Adıyaman'da ana arı yetiştirilecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Organik Arı Ürünlerinin İnovatif Yöntemlerle Katma Değerlerinin Arttırılması' projesi ile arıcılar ana arı yetiştiriciliği eğitimi alıyor.İpekyolu kalkınma Ajansı...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen “Organik Arı Ürünlerinin İnovatif Yöntemlerle Katma Değerlerinin Arttırılması” projesi ile arıcılar ana arı yetiştiriciliği eğitimi alıyor.

İpekyolu kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen “Organik Arı Ürünlerinin İnovatif Yöntemlerle Katma Değerlerinin Arttırılması” projesi kapsamında arıcılar eğitim alıyor. Ana arı yetiştiriciliğine katılan 19 arı yetiştiricisi 10 gün boyunca hem teorik hem de pratik eğitim alacak. Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu tarafından verilen eğitimlerde kaynak kullanımı, damızlık kullanımı, bakım ve beslenme, popülasyon düzenleme, modern ekipman kullanımı, hastalık ve zararlılar ile mücadele konularında bilgi verildi.

Kursu başarı ile bitiren arı yetiştiricilerine ana arı yetiştiricisi sertifikası verilecek. Arı üreticileri aldıkları bu sertifika ile ana arıları satabilecek ticari işletme kurabilecekler. Arıcılara ayrıca önümüzdeki hafta arı evi ve güneş paneli verilecek.

Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan’da eğitime katıldı. Adil Alan burada yaptığı konuşmada arıcılığı geliştireceklerini söyledi.

Adil Alan, artan badem alanlarıyla birlikte arıcılığın gelişmesi gerektiğini belirterek, “Arıcılık ile bademleri birbirinden ayrı düşünmek mümkün değil, onlar birbirini tamamlıyor. Badem verimini arı yüzde 80 arttırdığı için arıcılığı çok önemsiyoruz. Hedefimiz 2023 yılına kadar 74 bin olan kovan sayısını 100 bine çıkartmak. Ordu Araştırma Enstitüsünden getirmiş olduğumuz ana arılarda dönem dönem bazı sıkıntılar yaşamaktaydık. Arılar iklim dolayısıyla uyum sağlayamaya biliyordu. Ana arı kovan içinde tektir. Kovanda ana arı olmazsa o kovan söner. Ana arı bunun için çok önemlidir” dedi.

Adıyaman Haberleri