İlki 2015 yılında açılan ‘İl İl Yöresel Ürünler Fuarı’nın 3’ncüsü düzenlenen törenle açıldı. 20 Ekim Cuma günü saat 14.00’de Büyükşehir Belediyesi arkasında yapılan açılış törenine; Malatya Valisi Ali Kaban, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Kızılay, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı, İl Müftüsü Ümit Çimen, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri, oda başkanları, STK temsilcileri ile kalabalık bir topluluk katıldı.
Akın: Türkiye’nin yöresel ürünlerini Malatyalılara sunuyoruz
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende ilk olarak Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sabri Akın bir konuşma yaptı.Türkiye’nin değişik bölgelerinde yetişen ürünleri Malatyalılara sunmak amacıyla bu fuarı düzenlediklerini kaydeden Akın, “Yörelerimizin ürünlerini, kültürünü ve tüm renklerini biraraya getirerek, ekonomik ve sosyal bir birliktelik sağlamak istedik. Bu doğrultuda fuarımıza ülkemizin 50 ilinden ve 60 yöresinden 100 den fazla katılım sağlanmıştır. Fuarımız 20-29 Ekim tarihleri arasında 10.00 ile 22.00saatleri arasında açık olacaktır” dedi. Akın ayrıca fuarın düzenlenmesinde kendilerine destek veren Malatya Valisi Ali Kaban, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile katılımcı ve diğer emeği geçenlere teşekkür etti.
Erkoç: Büyükşehir Belediye Başkanı ve ekibini kutluyorum
Daha sonra konuşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, bir ülkenin geleceğini ekonomi, ekonominin temelini ise tarımın oluşturduğunu belirterek, “Milli ekonominin temeli tarımdır. Eğer bir ülke bağımsızlığını ve gelişmişliğini ilelebet devam ettirecekse tarımı göz ardı etmesi, tarımdan vaz geçmesi mümkün değildir. Büyükşehir Belediye Başkanı ve ekibini bu anlamda kutluyorum. Özellikle kültürümüzün ve medeniyetimizin anlaşılması ve yerleşmesi noktasında bunlar önemli gelişmeler. Çünkü siz kültürünüzü ve medeniyetinizi yaşatmadığınız, sahiplenmediğiniz müddetçe toplumu ayakta tutmanız mümkün değildir. Bu tür fuarlar toplumun kaynaşmasına, yöresel olarak bir araya gelme fırsatını yakalama noktasında da ciddi fırsatlar yaratır” dedi.
Çakır: İlimizi her alanda büyütmek zorundayız
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise fuarları her zaman önemsediklerini belirterek, Malatya’yı her alanda büyütmek zorunda olduklarını söyledi. Hedeflerinin Malatya’yı bölgenin cazibe merkezi haline getirmek, sağlıklı bir kent yapısı oluşturmak ve eğitimde üst seviyelere taşımak olduğunu kaydeden Başkan Çakır, “Bizim için sağlık, eğitim, ekonomi ve tarım çok önemli. Bunları tanıtmanın en güzel yolu da düzenleyeceğimiz fuarlar ve il dışında yapmış olduğumuz tanıtım günleridir. Malatya'mızda tarım deyince ilk akla gelen kayısı, bunun yanında hayvancılığında geliştiğini görüyoruz. Tarımın farklı alanlarda bir gelişme sağladığını görüyoruz. Bunu daha iyi yerlere taşımamız lazım. Bugün burada 50 farklı ilimizden gelen yöresel ürünleri sergileyeceğiz. Bu illerin öne çıkmış, markalaşmış, doğal ürünlerini, hemşerilerimize sunmuş olacağız. Bizim başta kayısı olmak üzere diğer yerel ürünlerimize ciddi bir yerel pazar oluşturmak, hedefimiz olmalı. Biz Malatya'yı markalaştıracaksak, bunu sadece idareciler ve yöneticiler olarak değil, esnafıyla, esnaf odalarımızla, STK’lar ile birlikte yapacağız ve Malatya'mızı kalkındıracağız. Katılımcılara teşekkür ediyor, fuarımızın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Çalık: Malatya, fuarlar şehri oldu
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Öznur Çalık da yaptığı konuşmada Malatya’nın fuarlar şehri olduğunu belirterek, bunun çok önemli olduğunu söyledi. “Özellikle bölgenin kalkınması adına sadece tek bir il değil, bölgesel kalkınmayı sağlayabilmek için fuarların Malatya’da yapılıyor olması Türkiye ekonomisi için de bölge ekonomisi adına da çok önemli” diyen Çalık, konuşmasına şöyle devam etti:
“Değerli Belediye Başkanımız Malatya’yı Fuarlar Şehri haline dönüştürdü. Uluslararası Kitap Fuarları, Yapı Fuarları, Tarım Fuarları, İl İl Yöresel Ürünler Fuarları dahil olmak üzere birçok fuar Malatya’da yapılıyor. Türkiye ekonomisinin güçlenebilmesi için yerelden bölgeye, bölgeden ulusala her alanda gelişimi hedefine koymuş vaziyette. Bugün açacağımız İl İl Yöresel Ürünler Fuarı ağzımızın lezzetini hiç bozmasın. İnşallah o güzel lezzetler ile daha da lezzetlensin. Bu organizasyonu gerçekleştiren değerli Büyükşehir Belediye Başkanıma ve değerli ekibine hassaten teşekkür ediyorum. İnşallah ağzımızdaki lezzetimiz ile buradaki lezzeti birleştireceğiz ve daha sağlıklı daha lezzetli günleri beraberce yaşayacağız.”
Kaban: Belki bir başlangıç olur
Son olarak konuşan Vali Ali Kaban ise büyük market zincirleri ile birlikte küreselleşmenin yerel değerler üzerinde olumsuz etki yapacağını çok öncesinden farkettiklerini belirterek, “Bunun çaresi nedir diye baktığımızda, yerel olan üretimin, yerel olan değerlerin küresel olanla oluşturulması gerekiyor. Buna da globalizmdeniyor. Hem küresel hem yerel. Bu tip bugün açılışını yapacağımız tarzdaki yöresel ürünlerin asgari düzeyde yurt içinde tanıtılmasındaki bu çalışma belki bunun bir başlangıcı olabilir diye düşünüyorum. Bu güzel çalışmayı gerçekleştiren büyükşehir belediye başkanımızı ve ekibini kutluyorum” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından, Malatya Müftüsü Ümit Çimen’in yaptığı duadan sonra ‘İl İl Yöresel Ürünler Fuarı’nın kurdelesi kesilerek, stantlar gezildi.
10.00 – 22.00 saatleri arasında açık
Gümrük ve Ticaret Bakanı hemşerimiz Bülent Tüfenkci’nin kutlama telgrafı gönderdiği ‘İl İl Yöresel Ürünler Fuarı’ 29 Ekim Pazar gününe kadar her gün 10.00 – 22.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak.