Dr. Yemenici: 'Türkiye yüzde 23,8 sigara kullanım oranıyla dünyada 11. sırada'

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, 'Dünya Tütünsüz Günü' ile ilgili yaptığı açıklamada Türkiye'nin yüzde 23,8 sigara kullanım oranıyla dünyada 11. sırada yer aldığını kaydederek, 'Son 20 yılda sigara tüketimi...

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, “Dünya Tütünsüz Günü” ile ilgili yaptığı açıklamada Türkiye’nin yüzde 23,8 sigara kullanım oranıyla dünyada 11. sırada yer aldığını kaydederek, “Son 20 yılda sigara tüketimi yüzde 80 oranında artan Türkiye’de sigara kullanma alışkanlığına bağlı kanser vakalarıysa her yıl ortalama yüzde 6 oranında artıyor” dedi.

Dr. Yemenici, Dünya Tütünsüz Günü’nün, 1987 yılından beri her yıl 31 Mayıs’ta Dünya Sağlık Örgütü (WHO) üye devletlerince kutlandığını hatırlatarak, bu gün vesilesi ile yapılan kampanyalarla tiryakilerin en az 24 saat süreyle sigarayı bırakma teşvik edildiğini ifade etti. Dr. Yemenici açıklamasında şunları söyledi:

“Sigara bırakmayı teşviki sadece tütün ve tütün ürünlerini aktif olarak kullananlar için değil ayı zamanda pasif içici konumunda olanlar için de önemsiyoruz. Çünkü Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) ‘Küresel Tütün Salgını-2008’ başlıklı raporuna göre her yıl ABD’de pasif sigara tüketicilerinden yaklaşık 3 bin 400 kişi akciğer kanserinden ve 46 bin kişiyse kalp rahatsızlıkları yüzünden hayatını kaybediyor. Yine ABD’de her yıl pasif içicilik nedeniyle 200 bin çocuk astım rahatsızlığına yakalanırken 24 bin bebek düşük kilolu olarak dünyaya geliyor. Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı açısından ülkemiz de ne yazık ki sıralamanın başlarında yer alıyor. OECD’nin 2015 yılı raporuna göre, Türkiye yüzde 23,8 sigara kullanım oranıyla dünyada 11. sırada yer almıştı. Son 20 yılda sigara tüketimi yüzde 80 oranında artan Türkiye’de sigara kullanma alışkanlığına bağlı kanser vakalarıysa her yıl ortalama yüzde 6 oranında artıyor. Bu, hepimizi üzen tabloya rağmen 2008’den itibaren uygulamaya geçen ‘Dumansız Hava Sahası’ uygulaması, bu olumsuz durumla mücadelede büyük oranda pozitif katkı sağlamıştır. Yürütülen programlar sonrasında genel sigara içme oranı yüzde 31’den yüzde 26’lara düşmüştür. Gençlerde sigara içme oranında artış yaşandığını ise üzülerek söylememiz lazım.

Sağlık Bakanlığı olarak vatandaşlarımızın sağlıklı bir hayat sürmeleri için her türlü önlemi alıyoruz. Vatandaşlarımızdan ise ricamız ve beklentimiz, kendileri de bu mücadelede bizlere destek olsunlar, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nü bahane ederek tütün ve tütün ürünlerini en kısa sürede bıraksınlar.”

Genel Haberleri