Meşhur Türk Fatihi Belek Gazinin komutasındaki Artuklu ordusunun 11 Ekim 1085 tarihinde Harput’u fethetmesiyle Türkler ilk defa Harput’a egemen olmuşlardır.
Anadolu’nun Türkler tarafından fethinin adeta giriş kapısı olan bu olay ilk defa 1965 yılında zamanın turizm bakanı olan rahmetli hemşerimiz Nurettin Ardıçoğlu’nun gayretleri ile Harput’ta etkinlikler yapılarak ve Onuncu Tümen Komutanlığının katılımıyla kutlandı. Aynı yıl Harput Turizm Derneği tarafından Harput’a Belek Gazi’nin at üstünde güzel bir heykeli yaptırıldı. Harput’un Fethi’nin bilinci halk arasında yavaş yavaş yayılmaya başladı.
1987 yılının Haziran ayında Elazığ belediye başkanı merhum Prof. Dr. Mustafa Temizer’in gayretleri ile kutlamalar son kez yapıldı. Bu tarihten itibaren kutlamalar durdu ve Türk tarihinin bu önemli olayıyla ilgili bir daha hiçbir somut adım atılmadı.
Yeni jenerasyon Harput’un fethinden habersiz. Kendi tarihini bilmeyen bir nesil, iline de sahip çıkamaz.
Şu an “Elazığ’ın sahipsiz olmasını, üvey evlat muamelesi görmesini” ve yapılanlara sessiz kalmasını bu eksiklikte arayabiliriz. Her yıl tekrarlanacak olan bu kutlamaların milli beraberlik ve milli şuuru canlandırması açısından birçok faydası olacaktır.
Bugün birçok ilde bu fetihler kutlanmakta. Misal, geçen nisan ayında Bursa’nın fethi coşkulu bir şekilde kutlandı ve bu kutlamalar 1 ay boyunca devam etti. 7’den 70’e çok sayıda vatandaş kutlamalara iştirak etti. Hem eğlenildi hem de bilgilendirildi. Bizim de yapacağımız bundan farksız bir şey olmamalı.
Üzerimize düşen, bu konuya kayıtsız kalmamak, seçilmiş vekillerimizin belediyemizin, STK’ların bu konu üzerine çalışmalar yapmasını sağlamaktır. Zira Harput bize bırakılmış bir mirastır ve bu mirasa sahip çıkmak hepimizin vazifesidir. Unutulmamak dileğiyle…
twitter @daniscoban