Tarım sektörünün temsilcileri bir araya geldi

Malatya'da Tarım sektörünün paydaşları istişare toplantısında bir araya geldi.

Tarımla ilgili konuların görüşüldüğü toplantıya Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Orhan Gündüz, TARSİM Bölge Müdürü Mehmet Ali Doğan, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, Ziraat Fakültesi Dekanı Nihat Tursun, Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, oda ve birlik başkanları katıldı. Toplantıda konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Orhan Gündüz, Malatya tarım hakkında bilgiler verdi. Gündüz, "Malatya’nın tarımsal anlamda birçok gündemi var. Sürekli tartışılan sürekli konuşulan her platformda gündeme gelen birçok konu var, bu konunun paydaşları ve uzmanları fikirlerini beyan ediyorlar ve onlara teşekkür ediyoruz. Tarımın konuşulması önemli, bir tarafta tarım konuşuluyorsa biz onun tarafı olmak zorundayız” diye konuştu. İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın ise tarım ve hayvancılık platformu olarak sürekli bu tür toplantıları yaptıklarını söyleyerek,”Malatya”nın en güzel huylarında bir tanesi, bir araya gelip toplanıp konuşuyoruz ama icraata geldiği zaman icraat yok. Şimdi burada konuşma ile değilde, asıl destek amaçlı gidileceği yerlere farklı bir program olduğunda insanları çağırdığınızda 20 kişiyi davet ediyorsunuz 3 kişi geliyor ilk önce buna bakmamız lazım” şeklinde konuştu.

Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan ise yaptığı konuşmasında Bu sene kayısı rekoltesinin yüksek olduğunu belirterek,”Malatya’da kayısı olması ekonomi duruyor hayat durma noktasına geliyor ve büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sene kayısı rekoltesi yüksek görünüyor bu yüksek rekolte bir tarafta iyi bir tarafta da kötü yönleri var, fiyatın düşeceğini hepimiz biliyoruz. Biz bu konuda bir noktaya kadar karar verebiliyoruz ama sorunları dile getirip çözüm yolları iletip onu paylaşabiliyoruz. Ancak bir pazarlama konusunda bir fiyat istikrar oluşması konusunda biz maalesef etkili olamıyoruz" ifadelerini kullandı

TARSİM Bölge Müdürü Mehmet Ali Doğan ise bu yıl kayısıda yaşanılan fizyolojik hasarın nede TARSİM tarafında karşılanmadığı hakkında bilgi verdi. Doğan, "TARSİM ölçülebilir parametrelerle çalışıyor, bizim teminat altına aldığımız riskler belli. İki paket halinde çalışıyoruz bunlarda bir tanesi dolu diğeri ise isteğe bağlı don, sigortası bu hasarların dışındaki meyve dökümleri ve meyvenin olmayışı TARSİMİN sahasında değil. Bu yıl meyve dökümü çok fazla özelikle yüksek kesimlerde buna daha çok görüyoruz" diye konuştu.

Güncel Haberleri