Malatya'da 'orta düzeyde hasarlı' olarak sınıflandırılan binaların güçlendirilmesiyle ilgili belediyelere 670 başvuru yapıldı. Ancak, güçlendirme ruhsatı için son tarih olan 5 Nisan'a kadar sürenin yıl sonuna kadar uzatılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kararı bekleniyor.
Deprem riski taşıyan Malatya'da, içişleri Bakanlığı genelgesiyle orta düzeyde zararlı binaların durumu netleştirilmişti. Genelgede belirtilen şartları yerine getiren binalar için 5 Nisan'a kadar güçlendirme ruhsatı alma zorunluluğu getirilmişti. Ayrıca, bu tarihe kadar ruhsat almayan binaların ağır zararlı olarak değerlendirileceği ve yıkılacağı ifade edilmişti.
Şu ana kadar Malatya'da 670 binanın güçlendirme başvurusu yapıldığı ancak sadece 140'ına ruhsat verildiği belirtildi. Geriye kalan binaların bazıları mahkeme sürecini beklerken, apartman sakinlerinin yüzde 80'lik çoğunluğu sağlayamayanlar ve imar kurallarına uymayanların durumu ise belirsizliğini koruyor.
5 Nisan'a kadar iyileştirme izni alma şartı kapsamında orta düzeyde etkilenen binalar için süreç giderek daralırken, Malatya'da siyasi temsilciler bu sürecin uzatılması için bakanlıktan bir talepte bulundu. Şimdi bakanlığın orta düzeyde etkilenen binalarla ilgili vereceği karar bekleniyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin Malatya ziyaretinde konuyla ilgili bir görüşme gerçekleştirildi. Malatya heyeti, orta düzeyde etkilenen binalarla ilgili iyileştirme sürecinin yıl sonuna kadar uzatılması talebinde bulunurken, Bakan Özhaseki konuyu değerlendireceklerini ifade etti.
Yapılan görüşmenin ardından orta düzeyde etkilenen ve iyileştirme için başvuruda bulunan binalarda oturanlar, bakanlıktan gelecek kararı beklemeye başladı.