Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, 1-7 Mart Deprem Haftası'nda Sivas'ta yaşanan sismik hareketlilik ve olası risklere dair detaylı bir açıklama yaptı. Özellikle Altanyayla ve Divriği arasındaki Deliler Fayı'nın potansiyel deprem riskine işaret eden Kavak, 6 Şubat 2023 depremlerinden sonra Gürün'den başlayarak kuzeye doğru etkin olan stres transferini vurguladı.
Sivas'ın sınırları içindeki önemli fay hatlarından biri olan Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun, Koyulhisar, Suşehri, Gölova ve Akıncılar ilçelerinden geçtiğini belirten Kavak, ancak bu bölgede şimdilik sismik bir etkinlik olmadığını ifade etti. Diğer bir önemli fayın ise Altınyayla civarından geçerek güneybatıda Kayseri'ye, doğuda Tecer'e kadar uzanan Deliler Fayı olduğunu söyledi. Bu fayın, Tecer Fayı ile birleşerek Divriği'ye doğru giden ayrı bir fay zonunu etkileyebileceğini ifade etti.
Gürün ilçesinin özel bir değerlendirmeye tabi tutulduğu açıklamada, Kahramanmaraş depremlerinden sonra özellikle Gürün civarında biriken stres transferinin göz önüne alınması gerektiği belirtildi. Bu bölgede etkileyebilecek diri fayların Sarız, Ayvalı, Gürün ve Beyyurdu Fayı olabileceği ifade edildi. 6 Şubat'taki ikinci deprem sonrasında Beyyurdu Fayı'ndan başlayarak kuzeye doğru önemli bir stres birikimi olabileceği belirtildi.
Sivas şehir merkezi içinde ise Prof. Dr. Kavak, Kahramanmaraş depremlerinin ortaya koyduğu gerçekler ışığında, özellikle Kızılırmak'ın yatağına yakın Kardeşler Mahallesi'nde gevşek alüvyon birimlerine sahip binalarda sorunlar yaşanabileceğini ifade etti. Binalarda oluşabilecek korozyon nedeniyle meydana gelebilecek sorunlara karşı dikkatli olunması ve binaların kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.