Battalgazi Belediyesi tarafından İstiklal Marşı’nın kabulünün 97. yıldönümü dolayısıyla ‘Mehmet Akif Ersoy ve Gençlik’ konulu konferans, Battalgazi Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa, Battalgazi Kaymakamı Abdül Kadir Duran, Battalgazi Belediye Başkan Vekili Zafer Kırçuval, Battalgazi Belediye Başkan Yardımcıları Nevzat Aslan, Latif Okyay, Malatya Büyükşehir Emlak ve İstimlak Daire Başkanı Memiş Avunduk, İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neslihan Durak, MHP Battalgazi Merkez İlçe Başkanı Mesut Samanlı, Memur-Sen Malatya Şube Başkanı Kerem Yıldırım, AK Parti Battalgazi Gençlik Kolları Başkanı Ömer Nakir, Malatya Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı Halit Ziya Öztürk, Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı Malatya Şubesi Başkanı Muharrem Kıbrız, Emniyet Teşkilatı Vazife Malulü ve Şehit Aileleri Vakfı Şube Başkanı Sıddık Selçuk, Malatya Baskilliler Derneği Başkanı Yunus Görgün, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, bazı kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda, Battalgazi Belediyesi tarafından hazırlanan İstiklal marşı klibi büyük ilgi ile izlendi.
Programın açılış konuşmasını yapan Battalgazi Belediye Başkan Vekili Zafer Kırçuval, “İstiklal Marşı, kabul edildiği ilk günün üzerinden 97 yıl geçmiş olmasına rağmen, dizeleriyle ve Mehmet Akif Ersoy’un ’Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ sözleriyle yüreklerimizi kabartmaya devam ediyor. Vatan toprakları işgal altındayken, her satırı bağımsızlık ve hürriyet kokan, milli birlik ve bütünlük ruhunun Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından satırlarda destanlaştırdığı İstiklal Marşımız, milli mücadelenin en çetin döneminde milletimize cesaret ve moral olmuştur” ifadelerini kullandı.
Battalgazi Kaymakamı Abdül Kadir Duran ise, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un ahlaklı bir insan olmanın ötesinde iyi bir Müslüman olduğunu belirterek, “Tabi şunu öncelikle belirtmek gerekir ki Akif İstiklal Marşımızın yazarı olmanın dışında aslında çok iyi bir Müslüman. Ahlaklı bir insan, faziletli bir insan ve aynı zamanda Akif bir aksiyon insanı, sahada olan bir insan. Kurtuluş Savaşı yıllarında hepiniz bilirsiniz kurtuluş mücadelesini Türk milleti olarak beraberce verdiğimiz zamanlarda, Akif’in Anadolu’nun nice şehirlerinde konferanslar verdiğini, camilerden hutbeler verdiğini duymuşsunuzdur. Ne yapmaya çalışıyor? Türk milletini, o zamanın işgal güçlerine karşı, küffarına karşı Türk milletini onlara karşı ayaklandırma ve onlara karşı koymaya davet ediyor. Biz aslında Mehmet Akif’in şairlik yönüne fazla takılıyoruz, aslında takılmamız da gerekir. Çünkü istiklal şairimiz İstiklal Marşımızın yazarı ama, Akif aynı zamanda çok erdemli bir insan, bir rol model. Yani ideal alınması gereken bir insan. Bugünkü tabiri ile belki kanat önderi” diye konuştu.
Battalgazi Kaymakamı Abdül Kadir Duran’ın konuşmasının ardından konferansa geçildi. İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Handan Belli, ‘Mehmet Akif Ersoy ve Gençlik’ konulu konferansını verdi.
Programda son olarak, konferansın düzenlenmesinde ve İstiklal Marşı klibine katkıda bulunanlara teşekkür plaketi verildi.