Artan araç sayısı, kişilerin kural tanımazlığı ile her gün yüzlerce cana mal olan gölgede kalmış terör;
İstatistik verilere baktığımızda neredeyse terör örgütünün katliamlarından daha fazla can alan trafik terörüne karşı ciddi tedbirlerin alınmadığı gün gibi ortadadır.
Devletten beklemenin yanında, öncelikle toplum ve birey olarak bizlerin belirlenen kurallara uymamız, hatalar karşısında ders alıp kendimizi sorgulamamız gerekirken;
Okumuşu, okumamışı fark etmiyor, araç kullanan çoğu sürücülerin kuralları bilmesine rağmen kurallara uymamakta ısrarcı davrandıkları görülmektedir.
Caydırıcı cezai tedbirler artırılsa da tınlamayan “mektepli veya mektepsiz magandaların’’ kural tanımazlığı her geçen gün artmaktadır.
Normal trafikte yarışan babasınınkine binen, kural tanımayanlar, size söylenecek sözümüz çok…
Alkolü araç kullanan kendi hayatını düşünmediği gibi karşıdaki kişilerin canını hiçe sayan öküzler sürüsü içinde maalesef ciddi yaptırımlar bulunmamaktadır.
01 Nisan 2008 Tarihi itibarı, Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği ve TRAMER’in (Trafik sigortası Bilgi Merkezi) aldığı kararla;
Kazaya karışan sürücülerin, polis beklemeden kendi aralarında tutanak tutmasını sağlayan uygulama pratikte hatalarla dolu;
Tutanakların sonuçlarını belirleyen TRAMER, (Trafik sigortası Bilgi Merkezi) düzgün yazılmayan tutanaklara ya eşit oranda suç ya da tek taraflı suç olarak yüklediği iddiası. Sigorta şirketlerinin araştırma görevlilerinin tutanakları kontrol için yaptığı sorgulamalarda beyanların neredeyse yarısının tutarsız olduğu, kusurlunun kusursuz, kusursuzun da kusurlu gösterildiği.
Olmamış bir kazayı olmuş gibi gösterip tanıdık eş dostların hasarlarını kendi sigortasından uydurma tutanaklarla alma yoluna giden araç sahipleri.
Kaza yapan sürücülerin aralarında düzenleyecekleri tutanaklara gelince;
Ülkemizde insanlar normal beşeri ilişkilerinde anlaşmakta zorlanırken, uzman diyebileceğimiz trafik görevlilerine karşı çıkmakta iken nasıl olacakta anlaşacak. Hadi anlaştı, medeni bir şekilde sorunu çözdüler; trafikte araç kullanan sürücülerin yüzde kaçı bu tutanağı dolduracak, olayın meydana geldiği alanın krokisini çizecektir.
Diyelim ki krokiyi de çizdi, tabi ki kendisi çizilmezse!!! Krokiyi çizerken kazanın meydana geldiği alanın yol durumu, ana yol, tali yol, bölünmüş yol, yatay ve düşey işaretlemeler gibi faktörleri kimler nasıl işaretlemeyi akıl edecektir?
O psikoloji ile kim haklı haksız noktasında hem hâkim, hem de hekim olup karşılıklı belge kontrolü, kaç promil alkol aldığını, akıl sağlığınızın yerinde olup olmadığına karar vereceksiniz.
Kaza sonrası tutanağı bağlı olduğunuz sigorta şirketine ulaştırdınız, sigorta eksper tayin edip aracınızdaki hasar tespitini müteakip, kaza kusur oranı belirleyecek yer olan TRAMER ( Trafik Sigortası Bilgi Merkezi )’ dir.
Olay mahallini görmeden bilirkişi tespiti yapılmadan tamamen kâğıt üzerinden sanal olarak %50 veya %100 kusurlu değerlendirilmesi yapılmaktadır. Bu değerlendirme sonucunda yapılan itirazlar genelde sigortalının aleyhinde sonuçlanmaktadır.
Yargıya yapılan itirazlarda tekrar olay mahallinde inceleme, keşif ve bilirkişi raporu istenmekte süreç uzamakta ve masraflar artmaktadır.
Yapılan itirazlar sonuçsuz kalmakta, uygulamanın faturası vatandaşa kesilmektedir.
İnsanların mağduriyetlerini ortadan kaldırmak ve yanlışlığın çözümü noktasında, trafik kazalarına müdahalede trafik zabıta ekiplerinizin sayısı yetersiz ise, Türkiye genelinde trafik kazalarına müdahale edecek özel yetişmiş, Alo… Hatlı uzman birimler oluşturup maliyetini sigorta şirketlerine aktarıp sigorta primlerine yansıtılabilir
Kaskoda Yeni Dönem
Tabii ki önemli olan can; mal da canın yongasıdır. En küçük hasar üç beş bin lira tutmaktadır
Hazine Müsteşarlığının kasko sigorta sisteminde 01 Nisan 2013 tarihi itibari ile yaptığı düzenlemeler “Dar kasko, Kasko, Genişletilmiş Kasko, Tam Kasko” dört başlık altında, sigortalı ve sigortacı arasındaki eksik sigorta, hasar onarım sürecinde servis ve yedek parça gibi birçok soruna çözüm bulunması hedefleniyor.
Düzenlemeler ile ürün içeriğine özel dört çeşit kasko poliçesi oluşturulacak, poliçe üzerine sigorta bedeli yazılmayacak ve aracın rayiç bedeli üzerinden ödeme yapılacak, hasar onarımının sigorta şirketinin mi yoksa sigortalının istediği serviste mi yapılacağı ve yine hasar onarım sürecinde orijinal parça veya eşdeğer parça kullanımı belirtilecek.
Tam Kasko: Çarpma-çarpışma, çalınma, üçüncü kişilerin vereceği zararlar, yanma, aracın Türkiye sınırları dışındaki zararlar, halk hareketi gibi olaylar nedeniyle emniyet güçlerinin müdahalesi sonrası oluşan zararlar, terörün zararları, doğal afetler, aracın çekilmesi sonucu oluşan zararlar, patlayıcı ve yanıcı maddelerin vereceği zararlar, aracın iddia ve yarışa katılması sonucu oluşacak hasarlar, kemirgen ve diğer hayvanların verdiği zararlar, araçta bakımsızlık sonucu meydana gelen zararlar, kaza dışında da olsa aracın mekanik ve elektronik aksamında meydana gelecek her türlü zararlar bu sigortanın kapsamına giriyor.
Genişletilmiş Kasko: Çarpma-çarpışma, üçüncü kişilerin araca zarar vermesi, yanma, aracın ya da parçalarının çalınması teminatlarının tamamını içerdiği gibi; Tam Kasko poliçesindeki teminatların bir kısmının alınmasından oluşuyor.
Kasko: Çarpma-çarpışma, devrilme, üçüncü kişilerin araca zarar vermesi, yanma, aracın ya da parçalarının çalınması teminatlarının tamamını kapsıyor
Dar Kasko: Çarpma-çarpışma, devrilme, üçüncü kişilerin araca zarar vermesi, yanma, aracın ya da parçalarının çalınması teminatlarının bir kısmını içeriyor.
Geçmiş yıllara ait hasarsızlık indirimi kesintisiz devam edecek, değişiklikler 01 Nisan’dan sonra kasko sigorta yaptıranlar için geçerli olacaktır.
Mevcut kasko sigortası devam edenler poliçede yazılı teminatları devam edecek olup, yeni uygulama poliçe bitimini müteakip yenilemede yapılacaktır.
Mail daniscoban@gmail.com
Twitter @daniscoban