Malatya genelinde meyve bahçelerinde sıklıkla ilkbahar erken donları ya da ilkbahar geç donları yaşanmaktadır. Üreticilerin dona karşı hassas olmaları ve aşağıda belirtilen önlemlerden birini uygulamaları gerekmektedir.
Malatya İl Tarım Orman Müdürlüğü tarafından yayımlanan bu önlemler şöyle:
Yer Seçimi: Don riski taşıyan bölgelerde tarım yapılmamalıdır. Eğer tarım yapılacak bölge don tehlikesine maruz kalıyorsa, don hadisesinin görülme olasılığı, muhtemel şiddeti ve havada dağılımı araştırılmalıdır. Gözlemler don boşlukları veya don çukurlarına yönlendirilmelidir.
Bitki Seçimi ve Üretimi: Çiçeklenmeyi geciktirme amacıyla ağaç dipleri 1 metre çapında açılarak kar veya buz kalıpları konulabilir. Ya da don hadisesi yaşanacak zaman diliminde sulama sistemi varsa, birkaç saat sulama yaparak o gece donma sağlanabilir. Böylece çiçeklenme birkaç gün geciktirilebilir.
Havanın Karıştırılması: Radyasyonlu gecelerde, yer ile temas halinde olan hava soğur ve yüzeye yakın seviyelerde soğuk bir hava tabakası oluşur. Üst seviyelerdeki daha sıcak havanın karıştırılmasıyla don zararını en aza indirilebilir. Rüzgar makineleri, fanlar ve helikopterler kullanılarak bu amaçla rüzgarın karıştırılması sağlanabilir.
Direk Hava ve Bitki Isıtması: Uygun ısıtma ekipmanları kullanmak veya küçük ateşler yakarak arazilerde veya meyve bahçelerindeki sıcaklıkları belirli ürünler için kritik sıcaklık değerlerinin üzerinde tutabilirsiniz. Bu yöntemle arazilerde veya meyve bahçelerindeki sıcaklıklar belirli ürünler için kritik sıcaklık değerlerinin üzerinde tutulabilir.
Su Uygulaması: Don olayını önlemede üstten sulama veya yağmurlamanın belirgin bir yararı vardır ve dikkate değer bir öneme sahiptir. Bu uygulama geniş bir su kaynağı, uygun sulama ekipmanları ve iyi bir toprak drenajı ister. Bu yöntem sadece üzerindeki buz yükünü taşıyabilecek bitkilerde uygulanabilir.