“İki Ayrı Sunum Gerçekleştirilecek”
Fotoğraf Sanatçısı Ersin Alok, Come and Join Us/Gel Katıl Bize adlı AB Projesi kapsamında 22 Mart 2019 Cuma günü saat 19.00’da MAFSAD Dernek Merkezinde ve 25 Mart 2019 Pazartesi günü saat 12.30’da İnönü Üniversitesi Kütüphane Seminer Salonunda olmak üzere iki ayrı sunum söyleşi gerçekleştirecek.
“Alok, Türkiye Fotoğraf Tarihinde Önemli Biri”
Proje Koordinatörü Yılmaz Konuk etkinlikle ilgili yaptığı açıklamada, proje kapsamında 2019 yılının Mart, Mayıs, Temmuz ve Eylül aylarında olmak üzere dört fotoğraf sanatçısını Malatya’ya davet edip fotoğraf severlerle buluşturacaklarını, ilk olarak Türkiye Fotoğraf Tarihi açısından önemli bir isim olan Fotoğraf Sanatçısı Ersin Alok’u Malatya’ya davet ettiklerini söyledi. 22 Mart 2019 Cuma günü MAFSAD’ta ve 25 Mart 2019 Pazartesi günü İnönü Üniversitesinde yapılacak olan sunum söyleşilere tüm fotoğraf meraklılarının davetli olduğunu ifade eden Konuk sunum söyleşilerin ücretsiz olduğunu sözlerine ekledi.
Ersin Alok Kimdir?
1937 yılında doğan Ersin Alok, Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü ile I.I.T.I Akademisi Ticaret ve Gazetecilik Bölümlerini bitirdi. Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Enstitüsü'nün kuruluşunu yaptı.
Sanat uğraşına resimle başlayan Alok, ilk sergisini 1953 yılında Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi salonlarında açtı. Doğa ile olan ilişkileri, dağcılık ve sualtı çalışmaları onun için "yaşamının tadı oldu" denebilir. 1953'te dağcılığa başlayan Alok'un yurtiçinde 189 çıkışı vardır.
Sualtı çalışmalarına 1955 civarında başladı. Dünyanın çeşitli yerlerinde derin su dalışları yaparak fotograflar çekti. Türkiye'de ilk Kızıldeniz dalışını gerçekleştirenlerdendir. Bu konuda pek çok konferans ve sergi gerçekleştirdi. Ayrıca Amazonlar'da yaptığı araştırma gezisi, Doğal Hayatın bütünlüğü ve kaybolan doğal yaşamdaki hayvan türlerinin fotoğrafik çalışmalarını yapmasına vesile oldu. Türkiye'de Milli Parkların kurulmasında ilk çalışmaları yaparak, bunlarla ilgili fotoğrafik belgeleri saptadı( 1966)
1967 yılında profesyonel olarak fotoğrafa başladı. V. Paris Biennali'nde "Absurd" anlatımı içinde Birincilik Ödülü aldı. Arkasından Roma, Brüksel, Sofya, Varşova ve ABD Barkley birincilikleri geldi.
1989'da Dünya Fotoğrafçıları Birliği, Helsinki'de Alok'a Asya'yı temsil etme hakkını vererek, DOĞA temalı Panoromik Üçgen Sergisini üç sanatçı ile açtı. 204 kişisel serginin sahibi olan Alok'un, ayrıca 41 kişisel yurtdışı sergisi vardır. Ses kayıtları konusunda yaptığı çalışmalarla Ses Arşivi oluşturdu. Ayrıca beş milyona yakın diadan oluşan arşiviyle Türkiye'nin ilk DIABANK'ını kurdu (1967).
“Alok'un Bugüne Kadar 24 Kitabı Yayınlandı”
Architecture in Asia Minor" Academy Editions tarafından yayımlandı (1992) . Halen üstünde çalıştığı dört kitabı vardır. TEMMUZ 1998'de çıkan son kitabı "MELTING POT OF CIVILIZATIONS"tır. Alok, ayrıca dökümanter film konusunda da çalışmalar yapmaktadır. 35 / 16 mm. olarak gerçekleştirilen bu çalşmalardan bazıları: Zoma I. 1979, Zoma II. 1979, Ishakpaşa Sarayı 1972, Kaya Üstü Resimleri 1973, Türkiye'nin Kuş Insanları 1980, Sahrada Çekilen Çöl Rüzgarı 1981, Demirin Öyküsü 1998, Zaman Rüzgarı 1999 v.b. gibi 43 dökümanter filmi gerçekleştirdi.