Malatya Devletin Katkısıyla Yeniden Canlanıyor

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerde özel sektörde istihdam edilenlerin sayısı yarı yarıya azaldı. Fakat, devletin sağladığı yardımlar ve uygulamalar sayesinde bu rakam yeniden yükselişe geçti.

İş yerlerinin 27,500'ü kullanılamaz hale geldiği, çarşı olarak bilinen bölgenin tamamen yıkıldığı kentte, 3,500 esnaf konteynerlerde işlerini sürdürüyor.

Deprem öncesinde özel sektörde çalışan sayısı 124,882 iken, depremin ardından bu sayı 62,685'e düştü.

Ticaret Bakanlığı, istihdamı artırmak için deprem sürecinde işten çıkarmayı yasaklama, Kısa Çalışma Ödeneği ve Nakdi Ücret Desteği gibi destek ve programlar uyguladı.

İşverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna sundukları bilgi, belge ve beyannamelerin son teslim tarihi 30 Nisan 2024'e kadar ertelendi ve mücbir sebep durumu ilan edildi.

İstihdama Dönüş Programı kapsamında Mesleki Eğitim Kursları ve İşbaşı Eğitim programlarına katılanlar için zaruri gider ödemeleri 850 liraya kadar yükseltildi. Böylece tam zamanlı bir kursiyer 22,000 liraya kadar maaş alabilir hale geldi.

Devletin sunduğu teşvikler ve uygulamalarla, depremlerin ardından özel sektörde çalışan sayısı, 124,882'den 62,685'e gerileyen rakamdan destekler sayesinde 109,000'e yükseldi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin özel sektör çalışanlarının azalmasının işletmeleri ve ihracatı olumsuz etkilediğini belirtti.

Deprem sonrası insanların şehir dışına taşındığını ve bazı fabrikaların kapanma noktasına geldiğini vurgulayan Sadıkoğlu, bu sürecin zorlu olduğunu ifade etti.

Sadıkoğlu, Ticaret Bakanlığının harekete geçerek çeşitli çalışmalar yürüttüğünü ve sunulan teşvikler, uygulamalar ve programlarla işçi sayısının arttığını belirtti. Bakanlık desteğiyle bazı işletmelerin çevresine konteynerler yerleştirildiğini ve bazı çalışanların bu konteynerlerde konakladığını aktardı.

Güncel Haberleri