90 Civarında Kitap Kırtasiyeci esnaf üyesi olan Attarlar Esnaf Odası’nın Başkanı Sinan Cavlak, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Kırtasiye Grubu Meclis Üyesi Mesut Özdemir’i ziyaret ederek sektör hakkında görüş alışverişinde bulundu. Başkan Cavlak, “Mesut Özdemir uzun yıllardan beri tanıdığım kıymetli bir arkadaşımdır. Ticaretteki girişkenliği ve cesareti inşallah Ticaret ve Sanayi Odasındaki çalışmalarına da yansıyacak ve gerek grubunda bulunan esnaflarımız için, gerekse de Sayın Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ile birlikte tüm Malatya esnaf camiası için önemli işler yapacaktır. Attarlar Esnaf Odası olarak 20 civarındaki farklı sektörümüzün temsilcisi durumundayız. Her sektörümüzün Ticaret ve Sanayi Odasında da üyeleri var. Mesut Özdemir’de Attarlar Esnaf Odamızın eski bir üyesidir. İşlerini geliştirmiş, büyütmüş ve orta ölçekli bir ticaret adamı olmuş ve Ticaret Sanayi Odasına kaydolmuş. Esnaflarımızı Küçük yada Orta Ölçekli diye ayırt etmeden hizmet etmemiz gerekmektedir. Attarlar Esnaf Odası olarak Ticaret Sanayi Odasında grubu bulunan esnaflarımızın temsilcileri ile de istişarelerimizi geliştirip işbirliği ve bu işbirliğinden de güç birliği yapmak istiyoruz.”dedi.
Esnaf Yerli Ürüne Teşvik Etmeli
Türkiye’ye karşı Amerika’da bulunan Birleşik Devletlerin açtığı ekonomik savaş sonrası tüketicilerin yerli ürüne olan talebinin artığını ifade eden Sinan Cavlak , “Ürünlerimizle birlikte markalarımızda Milli olmalı. Ne yazık ki kırtasiye sektöründe az sayıda olan yerli ürünlerimizin bir kısmının markaları yabancı isimlerden oluşuyor. Tüketicilerimizin yerli ürün seçimini kolaylaştırabilmek için markalarımızın da Türkçe olması gerekir. Bu konuda üreticilerimizin artık daha hassas davranması gerekir. Marka bilinci konusunda esnaflarımız sattıkları ürünler hakkında yeterli bilgiye sahip. Esnaflarımızın tüketicilerimizi yerli ürüne teşvik etmesi, indirim kampanyalarını özellikle yerli üründen yana kullanması konusunda çağrıda bulunuyorum. Zaten dövizdeki artış sebebiyle ithal ürünler ederinden daha fazla bir fiyata satılmak zorunda kalınıyor. Dolayısıyla şuanda ederi kadar olanlar yerli ürünlerimizdir” dedi.
Tüketiciye de çağrıda bulunan Başkan Cavlak, “Esnaflarımızı, tüketicilerimizi yerli ürüne teşvik etmesi çağrısında bulunuyoruz ama aynı çağrıyı da tüketicilerimize yapmamız gerekiyor. Tüketicilerimizde esnaflarımızdan yerli ürün talebinde bulunmalı. Yerli ürün alarak hem ülkemize karşı yürütülen ekonomik saldırılara bir cevap vermiş olacağız hem de ederinden fazla olan ithal ürünleri almayarak kendi bütçemize katkıda bulunmuş olacağız.” dedi
Kırtasiyecilik Yerlileşmeli
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren ve her zaman için istişareye işbirliğine ve güç birliğine hazır olduklarını ifade eden MTSO Meclis Üyesi Mesut Özdemir, “Kırtasiye ürünlerinin neredeyse % 80’i ithal ürünlerden oluşmaktadır. Dövizdeki artışın en çok etkilediği sektörlerden biri kırtasiye sektörüdür. Yerlileşme adımları bu sektörde daha hızlı atılmalı. Genç bir nüfusa sahip olan Ülkemizin milyonlarca öğrencisi var. Bununla birlikte milyonlarca tüketicisi olan sektörümüzün sorunlarına bir an evvel çözüm bulunması gerekir. Çözümün ise en önemli ayağını yerlileşme yönünde atılacak adımlar oluşturmaktadır” dedi.
Okul Alışverişinin Adresi Kırtasiyeci Olmalı
Son yıllarda yapılan denetimlerde çocuklarımıza zararı olan okul malzemelerinin minimuma indiğini ifade eden TSO Meclis Üyesi Özdemir, ”Denetimler neticesinde zararsız olduğu anlaşılan ürünler en çok kitap kırtasiyecilerimizde var. Haliyle tüketicilerimize okul alışverişi konusunda kitap kırtasiyecilerimizi tercih etmelerini öneriyorum. Kırtasiyecimiz sattığı ürünün arkasındadır. Özellikle yüz boyaları, oyun hamurları, suluboyalar, kuru boyalar ve pastel boyalar gibi çocuklarımızın uzun süreli el ve göz temasının olduğu ürünlerde mutlak suretle CE belgesi olan ürünleri velilerimizin tercih etmelerini öneriyorum. CE belgesi olan ürünler üzerinde yazılı bulunmaktadır.”dedi.
Kanuni Düzenlemeye İhtiyaç Var
Özellikle ulusal zincir marketlerde satılan kırtasiye malzemelerinin çeşitliliğinin az olduğunu, dolayısıyla ayıplı mal değişimi için tüketici gittiğinde aynı ürünü reyonda bulamadığını ifade eden Başkan Cavlak, “Kanunen AVM’lerin veya marketlerin kırtasiye satışının önünde bir engel olmasa da tüketicilerimiz marketleri tercih etmemeli. Her mevsim kırtasiye reyonu açık olmayan hiçbir işletmeye satış izni de verilmemelidir. Bu konuda kanuni düzenleme yapılmasına ihtiyaç vardır. Talebimiz açık ve nettir. Dönemsel olarak kırtasiye satışı yapan işletmelere müsaade edilmemelidir. Mevsimlik Kırtasiyeciler ayıplı mal değişimi konusunda tüketicinin değişim hakkını karşılamaktan yoksun durumdadır. Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun Onbirinci Maddesinin (Ç) bendindeki ayıpsız bir mal ile değiştirme hakkına aykırılık teşkil etmektedir. Bir bütün olarak incelendiğinde ise Tüketicinin Seçimlik Haklarını kullanma talebi durumunda ise bunu karşılayabilecek veya zamanında tüketiciyi mağdur etmeden talebi yerine getirebilecek şartlardan uzak kalmaktadır.” dedi.