Siyasal Bilimler Akademisi Konferans Serisi Devam Ediyor

İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Naim Akman Konferans Salonu'nda 30 Ekim-25 Aralık tarihleri arasında sekiz hafta sürecek olan konferans serisinin bu haftaki konusu 'Siyasetin Toplumsal Dinamikleri' oldu.

Konferansa İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Gökhan Tuncel, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Ekici, “Siyasetin Toplumsal Dinamikleri” konusuna değinmeden önce siyaset kavramından yola çıkmak gerektiğini belirtti. Ekici, siyaset kavramını incelemek için ise öncelikle bir otoriteden veya devletten bahsetmek gerektiğinin altını çizdi.

Ekici “Siyaset, bildiğimiz tanımıyla devlet kaynaklarının bir otoriteye dayalı olarak dağıtılma sürecidir. Devlet içerisinde siyasetten pay alma kavgası ile özellikle siyasi partiler için siyaseti etkileme ve yönlendirme kavramları önemli bir unsurdur. Günümüz demokrasisinde ve devletlerinde yerleşik olan demokrasi ve siyaset kavramları, her zaman böyle olmamış, zaman içerisinde değişmiş ve gelişmiştir. Bu kavramların gelişmesi modern dönem ile birlikte ortaya çıkan unsurlardır.” dedi.

Ekici, özellikle Vestfalya Antlaşması’nın ulus devlet yapısının oturmasında önemli bir yeri olduğunu vurguladı. Vestfalya Antlaşması’ndan önce Ortaçağ’da yaşanan bazı gelişmelerin ulus devletin ortaya çıkmasında önemli rol oynadığını belirten Ekici sözlerine şu şekilde devam etti:

“Ortaçağda kilise, monarşi, krallar ve feodal beylerin oluşturduğu parçalı iktidar yapısından ulus devletin ortaya çıkması ile birlikte, egemenlik hakkının tüm topraklara yayıldığı ve tek egemenin olduğu bir yapı ortaya çıkmaya başlamıştır. Burada en önemli unsur burjuvadır. Ulus devletlerin gelişmesinde bürokratik yapı, ordu, eğitim ve ideoloji çok önemlidir. Ulus devlet aslında toplum içerisindeki farklılıkların törpülenerek belli bir kimlikte ve bilinçte bireylerin yetiştirilmesini gerektirmiştir. Doğal olarak bir Fransızlaşma bir Almanlaşma ve tek tipleşmeye yönelik çabaya girilmiştir. Eğitim ve yurtseverlik kavramının verildiği iki yer vardır eğitim kurumları ve ordu, bunlar ulus devlet yapısında önemli yerlere sahiptir. Modern döneme baktığımız zaman devletin etkinliği ve belirleyiciliği çok fazla artmıştır.”

Kitle iletişim araçlarının toplumun değişiminde, dönüşümünde, hareketinde önemli bir unsur olduğunu ifade eden Ekici “Artık kitle iletişim araçları ve ulaşım araçlarının gelişmesi ile birlikte sadece bir devletin içindeki sosyal dinamikler değil uluslararası toplumdaki sosyal dinamikler de devletleri etkilemeye başlamışlardır.” dedi.

Ekici, küreselleşme ile birlikte bir toplumun içindeki dinamiklerin, uluslararası toplumun siyasetine de etki edebilecek dinamikler hâline geldiğini belirterek sözlerini sonlandırdı.

Haber: Kübra YILMAZ – Fatma PEKDEMİR/İNÜ Haber

Güncel Haberleri