Gübre Takip Sistemi gübrelerin kötü amaçlı kullanımını engelleyecek

Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 'Gübre Takip Sistemi' konusunda gübre dağıtıcısı firmaların temsilcilerine bilgi verildi.

Yoğun katılımın olduğu toplantıda, sistem hakkında bilgi verilerek, takip sistemi ile gübrenin kötü amaçlı olarak kullanımının engelleneceği ve çiftçilere sağlıklı, güvenli gübre sağlanacağı ifade edildi. MTSO 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda yapılan toplantıda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Tuncay Çiftçi, “Klasik bir konu olsa da gübrelemeyi yıllarca Tarım İl Müdürlüğü olarak çiftçilerimize anlatıyoruz. Gübrelemenin, gıda güvenliğinin önemini anlatıyoruz. Ancak bu konulardaki sorunlarımız bitmiş değil. Çünkü bayilerimizde dürüst çalışan ile dürüst çalışmayan, kaliteli üretim yapan ile yapmayanın ayrılması için Bakanlığımız yeni sistem geliştirmek için çalışma başlatmıştır. Bu gün bu sistem hakkında bilgi verilecek. İnşallah hayırlara vesile olur” ifadelerini kullandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünde Gübre Takip Sistemi Sorumlusu Rasim Topçu ise, sistem hakkında bilgi vererek, “Biliyorsunuz 6/4/2017 tarihli Resmi Gazete’de bir tebliği yayımlandı. Bu tebliğ piyasaya arz edilen gübrelerin üretim aşamalarından, torbalama aşamalarından çiftçiye uzanana kadar geçen süreçte her aşamada takip edilmesi ile ilgili 2017/17 sayılı tebliğ. Bu tebliğ ile gübre üretici fabrikalardan veya ithalatçılardan torbalandıktan sonra kamyonlara, araçlara yükleniyor, bayilere gidiyor. Bayilerden de çiftçilere dağıtılıyor. Bu aşamada herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda yolda giden bir gübre kamyonunu durdurup bir tane numune aldığımız zaman, öyle bir sistem geliştirdik ki bu gübrenin hangi fabrikadan üretildiğini, hangi bayiye gitmekte olduğunu veya hangi çiftçiye gitmekte olduğunu biz, şoför konuşmadan anlayabiliyoruz. Bundaki amacımız: Öncelikle gübrenin kötü amaçlı olarak kullanımını engellemek. İkincisi de çiftçimize sağlıklı güvenli gübre oluşmasını sağlamak. Taklit ve tahriş gübreleri engellemek, merdiven altı gübreleri engellemek. Bunun ile ilgili gübre takip sistemi kurduk. Bu gübre takip sisteminde üreticilerin yapmaları gereken, ithalatçıların yapmaları gereken ve dağıtıcıların yapmaları gereken bir takım işlemler var. Biz uzun zamandır yüklenici kurumun temsilcileri ile çalışmaktayız. Gübre dağıtıcı bayilerimizin bu işte çok zorlanmamaları için çok kolay bir şekilde sisteme entegre olabilmeleri için çalışmalarımız uzun süredir devam ediyor” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından yüklenici kuruluş uzmanı Sinan Atasagun Gübre Takip Sistemi hakkında katılıcılara sunum yaptı. Sagun, "Hem üretici hem de ithalatçı olarak dağıtıcı yani bayi olarak bu sistem dahilinde bazı uygulamalar yapmak gerekiyor. Gübre sektörü kolay bir sektör değil, zor bir sektör ve maalesef geri kalmış bir sektör. Biz bunu tespitlerimizde gördük. Bu nedenle bu sektörle yapılacak bir çalışmanın mutlaka her paydaş dediğimiz üreticisi, ithalatçısı, dağıtıcı, çiftçisi ile birebir görüşerek dertlerini dinleyerek nasıl hayata geçirilebilir noktasında birlikte ilerlemeye çok gayret ediyoruz" diye konuştu.

Toplantıya, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Tuncay Çiftçi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Gübre Takip Sistemi Sorumlusu Rasim Topçu, Yüklenici Kuruluş Uzmanı Temsilcisi Sinan Atasagun ve gübre dağıtıcısı firmaların temsilcileri katıldı.

Güncel Haberleri