Hasan YAĞMUR (Malatya Gerçek Haber)
Temmuz ayında yapılacak olan Rektörlük seçimlerine 1 ay gibi bir süre kalırken, Rektör adayları liyakatli olduğunu gösterme yarışını abartıp gösterişe kaçmaya başladılar.
İnönü Üniversitesi Rektörlük seçimlerinin 13 Temmuz 2016 tarihinde yapılacağını açıklanmıştı. Yaklaşık 3 aydır, Rektör adayları kendilerini göstermek için Medya kuruluşlarında boy gösteriyorlar. Ben bu işi daha iyi yaparım imajını zihinlere kazımaya çalışıyor. Bazı adayların gerçekten bu süreçte vaat ettiklerini yerine getirebileceğini düşünüyoruz. Bazı adayların vaat ettikleri ise dostlar alışverişte görsün der gibi. Adaylar Copy-Paste denilen kopyala yapıştır mantığı ile vaatlerde bulunuyorlar.
Rektör adayları bu işe gerçekten ehiller mi? İnönü Üniversitesini yönetmeye mi geliyorlar? İnönü Üniversitesini yürütmeye mi geliyorlar? Üniversitenin asli vazifeleri ile ilgili vaatlerde bulunmak tribünlere oynamaktır. Üniversite Yönetimin görevlerini bilmediğinin de aslında kanıtıdır. Bu işe layık olmadığının da göstergesidir.
Üniversite ile şehri elbette kaynaştırmak gerekiyor. Fakat, Üniversite yönetimini sanki şehir yapacakmış gibi algı oluşturmaya çalışmakta abesle iştigaldir.
"Âyinesi iştir kişinin lafa bakılmaz / Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde" der Ziya Paşa. Bu sözü hatırlatmaktaki maksadımız, Rektör Adaylarının söylediklerine değil kariyerine bakmamız gerekir. Söyledikleri elbette ki önemli. Oy veren akademik personel Vaatlerin takipçisi de olacaktır. Daha önce yöneticilik yapmış mı? Yaptı ise aldığı sorumlulukları yerine getirmiş mi? Görevinde sebat göstermiş mi? Başladığı görevleri kararlılıkla yürütmüş mü? Geldiği görevi bir araç olarak mı kullanmış?
Rektörlük seçimlerinde oy kullanacak akademisyenlerin işi gerçekten zor. Aslında bir o kadar da kolay olabilir. Kalplerini dinlesinler. İşe kimin layık olduğu, kimin tribünlere oynamadığını iyi tespit etsinler. Kariyerini İnönü Üniversitesinde devam ettiren adayların tercih edilmesi gerekir. İnönü Üniversitesini en iyi yönetecek Rektör, halen Üniversitede Öğretim üyeliği yapan akademisyenler içinden çıkacaktır. Bu şehrin ve Üniversitenin havasını teneffüs etmeyenler bu üniversiteye çare üretemez. Üretecekleri çareler bu üniversiteye uymayacaktır. Yapacakları projeler İMF’nin Türkiye üzerindeki para politikalarını aratmaz.
Söylenecek çok sözümüz var. Fakat, zamana yaymanın daha iyi olacağını düşünüyoruz. Yazdıklarımızı benimseyen, takdir edenler olduğu gibi, yazdıklarımızı hazmedemeyenlerde oldu. Çıkarlarına ters düşenler, yüzümüze karşı takdirlerini iletirken arkamızdan kinlerini kustular. Bazı çıkar grupları da yazdıklarımızı kendileriyle bağlantılı gösterip, üzerinden menfaat devşirmeyi kendilerine vazife bildiler.
Yazdığımız yazılar tarafımıza aittir. Yazdığımız yazıların alınıp kullanılmamasını rica ederiz.
Hasan YAĞMUR