''Kiraz yapısal olarak yamaç arazileri seviyor, o yüzden bizim kirazın kalibresi büyük ve aroması zengin. Gece gündüz sıcaklık farkı da var. Malatya'da yetişen her ürünün şeker oranı yüksek. Kirazımız coğrafi işaret aldıktan sonra dünyada ve Türkiye'de aranan bir ürün oldu." ifadelerini kullandı.

Solmaz, kiraz toplama bölgelerinin yetersizliğinden dolayı ilçenin ihracatçıları çekmede zorlandığını ifade etti.

İşçilik maliyetlerinin yüksek olduğunu ve işçi bulmada zorluk çektiklerini belirten Solmaz, şu noktalara dikkat çekti: "Genelde şehir dışında kaldıkları için şu an işçi sıkıntısı var. Kirazı herkes toplayamıyor, sapıyla birlikte toplanması gerekiyor. Sapıyla toplanmayınca deforme oluyor ve raf ömrü kısalıyor. Bunun için bilen insanların toplaması gerekiyor. Maalesef deprem 2 yıldır ekonomik zarara neden oluyor bizler için. İşçiye 1500 lira yevmiye ve 2 öğün yemek veriyoruz, bize maliyeti 2 bin lirayı buluyor. İşçi günlük ortalama 60 kilogram kiraz topluyor. İhracatçı şu an kirazın kilogramını 40-50 liradan satın almakta." şeklinde konuştu.

Yaşam Haberleri