İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde, Coğrafya Topluluğu tarafından organize edilen etkinlikte, Boyraz, "Kahramanmaraş Depremleri ve Malatya Şehri Üzerindeki Etkileri" başlıklı konferansta Malatya'daki yapıların durumuna dikkat çekti.
“Yakın zamanda büyük bir deprem beklenilmesi olası değildir”
Prof. Dr. Zeki Boyraz, konferansta verdiği sunumda,“Doğu Anadolu Fay Hattı, tarihsel süreç içerisinde farklı tarihlerde deprem üretmiş bir fay zonudur. Malatya şehrinin kurulduğu alan ve yakın çevresi tektonik ova olup depremsellik açısından riskli alanda yer almaktadır. Malatya Ovası’nda Doğu Anadolu Fay Hattı’nın tali kırıkları ve ovasının kuzeyinde Malatya-Ovacık fayı bulunur. Nitekim 6 Şubat depremleri Doğu Anadolu Fayı kaynaklı bir depremdir. Yaşanan iki büyük deprem sonrasında yakın zamanda yeni bir büyük deprem beklenilmesi olası değildir. Malatya- Ovacık Fayı; yapılan çalışmalar ve literatüre bakıldığında bazı araştırmacılar tarafından büyük deprem üretemeyeceği görüşü hâkimdir. Ancak günümüzde de bu konunun kapsamlı çalışılması yararlı olacaktır” şeklinde konuştu.
"Dayanıksız yapılar dirençli hale getirilmelidir"
Boyraz, sunumunda Malatya'da imar edilecek bölgelerin zemin özellikleri, yapı tasarımları ve kat yüksekliklerinin gelecek yüzyıllarda olası büyük depremlere uygun olarak planlanması gerektiğine vurgu yaptı.
Kahramanmaraş kaynaklı depremlerde büyük hasar gören Malatya'daki yapı envanterine odaklanan Boyraz,“ Kentsel dönüşüm hız kesmeden devam ederek yapı stoku dirençli hale getirilmelidir. Kırsal alanlarda da dayanıksız yapılar dirençli hale getirilerek yenilenmelidir” dedi.
Prof. Dr. Zeki Boyraz, deprem esnasında toprak kaymalarına maruz kalan yerleşim alanlarının ve ulaşım ağlarının yer değiştirilerek güvenli bölgelere taşınmasının potansiyel can ve mal kayıplarını azaltabileceğini de dile getirdi.