Çevre Bakanlığı'ndan Güçlendirme Ruhsatı Başvurularında Yeni Esaslar!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ruhsat alındığı tarihteki imar kurallarına uygun olarak inşa edilmiş yapıların güçlendirilmesinde mevzuat kolaylığı sağladı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Resmi Gazete'de yayımlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle güçlendirmesi mümkün olan binalardaki güçlendirme ruhsat başvurularında izlenecek esasları belirledi. Bu sayede, deprem riskine karşı yapı güçlendirmesine ilişkin bürokratik engeller azaltılarak mülk sahiplerine kolaylık sağlanmış oldu.

Yeni düzenlemeye göre, güçlendirme ruhsatı için belediyeye tapu bilgileri, statik güçlendirme projesi, müteahhit ve şantiye şefi ile yapı denetimine dair belgelerle başvurulabilecek. Güçlendirilmesi mümkün olan bir yapı için güçlendirme ruhsatı başvurusu yapılırken, maliklerin en az 5'te 4'ünün onayı yerine Kat Mülkiyeti Kanunu'ndaki hükümlere göre muvafakat aranacak.

Ruhsat alındığı tarihteki imar kurallarına uygun olarak inşa edilmiş yapılar, yönetmelikte belirlenen kurallar hariç başka şartlar aranmaksızın Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği esaslarına göre güçlendirilebilecek.

Taşıyıcı sistemi etkileyen zorunlu kesit değişiklikleri için mimari, elektrik ve mekanik projelerin yeniden düzenlenmesi talep edilmeyecek. Ayrıca, taşıyıcı sistemin ebatlarının büyütülmesi, parselin emsal ve taban alanı hesabına konu edilmeyecek, böylece imar inşaat alanı haklarında bir azalma yaşanmayacak.

Güncel Haberleri