Gıda Bankacılığı Faaliyetleri Malatya'da da Ele Alındı

Gıda Bankacılığı Uygulamasının Araştırılması ve Yaygınlaştırılmasını İnceleme Alt Komisyonu Gıda Bankacılığı Faaliyetlerini Adana, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İzmir, Malatya, Manisa, Sakarya ve Samsun illerini kapsayan toplam 10 ildeki dernekler, vakıflar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ile Belediyeler nezdinde Valilikler eliyle yerinde incelemede bulunuyorlar.

Bu günde bu kapsamda Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu Başkanı İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır başkanlığında Gaziantep Milletvekili Canan Candemir Çelik ve Çanakkale Milletvekili Bulut Öz ile 2 uzman eşliğinde ilimizde çalışmalarda ve incelemelerde bulundular.

Konu ile ilgili olarak Valilik Toplantı Salonunda bir toplantı gerçekleştirilmiş ve toplantı sonunda basın mensuplarına açıklamalarda bulunulmuştur.

Toplantıya Vali Ali Kaban, Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, bazı denek, vakıf ve firma temsilcileri de katıldı.

Basın açıklaması öncesi gerçekleştirilen toplantıda Belediyeler, dernek ve vakıflar çalışmaları ile ilgili sunumlar eşliğinde açıklamalarda bulundular.

Toplantı sonrası açıklamada bulunan Vali Kaban,  “Bugün burada Komisyon Başkanımız ve üyelerin teşrifi ile çok önemli bir konu da; İsrafın önlenmesi başlığı altında toplantı gerçekleştirdik. 

Sadece Gıda Bankacığı değil, her türlü israfın önlenmesi ve sosyal yardımların daha sağlıklı, daha hedefine ulaşır, daha bilimsel düzeyde yapılabilmesi için neler yapılabileceğine dair uygulama örneklerini görmek üzere toplandık. 

Geleceğe umutla bakmak isteyen ve umutla bakan ve aynı zamanda geleceği yönetmek için her alanda büyük çalışmalar başlatmış ve onu devam ettiren bir ülke. İşte onlardan biriside bugün burada konuştuğumuz alanları içeren Dilekçe Komisyonu’nun israfın önlenmesine dair alanı.” dedi.   

Komisyonun çalışmaları hakkında basın mensuplarına bilgiler veren Başkan Satır’da "Gıda bankacılığı denildiğinde sadece gıdayı almamak lazım. Gıda bankacılığı, işletmelerin stoklarında bulunan gıda, giyecek ve temizlik maddelerinden son kullanma tarihi yaklaşmış, paketleme veya üretim hatası bulunan ihracat veya ihtiyaç fazlası gibi sebeplerden dolayı değerini kaybeden veya zayi olacak maddelerin ihtiyaç sahibi insanlara ulaştırılmasını sağlayan, işletmeler ile dernek ve vakıflar arasında köprü oluşturan bir organizasyondur. Bu iş sadece gıdayla bağlı değil, yakıt vb. diğer ihtiyaç malzemelerini de kapsıyor.

Gıda bankacılığı konusunda öneri olarak sadece yiyeceğin değil giyecek, ev eşyası, temizlik malzemeleri, yakacak, eğitim materyalleri, sağlık yardımları, barınma ve nakit bağışın da sosyal yardım kapsamında değerlendirilmesi ve devlet tarafından verilen mali desteklerle bu konulardan da faydalanılmasını düşünüyoruz. Bu desteklerin çalışma teşvikleriyle desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yardımların gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması konusundaki sistemi önemsiyoruz."dedi.

Ekonomi Haberleri