Değerli Kardeşim,
Öncelikle sizi “Sürücü Belgesi”almak için karar vermenizden dolayı tebrik eder, Sürücü Belgenizi, en kısa zaman zarfında hak ederek, almanız için Yüce Rabbimizden sizin adına dua ediyorum. Ancak size ve bütün sürücü kardeşlerime birkaç hatırlatma yapma ihtiyacı duymaktayım. İnşallah sizi ve bütün çok değerli sürücü kardeşlerimize Allah Rızası adına bu tavsiyelerimiz tutulur, ümidiyle…
Değerli Kardeşlerim,
Ülkemizin en önemli ve en büyük problemlerinden biriside, malumunuz olduğu gibi trafik kazalarıdır. Bu kazalarda yüzlerce insan hayatını kaybetmekte, yaralanmakta ve sakat kalmakta, milyarlarca maddi kayıplar yaşanmaktadır. Özellikle bayramlarda, tatillerde bu kazalar daha da artmaktadır. İstatistiklere bakılırsa bu kazaların bir savaş kadar zararlı olduğu ortaya çıkmaktadır.
Uzmanlara göre trafik kazalarının yüzde doksanı, hatta daha fazlası, insan hatasından kaynaklanmaktadır. O halde burada insanımıza büyük bir sorumluluk düşmektedir. Zira kişi hem kendisine, hem de başkalarına zarar vermektedir. İslâm’a göre hem kendimize hem de başkalarına zarar vermek caiz değildir. Daha açıkçası haramdır.
Kur’an’da “Kendinizi tehlikeye atmayın” (Bakara:195) buyrulmaktadır.Trafik kurallarına uymamak, kendini tehlikeye atmak demektir. Trafik kuralları uzun tecrübeler sonucu kabul edilmiş kurallardır. Hakkında âyet hadis olmayan meselelerde kıyas ve içtihat yoluyla, bir hükme varılır. Yukarda ki âyetten, trafik kurallarına uymamanın caiz olmadığı anlaşılır. Çünkü kurallara uymamak kendini ve başkalarını tehlikeye atmak demektir.
Fıkıhta toplumun yararına olan şeyler alınır, zararına olan şeyler atılır. Buna “mesalih-i mürsele” denir. Trafik kaidelerine uymanın hem kendimize hem de topluma yararlı olduğunda şüphe yoktur. Trafik kurallarına uymamak ise, hem kendimize hem de milletimize zararlıdır. Trafik kazalarında nice insanlar ölüyor, niceleri de sakat kalıyor, ya da yaralanıp acı çekiyor. Ayrıca maddi zarar da dudak uçuklatacak kadar büyüktür.
Üzerinde durmak istediğimiz konu, bazı Müslüman kardeşlerimizin trafik kurallarına uymanın dini bir vecibe olduğuna inanmamaları ya da bu hususu önemsememeleridir. Hal bu ki, içki içmek kumar oynamak dinimizde nasıl bir suçsa, bir insanın ölümüne ya da sakatlanmasına sebep olmak ise, daha büyük bir suç ve günahtır. Tabancasını çekip bir insanı öldürmek nasıl bir suçsa, şımarıklığı ve taşkınlığı sebebiyle bir adamın ölümünü sebep olmak da ona yakın bir suçtur. Hata ile bir insanı öldüren kişi belki kısas yapılmaz, ancak diyet ödemek zorundadır. Bir diyet yüz deve veya bunun karşılığıdır. Trafik kazalarının çoğunda ölüme sebebiyet vardır.
1-İslam’da bir insanı öldürmek bütün insanları öldürmek kadar büyük bir vebaldir. Bu yüzden sürücü kardeşim arabanı çok dikkatli kullan, kimsenin canına, malına sebebiyet verme!....
2- Trafik kazalarına yol açan sebepler incelendiğinde, alkollü araç kullanan sürücüler ile yayaların karıştığı kazaların küçümsenmeyecek sayılara ulaştığı görülmektedir. Allah (c.c.)’ün haram kıldığı hem içkiyi içmek haram, hem de böyle araç kullanmak, bu sefer ikinci kez haram olmaktadır.
3- Sürücü kardeşim, arabanın bakımlarını zamanında yaptırmalısın, eksiklerini gidermelisin ki, sonra bir sıkıntı durumunda, hem vebale düşmeyesin, hem de vicdanen rahatsız olmayasın.
4- Sürücü kardeşim, yorgunluk ve uykusuzluk, birçok trafik kazasına davetiye çıkarmaktadır. Bu sebeple yorgun ve uykusuzsan dinlenmeden veya uykunu almadan trafiğe çıkman dinimize göre asla caiz değildir. Aksi takdirde bir olumsuzluk halinde vebalde olduğunu kul hakkına tecavüz ettiğini, asla aklından çıkarmamalısın!..
5- Sürücü kardeşim, kavşaklarda ilk geçiş hakkı kuralına, mutlaka uyman gerekmektedir. Kavşaklarda bütün sürücüler, geçiş üstünlüğüne sahip, ambulans, itfaiye, polis vb. araçlara ilk geçiş hakkını vermek zorundadır. Kavşağa yaklaşan sürücü kardeşim, trafik polisi veya trafik ışıklı işareti ile yönetilen yerlerde kurallara uymalısın. Trafik polisi veya trafik ışıklı işareti ile yönetilmeyen ve aksine bir işaret bulunmayan kavşaklarda geçiş kurallarına göre uygun hareket etmek zorunda olduğunu asla aklından çıkarmamalısın!....
6- Sürücü kardeşim, önünde giden bir aracı geçmen gerekiyorsa, arkandan gelen bir başka aracın, kendi aracı geçmek için harekete geçip geçmediğine bak, ayrıca geçmeyi düşündüğün araç da, bir öncekini geçme niyetinde olup olmadığını kontrol et. Geçeceğin aracın hızıyla geçme esnasındaki, kendi hızını da, dikkate alarak, iki yönlü yollarda karşıdan gelen trafik dahil, yolu kullananların tümü için tehlike veya engel yaratmadan geçmek için kullanacağın şeridin yeteri kadar ilerisinin görüşe açık ve boş olması,halinde geçe bileceğini unutmamalısın!...
7- Sürücü kardeşim, gerektiğinde fren yapmaya hazır olmalısın. Fren mesafesini çok iyi ayarlamalısın!...
8- Sürücü kardeşim, Bilhassa okul ve yaya geçitlerine yaklaşırken karşıya her an bir öğrenci yâda bir yaya çıkabileceğini hesaba katmalısın.
9. Sürücü kardeşim, geçitlerde durup, yayaların ve öğrencilerin güvenle geçmeleri beklemelisin. Bu hem sana sevap kazandıracak, hem de yayalardan ve öğrencilerden dua alacaksın!...
10- Sürücü kardeşim, zaten sizlere Sürücü Kurslarında bütün trafik kurallarını öğretecekler. Senden ve senin şahsın üzerinden bütün sürücü kardeşlerime son olarak tavsiyem şudur ki:
Trafik kurallarına harfiyen uymalısın ve bütün bunlardan sonra Yüce Allah’a tevekkül etmelisin. Ve bunu da dini bir sorumluluk içinde yapmalısın. Elimizde olmayan, kendi hatalarımızdan kaynaklanmayan kazalardan ötürü sorumlu olmayız. Ancak bizim kusurumuzdan dolayı bir trafik kazası oluyorsa işte o zaman vay halimize!...
Şu hakikati de ifade edeyim ki, toplumda birkaç kişinin trafik kurallarına uyması yeterli değil, trafiğe çıkan herkesin, bu kurallara uyması gerekir. Aksi halde kazaları önlemek mümkün değildir.
Biraz da, toplumsal duyarlılığımız olmalıdır. Topluma zarar veren kişilere müsamaha göstermemeliyiz. Gerekli yerlere bildirmeliyiz. Bu da dini bir sorumluluktur. “Neme lazımcılık”hem kendimize, hem de toplumumuza zarar verdiğini asla aklımızdan çıkarmamalıyız.
Değerli Kardeşim,
Hadi bakalım, alacağın Sürücü Belgen şimdiden hayırlı olsun. Güzel günlerde, hayırlı işlerde kullanmayı Rabbim nasip eylesin. Yolda kalmışları arabana al ve hayırlı dualar senin olsun. Rabbimiz işini gücünü rast getirsin. Rabbimiz, cümlemizi hayırda buluştura. Rabbimiz cümlemizi cennetine kavuştura! İnşallah!...
Mehmet Emin YAĞMUR
Orduzu Kireç Ocağı Camii İmam-Hatibi
İlahiyatçı-İktisatçı
yagmurhoca@hotmail.com
www.kirecocagicami.com