Malatya Valiliği’nde gazetecilerle bir araya gelen Vali Yazıcı, “Bildiğiniz gibi, 6 Şubat ‘Asrın Felaketi'nin ardından deprem bölgesinde yaraları hızla sarabilmek, vatandaşlarımıza geçici ve acil gelir desteği sağlayabilmek için attığımız adımlardan bir tanesi de İşkur aracılığıyla başlatmış olduğumuz Toplum Yararına Programlar idi. TYP tanımı gereği; "Afet, salgın, acil durum dönemlerinde ve diğer mücbir sebeplerde geçici olarak kamu hizmetlerinin desteklenmesi yoluyla özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engellemek ve bu kişilere geçici gelir desteği sağlamak üzere açılan programlardır. Tanımından da görüleceği üzere; TYP, vatandaşlarımıza geçici gelir desteği mahiyetinde olup, bu yolla kalıcı kamu personeli statüsü verilmesi isteği gerek yasalarımıza göre gerekse diğer mevzuatımıza göre olanaksızdır. Ayrıca, diğer vatandaşlarımız açısından da adaletsizliğe sebep olacak bir istektir” şeklinde konuştu.
Vali Yazıcı, açıklamasına şu şekilde devam etti: “TYP, kalıcı kamu personeli olmanın bir yolu değildir. Bunun yolları kanunlarımızda açıkça belirtilmiştir. Deprem bölgesinin yeniden ayağa kalkması için gerekenlerden bir tanesi de çalışma hayatının ve işgücü piyasasının canlanmasıdır. Deprem bölgesinde şu anda ciddi bir ekonomik canlılığını başladığı; özel sektörde, sanayide, ticari hayatta işverenlerin ciddi bir çalışan ihtiyacı olduğunu da görüyoruz. Bu doğrultuda özü itibariyle geçici hüviyete olan Toplum Yararına Programlardan sözleşmeleri sona eren vatandaşlarımız; program bitimi neticesinde kısa mesaj yoluyla İşkur İl Müdürlüklerimize davet edilecektir. Biten programlar için bu süreç hâlihazırda başlamıştır. Buradan da tekrar çağrı yapıyor ve programı sonlanan vatandaşlarımızı İşkur İl Müdürlüklerine davet ediyorum. Vatandaşlarımız İşkur hizmetlerinden yararlandırılarak şartları tutanlar İşsizlik Ödeneği, İşbaşı Eğitim Programı, Mesleki Eğitim Kurslarına; çalışmak isteyenler özel sektörde işlere hızlı bir şekilde yönlendirilecektir. Bunu da OSB’ler, Ticaret Ve Sanayi Odaları ve diğer tüm olanakları kullanarak çözeceğiz.”
Vali Yazıcı, Malatya'da yeniden ihtiyaç duyulması durumunda kamusal hizmetlerin desteklenmesi için farklı kişilerin faydalanabileceği ve Geçici İşçi Programı (GİP) kriterlerinin uygulanacağı, yeni GİP kontenjanının da tahsis edileceğini belirtti. Böylece, devam eden hizmetlerde herhangi bir kesinti yaşanmayacağını vurguladı.