BİLSAM’ın seri konferanslar dizisi kapsamında Dönmez “İş Kurma Süreçleri ve Tecrübe Paylaşımı” konulu konferans verdi. BİLSAM konferans salonunda gerçekleşen konferansta ticaret hayatındaki iş tecrübelerini katılımcılara aktaran Dönmez, “Z kuşağındaki çocukların yakınları öldüğü zaman kısa bir üzüntü duyarlar ve o kötü haberi ellerinde telefon varken geldiği zaman, bir anlık üzülürler ve daha sonra normale dönerler ama telefonun şarjı bittiği zaman büyük bir öfke ve hırsa kapılırlar. İş dünyasında belli kimseler vardır, bunları kendi hedefinize koyarsınız. Yani Bill Gates, Wal Mart, Ali Baba, Ebay, Elon Musk gibi kişileri örnek alırsınız. İnsan başlıyor çalışmaya ve ben bunlardan birisi neden olmayayım diyor. Bunların hayatına baktığınız zaman birçok faaliyet, yazılım, giyim, üretim ve farklı alanlarda üretim yapmışlar ben de yapabilirim düşüncesi ile hareket ederler” ifadelerini kullandı.
Yatırım yapılacak alanlar üzerinde bilgi veren iş adamı Dönmez, “Kişi benim neyim eksiktir, benim eğitimim de var, ben neden bunu yapmayayım diyor. Ama sonuca baktığınızda sadece düşünce olarak kalıyor ve daha ileriye gidemiyor. Bu saydığım kişiler arasında Elon Musk denilen kişi benim de takdir ettiğim başarılı bir iş adamıdır. Elon Musk’ı dünyanın başarılı bir esnafı olarak görebilirsiniz. Bunun başarısına baktığımızda bir ürün geliştiriyor bunu 200 milyon dolara satıyor. Başka biri bu parayla inşaat sektörüne girmek için kullanır, başka biri farklı bir yatırım için kullanır ama Elon Musk her şeyi bırakıp uzaya yatırım yapıyor. Bangladeş gibi ülkeleri fakir ülkeler diye tabir edersiniz ama orada 100 bin insanın aynı fabrikada çalıştığı yerler var. Ama Elon Musk gibi birinin yanında kim bilir belki böyle sıradan insanlar değil 100 bin mühendis, tecrübeli, akıllı ve işinin uzmanı insanlar çalışıyor. Musk, çok enteresan işlere bu parayı harcayarak başarılı oluyor. Baktığımız zaman yakın bir vakitte Elon Musk’ın Ürünlerini hepimiz kullanacağız. Araba üretir ama araba ürettiği ürünün kodlarını gizlemez, bunu yapmak isteyen herkese sunuyor. Dünya bir gemidir, gemi su alırken, bir kova icat ederseniz ve bu kovayı kullanamazsınız, ben icat ettim diyemezsiniz. İsteyen istediğini kullanma özgürlüğü var” şeklinde konuştu.
Ticarette geleneksel yöntemlere de değinen iş adamı Dönmez, “Gelenek yöntemler üzerinde bazı arkadaşlarımızı yönlendirdiğimizde, dedelerimiz çiftçilikle uğraşırlardı ve başka da bir iş bilmezlerdi. Ben küçükken ticaret ilk olarak sakız satarak başladım ve köyün bakkalına baktığımda kendi gözümde büyük bir market varmış gibi görürdüm. Sakız satarsınız ama köyde kimsenin parası yoktur. Peki, bu durumda ne yaparsınız ödeme şekillerini çoğaltırsınız. Yani sakızı verir, para olarak yün alırsınız, yumurta, bulgur, fasulye ve vb. şeyler alırsınız. Ben de bu şekilde iş yaptım ve baktım ki işler çok oluyor. Yani düşündüğünüzde evinize para yerine her türlü evin ihtiyacını karşılamış olursunuz. Ticaret yaparken siz de mümkün oldukça alış verişte sadece parayı değil, ödeme şekillerini çoğaltın ve göreceksiniz ki çok daha karşı bir iş elde etmiş olursunuz. Bu ifade çok geleneksel ve eski bir yöntem olabilir ama bu ticareti artıran güzel bir yöntemdir” diye konuştu.