Adıyaman Üniversitesi Kültürel Hazineler Topluluğu tarafından 18 Mart Çanakkale Zaferinin 103. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde "18 Mart Çanakkale Zaferinin Dünya Toplumuna Etkileri" adlı konferans düzenlendi.
Üniversitenin Merkez Külliyesi M. Vehbi Koç Konferans Salonunda Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Gökhan Dalyan ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Dr. Salhadin Gök tarafından verildi.
Konferansta konuşan Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Gökhan Dalyan, Çanakkale Zaferinin uluslararası topluma ve siyasete büyük etkisi olduğunu belirtti.
Dalyan, "Çanakkale büyük bir kıyımdır. Çeliğe karşı etin, kurşuna karşı bedenin karşı koyduğu bir kıyımdır. İngiliz, Fransız ve Rusların evlerindeki hesap çarşıya uymamıştır. Tam teçhiz askerleriyle Çanakkale’yi geçeceklerini sandılar. Ama evdeki hesap çarşıya uymadı. Çanakkale’nin ardından birçok toplum etkilenmiştir. Yeni Zelanda ve Avustralya’da milli bilinç ortaya çıkmıştır. Yahudiler dünya piyasasında ismini duyurdu. Sömürgelerde bağımsızlık anlayışı gelişmiştir. Rusya’da iç savaş çıkmış, açlık boy göstermeye başlamıştır. Bolşevik rejimi hakim olmaya başladıktan sonra da insanlar mezarlıklardan çıkardıkları cesetleri yemeye başlamıştır. Çin’deki komünizm hareketlerinin ardından 38 milyon insan öldürüldü. Güney Kore ve Kuzey Kore düşman oldu. AB’de komünizme karşı dindarlık çalışmaları başlatıldı. Şunu belirtmek isterim ki Çanakkale Zaferi bu milletin kanıyla yazdığı bir destandır" dedi.
Konferansta konuşan Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Dr. Salhadin Gök ise Çanakkale Zaferindeki yüksek ruh ve imanın etkisinden bahsetti.
Konferansın sonunda Üniversitenin öğrencilerinden Kültürel Hazineler Topluluğu üyesi Fadima Şahinoğlu "Atiyi Karanlık Görerek Azmi Bırakmak", Sümeyra Güneş ise "Çanakkale Şehitlerine" adlı şiiri okurken konuşmacılara Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyit Temir tarafından adlarına dikilmiş birer fidan sertifikası takdim edildi.