Yeni Yasa İle Küresel MİT

Yeni Yasa İle Küresel MİT

7 Şubat Kırılma noktası olan 30 Mart seçimleri arifesinde TBMM’ne sürpriz bir şekilde getirilen Meclis genel kurulundan ekleme ve çıkartmalarla tartışmalı bir şekilde geçip, seçim sonrasına ertelenen yeni MİT yasası önümüzdeki günlerin sıcak gündem maddelerinden biri olacaktır.

Her ne kadar sürpriz denilse de yapılanmada geç kalınmış bir karar. Devlet için çok önemli, olmazsa olmazlarından “vazgeçilmez kurumlar” vardır. “Devlet refleksi”, bu kurumları korumaya, işlevselliğini ve etkinliğini en üst seviyede yürütmeye büyük önem verir.

Göreve gelmesiyle,  Oslo süreci, yaşanan KCK olayları ile ilişkilendirme, yargılanma, Suriye sınırında düşürülen uçak krizi ve Uludere gibi konularla karalama kampanyası oluşturularak iktidar üzerinden MİT Müsteşarı Hakan Fidan hedef tahtasına konuldu.  Özellikle böcek tartışmasıyla Başbakan’a karşı güvenlik zafiyeti algısı vurgulanmak istendi.

7 Şubat kırılma noktası olsa da, bardağı taşıran son damla iç ve dış odaklı karanlık güçlerin devletin ulusal güvenliğine karşı kabul edilemez haince yapılan casusluk içeren saldırısı, hukuk dışı dinleme ve tapeler.

Özellikle Adana da asılsız ihbarla durdurulan TIR’lara yapılan operasyonlar.

 12 Eylül ürünü olan mevcut yasa ve yönetmeliklerle faaliyetlerini sürdüren MİT, yeni yasa ile işlevini ve operasyon gücünü daha da artıracak. Yabancı istihbarat teşkilatlarının kullandığı usul, yöntem, imkan ve kabiliyetleri ile teknolojik gelişmeleri takip edip uygun görülenleri temin edilebilecek.

Seçimlerin yapıldığı bir ülkede “muhaberat devleti “söylemleri ölçüsüz ve abartılıdır.

Türk Milli İstihbaratı’nın Hakan Fidan yönetiminde köklü bir değişim geçirdiği bilinmektedir. Özellikle dış politika ağırlıklı analizleri yapan ve ülkenin stratejik hedeflerini gözeten gerçek bir devlet aklı olarak çalışmaya odaklanmış.

Bir yorumcu yazar, görmezden gelip  Adana da durdurulan TIR’la ilgili MİT, Emniyet ve jandarma arasındaki diyalog ve koordinasyon eksikliğinden kaynaklandığını ifade etmişler. Oysaki;

Türkiye de asker, emniyet, MİT üçgeninde yürütülen “ teyide muhtaç bayat”, seninki benimki istihbarat kargaşalığı sonlandırılmış tek merkezli hale getirilmişti.

Dinleme ve istihbarat denilince ilk akla gelen kurum kısa adı GES olan Genelkurmay Elektronik Sistemleri, Milli İstihbarat Teşkilatı'na devredilmişti.

Bir ülkenin istihbaratının güçlü olması o ülkenin ekonomik istikrarı, stratejik dış politikası, ekonomik istikrarı ve güvenliği acısından çok önemlidir. ABD'yi güçlü kılan unsurlardan biri CIA'dir. İsrail MOSSAD'sız  Rusya KGB ’siz düşünülemez.

 Bölgede yaşanan “Örtülü savaş” Küresel ekonomi stratejik bilgi, siber güvenlik önemini artırınca, MİT’in önemi de iyice artmış oldu.
 
 
Twitter @daniscoban 
Mail daniscoban@gmail.com   

Yazar Yazıları Haberleri