Lezzeti ve aromasıyla dünyaca ünlü olan ve dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'ini gerçekleştiren Malatya'da, kayısı çiçeklenme mevsimi çiftçiler arasında sevinçle karşılanırken aynı zamanda olası don tehlikesi de endişeye neden oluyor.
Türkiye'nin ve Avrupa Birliği (AB) tarafından tescillenen önemli ürünlerinden biri olan Malatya kayısısı, kent ekonomisine büyük katkı sağlıyor ve Malatyalı çiftçiler için hayati bir geçim kaynağı olarak öne çıkıyor.
'Dünya Kayısı Başkenti' unvanına sahip olan Malatya'da yetiştirilen kayısı, 100'den fazla ülkeye ihraç ediliyor. Özellikle deprem gibi felaketlerin ardından kentin yeniden yapılandırılmasında büyük önem taşıyan kayısı, 2023 yılında üreticileri ve ihracatçıları sevindirdi. 2024 yılında ise kentin ekonomisinin daha da toparlanmasına öncülük etmesi beklenen kayısı, bazı bölgelerde çiçeklenme dönemine girdi.
Pütürge Bölükkaya Mahallesi Eskikent Mezrası'nda yaşayan, tarım ve hayvancılıkla uğraşan Abdullah Karakuş, bahçesinde yetiştirdiği kayısı ağaçlarındaki yeni sezonun ilk kayısı tomurcuklarını paylaştı.
Tarlasında kayısılardan eriklere, karadutlardan hurmalara, narlardan vişnelere, elmaların yanı sıra kara eriklere, şeftalilerden karpuzlara, salatalıklardan domateslere, biberlerden patlıcanlara kadar birçok ürün yetiştiren Karakuş, Malatya'nın ilk tomurcuklarını kayısı ağaçlarının dallarında görmenin sevincini yaşadı.
Tarıma bilimsel bir yaklaşım benimseyen ve ürettiği ürünlerle ilgili akademik destek alan Karakuş, özgün ürünler yetiştirmek için çaba gösteriyor. 30 yılı aşkın süredir çiftçilikle uğraşan Abdullah Karakuş, gelecekte de bu yönde çalışmalarına devam edeceğini belirtti.