Uluslararası Tıbbi Aromatik ve Boya Bitkileri Sempozyumu sona erdi

Uluslararası Tıbbi Aromatik ve Boya Bitkileri Sempozyumu'nun kapanışı Milli Eğitim eski Bakanı Metin Emiroğlu'nun katılımı ile Arapgir'de yapıldı.

Kapanış programında konuşan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, “Bu sempozyum ile yapmak istediğimiz şey şu, her şeyin tüketildiği bir dönemde üretmeye ve keşfetmeye adım atmak. Yerel yönetimde ilklerin de olduğu sonuç ilişkisini ortaya çıkarmak istiyoruz. Kırsal bir kalkınma modeli oluşturmak istiyoruz. Dünyada en çok olgunlaşan ve Arapgir’de yetişen köhnü üzümü sofralık ürün olarak tüketiliyor, sanayi ürününe dönüşememiş, aynı reyhan gibi. Bunu bir proje olarak sunmak istiyorum. Tarım Bakanlığının desteklediği ve 2019’a kadar sürecek olan reyhan üzerindeki çalışmamız, kekikle, sumakla, birlikte bildiğimiz bilmediğimiz bir çok ürünlerimizle birlikte ayağa kaldırılmasını istiyoruz. Bunu üreten insan tüketen insan peki aracısı, aracısı ticaret erbabı. Arapgir ticaret erbabı ile bilinir. 7 sadrazam 90 paşayla Osmanlı da biz her yerde vardık. Arapgir aslında erdemlilerin şehri, Arapgir yaşayan medeniyettir. Bu sempozyum bizlere çok şey kazandıracaktır. En değerli şey bilgidir. Biz buna inanıyoruz, bilgi insan işidir, insan da insana kavuştuğu ve buluştuğu kadar güzeldir” ifadeleri kullandı.

Sempozyumun son ayağının Arapgir’de gerçekleştirilmesinin çok güzel bir aktivite olduğunu belirten, Milli Eğitim eski Bakanlarından Metin Emiroğlu ise,"Bu sempozyum Arapgir’in doğasını, tabiatını anlatmak için iyi bir fırsattır. Arapgir’in reyhanı ve diğer varlıkları çok değerli, bunları öne çıkarmak, hem kültürel hem de iktisadi bir mesele olarak bunu geliştirmeyi düşünmek çok güzel bir gelişmedir. Arapgir’in fazla toprağı yoktur, kültürel değeri vardır. Bu kültürel değerler üzerinde zamanımızın turizmini de ekleyerek Arapgir’i bir kültür, turizm şehri olarak görmek ve bunun yanında da azda olsa yerel üretimleri katma değeri yüksek bir hale getirerek tüketicinin emrine sunmak gibi bir düşüncemiz vardır. İşte burada Arapgir’in biberi, üzümü çok iyidir. Ama bazı pazarlama zorlukları üzümümüzü iyi değerlendirilememesi gibi bir sorunla bizi karşı karşıya bırakıyor, bazı üzüm bağlarının sökülmesi gibi durumlar çıkıyor ortaya bunu duyunca çok üzülüyorum. Bizim üzüm bağlarını sökmek değil geliştirmemiz lazım. Arapgir’in yerli tohumlarını, yerli üretim çeşitlerini yaşatmak bizim en önemli görevlerimiz arasında olması lazım. Hem tıbbi, hem aromatik, hem boya konusunda bir sempozyum katma değeri çok yüksek ürünler ortaya çıkarabilir. İki gündür Malatya’da bütün devlet ricali ile görüştüm nereye gittim ise bana reyhan şurubu ikram ettiler çok memnun kaldım. Reyhanımızı dünya çapında bir noktaya niye getirmeyelim. Bu toprakların yetiştirdiği çok daha ürün var onları da geliştirebiliriz. Bu anlamda sempozyumunuz çok anlamlı” şeklinde konuştu.

Sempozyum ile ilgili genel bir değerlendirme yapan, Prof. Dr. Hüsnü Can Başer ise, “Kırk yıldır akademik hayat içerisinde görev yapıyorum, dünyada gezmediğim ülke, gitmediğim konferans kalmadı, şunu tüm samimiyetimle söyleyeyim: İlk defa bir ilçenin de içinde olduğu bir sempozyuma katıldım. İlk defa bir belediye başkanının inanılmaz bir heyecanla burada bir toplantı yapmak için çırpınışına şahit oldum. İyi ki buraya gelmişiz bütün dostlar burada ve yeni dostlar edindim. Sempozyum çok başarılı oldu. 250 bildiri sunulmuştur ve bunlar dört ayrı salonda yapılacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Şunu da söyleyeyim salonlar doluydu, hiç kimse ben Malatya’ya gideyim de turistik gezi yapayım falan demedi herkes toplantıları izledi, tartıştı konuştu, bu bakımdan bu sempozyum başarılı olmuştur" diye konuştu

Yapılan konuşmaların ardından Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu’nun renkli sunumu eşliğinde ilçenin tarihi ve kültürel yerlerini gezen katılımcılar, belediye tarafından düzenlenen aşure etkinliğine katıldıktan sonra Arapgir’den ayrıldı.

Samime Aydınlar Kültür Merkezinde düzenlenen programa Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, İlçe Kaymakamı Salih Sak, Milli Eğitim eski Bakanlarından Metin Emiroğlu,7. Ana Jet Üs Komutanı Kıdemli Albay Hasan Hüseyin Kanbur, Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu ile çok sayıda yerli ve yabancı akademisyenler ve davetliler katıldı.

Sağlık Haberleri