Kırçuval Otel'in ilk duruşması 7 Haziran'da Malatya'nın 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşti. O dönemdeki Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı Zafer K. dahil olmak üzere 11 sanık yargıç karşısına çıktı.
“Otelin Elazığ depremi sonrası faaliyete ara verip vermediği tespit edilecek”
Müşteki avukatı Çağrı Sarıoğlu, davaya ilişkin olarak şunları söyledi: “Mahkeme taleplerimize karşılık verdi. Bir tek tutuklama yönündeki talebimiz kabul olmadı. Otelin Elazığ depreminde hasar alıp almadığı ayrıntılı olarak kurumlara yazı yazma talebimiz kabul edildi. Mahkeme, somut gerçeği ortaya çıkarma yönünde bir görüntü ortaya koydu. Otelin Elazığ depreminde faaliyete ara verip vermediği ya da hasar alıp almadığı yönünde tespit talep ettik. Ayrıca, 2020 yılı ocak, şubat ve mart aylarında çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarının çıkarılması ve bu çalışanların mahkeme huzurunda dinlenilmesini talep ettim. Bunlar tespit edilip, 20 Eylül’deki duruşmada dinlenecekler” ifadelerini kullandı.
Sarıoğlu, bilirkişi raporundaki S5 kolonunun eksikliği ve beş kolonun eksik olduğu tespitiyle ilgili sanıkların savunmalarında, binanın inşaat aşamasında asmolene dönüldüğünde kolon ebatlarının büyütülerek 28'e indirildiğini, gerekli hesaplamalara ilişkin belgelerin belediyede bulunduğunu ifade ettiklerini söyledi.
Binanın 2006 ve 2012 yıllarında değişiklikler geçirdiğine dair belgelerin bulunduğunu belirten Sarıoğlu, “Onun dışında binanın tadilat görmediği söyleniyor ama tadilat görüp görmediği net değil. Bir duvar örme meselesi vardı onu da inceleyecekler. Projesiz bir şekilde tadilata maruz kaldı mı kalmadı mı o da tespit edilecek” bilgisini paylaştı.
"S5 kolonu bulunmuyor, 5 kolon eksik"
Kırçuval Otel'in yıkılmasıyla ilgili olarak, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın isteği üzerine Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, "Dosya kapsamında statik hesap raporu bulunmakta ancak zemin etüt raporu bulunmamaktadır. Bina için farklı tarihlerde tadilat ruhsatlarının alındığı görülmektedir. Tadilat projeleri, hem orijinal hem de kendi içerisinde bazı eksiklikler ve uyuşmazlıklar içermektedir. Yerinde yapılan inceleme ve gözlemler sonucunda, taşıyıcı sistem elemanlarının donatı detaylandırmalarında yetersizlikler tespit edilmiştir" bilgililerine yer verildi.
Bilirkişi raporunda, “Söz konusu yapının mimari tadilat projesi incelendiğinde, tadilat statik projesinde yer alan S5 kolonunun olmadığı tespit edilmiştir. İlk statik projesinde kolon sayısının 33 adet olduğu ancak tadilat statik projesinde ise 28 adet kolonun olduğu görülmüştür. Bu durumda statik hesapların yenilenmesi, statik hesaplar olmadan projelerin onaylanmaması gerekirdi. Yapının 2006 yılında faklı bir tadilat süreci geçirdiği görülmektedir. 2006 yılına ait mimari tadilat projesinde bodrum ve zemin kat bilgileri yer almamaktadır. Yapı son olarak 2021 yılında başka bir tadilat süresine girmiştir” paylaşımında bulunuldu.
11 sanık hakkında hapishane cezası isteniyor. Tutuksuz sanıklar Hayriye D., Serpil Y., Fatma A., İsmail Y., Zafer K., Safet K., Fırat P., Aziz Murat P., Mustafa Hakan B., Mustafa B. ve Alper Y. hakkında, iddianamede kusurlu ve sorumlu oldukları belirtilerek, 'Bilinçli Taksirle Birden Fazla Kişinin Ölümüne ve Yaralanmasına Sebep Olmak' suçundan 2 ila 15 yıl arası hapis cezası talep ediliyor.
İlk depremde yıkılan Kırçuval Otel'in enkazında bulunan 10'u sporcu olan 21 kişi hayatını kaybetti. Otelin enkazında yaşamını yitirenlerin isimleri şu şekilde: “Mehdır Saeıdavı, Çağrı Işık, Elvıs Nkam Teneng, Emincan Kocabaş, Emre Bulat, Görkem Can Gündüz, Hamed Metrudi, İkram Arslan, Kübra Kayış, Mehmet Şahin, Mehmet Şen, Mehmet Can Ağırbaş, Metin Işık, Mohammedraza Mirahmadi, Murat Çiloğulları, Mustafa Turkmanı, Nihat Fırat, Resul Gün, Savaş Demir, Tunahan Yıldız, Yılmaz Ay.” şeklinde paylaşıldı.