Abacı, Tecrübelerini Gazetecilik Adayları ile Paylaştı

İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nün organize ettiği 'Yerel basın ve gazetecilik tecrübeleri ' konulu konferansı Basın İlan Kurumu Şube Müdürü Nihat abacı verdi.

İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü tarafından Hoca Ahmet Yesevi Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa Basın İlan Kurumu (BİK) Malatya Şube Müdürü Nihat Abacı konuşmacı olarak katıldı. BİK  Malatya Şube Müdürü Nihat Abacı'ın verdiği konferansa, İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr.  Mehmet Önal, İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr.  Fatma Nisan, İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr.  Mehmet Barış Yılmaz, Gazeteci Yazar Asım Demirkök, Türkiye Gazetesi Bölge Temsilcisi ve İhlas Pazarlama Bölge Müdürü Celal Koyuncu, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Barış Yılmaz, "Bu tür konferanslar ile gazetecilik mesleğini uzun süre yapmış duayenler ile öğrencileri bir araya getiriyoruz. Yerel basın ne kadar güçlü olursa demokrasi de o kadar güçlüdür” şeklinde konuştu.

Basın İlan Kurumu şube müdürü Nihat Abacı, Basın İlan Kurumu hakkında bilgi aktardı. Abacı, ''BİK’in amacının Anadolu basınının gelişimine katkıda bulunmaktır.BİK'in 41 ilde BİK’in şubesinin bulunmaktadır. Diğer 40 il’de ise valiliklerin bu görevi yürütmektedir. BİK olarak, KOSGEB, İş-Kur ve kalkınma ajansları aracılığıyla gazetelere destek olmaktayız ve eğitimler sunmaktayız. BİK gazeteci derneklerine yılda bir kez karşılıksız para yardımı, faizsiz kredi, muhtaçlık ve ölüm yardımı da yapmaktadır." dedi.

"BİK, yerel basının standartlarını yükseltiyor"

Basın İlan Kurumunun sunduğu hizmetlerle yerel basının standartlarını yükseltmeyi gaye edindiğini söyleyen Abacı, basın camiasında birlik ve beraberliğin önemini de vurguladı.

Konuşmasında çeyrek asırlık gazetecilik deneyimini de öğrencilerle paylaşan Abacı, Malatya yerel basını hakkında da bilgiler verdi.

Abacı, “Basın nedir; bunu da özetlemek istiyorum Gazetelerin hepsinin temelinde fedakârlık objektiflik ve doğruluk vardır. Gazetecinin demokrasinin teminatı altında olması gerekiyor, çünkü devlet ile vatandaş ile arasında köprü görevi görüyor. Gazeteci halkın sesi demektir. Gazetecilikte bilgi birikimi kabiliyet her zaman gereklidir. Gazeteci tarafsız ve hızlı olmalı. Toplumun gözü kulağı ve sesi olan basın toplumun yararına da gözeterek haber yapmalıdır. Bilgi birikimi ve yeteneği olan arkadaşlar bu konuda kendilerini bu meseleye atıp seçimlerine gazetecilik mesleğini de aramalılar. Gazetecilik mesleğini Anadolu’da icra edenler genellikle asgari ücret ile çalışıyorlar. Sayfa sekreteri, Genel Yayın Yönetmenleri ayrı bir ücret alabilir ama Anadolu’da çalışan arkadaşlarım çoğunluğu asgari ücret ile çalışıyorlar. Bu sebeple zaten sizler hayatııza yön vermişsiniz. " 

Abacı, "Malatyada Yedi yerel Gazete yayın yapmaktadır. Bunların 4 tanesi Basın ilan Kurumundan İlan ücreti almaktadır." dedi. Kendini geliştirmenin önemine değinen Abacı, "Ne kadar donanımlı olursanız, o kadar aranır olursunuz. Basında iş bulabilmeniz için kendinizi geliştirin” dedi. Abacı, “Yatım katım olsun derseniz basın mesleğinden vazgeçin” ifadelerini kullandı. Abacı, öğrencilere İngilizce öğrenmelerini tavsiye ederken Anadolu’da çalışan basın mensuplarının zorluklarından da söz etti. Ulusal Basında çalışanların branşlaştığını belirten Abacı, Yerel Basında çalışan gazetecilerin haber ayrımı yapmadan her habere gittiğini belirtti. Abacı, “Genelde asgari ücretle çalışırlar. Belki yazı işleri veya genel yayın müdürü olanlar biraz yüksek alır. İstanbul gibi büyük şehirde çalışıp, meslekte müdürlük seviyesine gelenler yüksek alabilir” şeklinde konuştu.

Abacı, "15 Temmuz 2016 yılındaki hain darbe girişiminde basının orada önemini gördük. Çünkü darbe teşebbüsü başarısızlıkla sonuçlandı. Bunun en önemli sebeplerinden biri de basının kamuoyunu bilgilendirmesi vatandaşın sokaklara çıkması darbe teşebbüsüne engel olmasıdır”

Konferans sonunda İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Önal, Abacı’ya günün anısına plaket takdim etti.

Haber/Foto: Hasan Yağmur

Güncel Haberleri