Malatya Yüksek Potansiyel Listesinde

2024 yılı itibariyle Türkiye’de tescillenmiş bin 267 gıda ürünü arasına Malatya, kayısı ile eklenmiş oldu.

Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seda Genç, coğrafi işaret almış ürünlerin, geleneksel ve yöresel özelliklerini koruyarak öne çıktığını ifade etti. 2024 itibariyle Türkiye'de tescillenmiş bin 267 gıda ürünü bulunduğunu ve yaklaşık 642 başvurunun onay beklediğini belirten Prof. Dr. Genç, “Ulusal tescil yeterli değildir, uluslararası tescil de alınması gerekir. Ülkemizin AB tarafından tescile konu olabilecek potansiyel ürün sayısı diğer AB ülkelerinden çok daha fazla” dedi.

Ürünlerin değerini artıran coğrafi işaretlerin, bölgenin tarımına, gastronomisine ve ekonomik kalkınmasına katkı sağladığını belirten Prof. Dr. Genç, coğrafi işaretin ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve coğrafi alanla olan bağlantısını garanti eden bir kalite işareti olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin coğrafi yapısının, tarımsal ürün çeşitliliği ve zengin mutfak kültürü nedeniyle dikkat çekici olduğunu vurgulayan Genç,

“Bu zenginliğin sonucunda şimdiye kadar Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş bin 267 gıda ürünümüz var. Sıralamada ilk beş kategori yemekler ve çorbalar (414 ürün), işlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ve mantarlar (317 ürün), fırıncılık, pastacılık mamulleri, hamur işleri ve tatlılar (309 ürün), peynirler (40 ürün) ve çikolata, şekerleme ve türevlerinden (38 ürün) oluşmaktadır. Yaklaşık 642 adet de başvurusu yapılmış ve onay bekleyen ürün var” dedi.

MALATYA KAYISISI…

Coğrafi işaretli ürünlerin tanınırlığının sağlanması için ulusal tescilin yeterli olmadığını ifade eden Prof. Dr. Seda Genç,

“Uluslararası tescil de alınması gerekir. AB nezdinde ise 18 adet coğrafi işaret tescili almış ürünümüz bulunuyor. Bunlar; Antakya künefesi, Antep baklavası, Ayaş domatesi, Aydın kestanesi, Aydın inciri, Bayramiç beyazı, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Edremit zeytinyağı, Ezine peyniri, Gemlik zeytini, Giresun tombul fındığı, Malatya kayısısı, Maraş tarhanası, Milas yağlı zeytini, Milas zeytinyağı, Suruç narı, Taşköprü sarımsağı ve Çağlayancerit cevizidir. Diğer AB ülkelerinin coğrafi işaretli gıda ürünlerinin sayısı ile karşılaştırdığımızda bu 18 ürün ülkemiz için yeterli değil, başvurusu yapılmış ve tescil edilmeyi bekleyen ürünler de var; ancak, ülkemizin AB tarafından tescile konu olabilecek potansiyel ürün sayısı diğer AB ülkelerinden çok daha fazla” şeklinde konuştu.

Güncel Haberleri