Prof. Dr. Okan Tüysüz, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'nin gündeminde olan depremle ilgili fay hatları üzerinde bulunan şehirleri detaylı bir şekilde sıralayarak uyarılarda bulundu.
"SÜRESİ DOLAN FAYLAR RİSK TAŞIYOR"
Prof. Dr. Okan Tüysüz, Malatyalıları endişelendiren Yedisu Fayı konusunda şu açıklamalarda bulundu:
"Bingöl'ün Yedisu ilçesi beklenen bir deprem bölgesidir. Marmara bölgesi de potansiyel bir deprem bölgesidir. Ege'de birçok fay hattı bulunmaktadır ve hala bu fay hatları üzerinde nasıl yerleşim yapmamız gerektiğini belirleyen bir yasa eksikliği var. Türkiye'nin 24 ili, 110 ilçesi ve 580 köyü doğrudan aktif fay hatları üzerindedir. Bazı fay hatlarının süreleri dolmuştur, örneğin Bingöl-Yedisu ve Marmara bölgeleri gibi. Bu bölgelerde bir deprem olması durumunda şaşırmamalıyız. Bazı bölgelerde ise bu konuda bilgi eksikliğimiz bulunmaktadır."
“MALATYA FAYI RİSK TAŞIYOR, DAHA FAZLA ÇALIŞMA GEREKLİ”
Malatya fayının enerji boşaltmadığını, aksine yüklenmiş olduğunu vurgulayan Tüysüz,
“Örneğin, Malatya Fayı kritik bir potansiyele sahip ve birkaç bin yılda bir ciddi depremler üretebiliyor; ancak bu konuda bilgimiz çok sınırlı. Malatya fayı üzerinde daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Bu fayın enerjisini henüz boşalttığını söylemek zor, aksine üzerine yeni enerji yüklendiği görülüyor. Benzer şekilde, 24 il, 110 ilçe gibi birçok bölgede fay hatları mevcut. Bu fay hatlarının hangisinin ne zaman deprem üreteceğini bugün bilemiyoruz.”
bilgilerini paylaştı.