4.17'de Malatya Sessizliğe Büründü

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin yıl dönümünde Hayat Sitesi önünde: "Devletin en tepesinden itiraf edilen suçu göz ardı edemeyiz."

Malatya 6 Şubat İzleme Grubu, 6 Şubat depreminin yıl dönümünde Hayat Sitesi önünde hayatını kaybedenleri anmak amacıyla bir anma töreni düzenledi. CHP Kadın Kolları eski Başkanı Güllü Tuncer ve doktor eşi ile birlikte 19 kişi, 4 bloktan oluşan Hayat Sitesi'nde yaşamını yitirmişti.

Etkinliğe, CHP Genel Başkan Yardımcıları Gökçe Gökçen, Ulaş Karasu, CHP Milletvekilleri Okan Konuralp, Türker Ateş, Rahmi Aşkın Türeli, Seref Arpacı, Serkan Sarı, Hikmet Yalım Halıcı, Talih Özcan ve PM üyesi Armağan Erdoğan'dan oluşan bir heyet ile DEM Parti Malatya İl Yönetimi ve Eğitim-Sen Yöneticileri katıldı.

Törene katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, daha önce var olan Hayat Sitesi’nin önünde olduklarını belirterek,

“Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Başkanı Güllü Başkanımızı kaybettiğimiz Hayat Sitesi’nin önündeyiz. İsmi aslında hepimizi tekrar düşündüren bir site. Çünkü ismi hayat konulan, ismi lüks konulan, ismi çok güzel bir şeymiş gibi anlatılan ne kadar şey varsa onun altında aslında ölümün yattığını bize tekrar hatırlatan bir yer burası. Bugün birinci yılı ama sanki daha yeni olmuş gibi hepimizde bunun acısı çok taze. Hepimiz yakınlarımızı kaybettik." dedi.

Gökçen açıklamasının devamında, Malatya’da verilen sözlerin tutulmadığını, barınma sorunun çözülmediğini söyledi. Gökşen şöyle devam etti:

“Burada Malatyalı yurttaşlarımızı ziyaret ettik. Yarında ziyaret edeceğiz. Bir yıl geçmesine rağmen hale çözülmemiş sorunlar var. Hala verilen sözlere rağmen, barınma sorunu çözülmemiş olan binlerce insan var. Ne yazık ki, devletin en tepesinden, birinci ağızdan itiraf edilen bir suç var. Biz bunu görmemezlik edemeyiz. Hepimizin başı sağ olsun derken, hepimiz gözyaşlarını silip ertesi gün mücadele etmeye devam ederken birileri tam da o suç mahalline dönerek Hatay’a dönerek ne yazık ki şunu itiraf ediyor: ‘Siz bana oy vermezseniz ben size yardım bile götürmem’ diyebiliyor. ‘Siz bana oy vermezseniz, ben sizin ve ailenizin canını bile kurtarmam’ diyebiliyor. Bu bize şunu hatırlatıyor, bundan 1 yıl önce enkaz altında insanlarımız seslerini duyurmaya çalışıyorlardı. Ne yapıyorlardı sosyal medyaya girip twit atıyorlardı. ‘Ben şu binanın enkazındayım, kurtarın’ diye. Ne yaptılar, o sosyal medyayı yasakladılar, yavaşlattılar. İnsanlarımız çadır arıyorlardı. Başlarını sokabilecek bir yer arıyorlardı. Belki çocuklarına, hastalarına bakabilecek bir yer arıyorlardı. Ne ortaya çıktı? O çadırlar satılarak vatandaşlarımıza verilmiş. Yani bütün bunlar yaşanırken belki de bir toplumun yaşayabileceği en ağır travma yaşanırken birileri yine orada paranın ve oyun derdine düştü. Birileri yine orada kendi iktidarının sürdürülmesinin derdine düştü. Burada tam da yerindeyiz. Birçok yurttaşımızı burada kaybettik. Birçok yurttaşımızı resmi ralamlara göre binden fazla Malatya’da kaybettik. Hepinizin tekrar başı sağ olsun.”

MİLLETVEKİLİ VELİ AĞBABA: MALATYA 2020’DE UYARILDI

Depremin tüm yurttaşlara birçok şeyi tekrardan hatırlattığını söyleyen CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise şöyle konuştu:

“Malatya deprem konusunda 2020’de 24 Ocak’ta uyarılmıştı. 24 Ocak 2020’de yaşanan deprem Malatya’ya aslında uyarı vermişti. Uyarı dikkate alınmadı. Birçok ağır hasarlı binalar 2020 depreminde belediye raporuyla, çevre şehircilik raporuyla hafif hasara çevrildi. Ben biraz önce arkadaşlarımla birlikte Hakimbey apartmanından geliyorum. Hakimbey apartmanında 78 kişi ölmüştü. Hakimbey apartmanı 24 Ocak’ta ağır hasarlı olup daha sonra hafif hasa çevrilip ve dikkate alınmayan bir apartmandı. Ve depremin 6’ncı saniyesinde yerle bir oldu. Aslında bir deprem değil, cinayetti orası. Türkiye’de maalesef cezasızlık hala hakim olmaya devam ediyor. Bu bölge Malatya’nın yeni yerleşime açılan bölgesi. Buradan biraz ilerde Bostanbaşı bölgesi, Fahri Kayahan bölgesi var. Bütün Malatyalıların bildiği gibi yeni yerleşim yerleri, pahalı, lüks konutların, sağlam konutların olduğu iddia edilen yerler. Ama maalesef buradaki binalar toprağa gömüldü. Bir tane ruhsat veren, ruhsata imza atan bir kişi cezalandırılmış değil hala. Bir belediye yetkilisi, Bostanbaşını imara açan bir belediye başkanı hala ceza almış değil. 6 Şubat’ta tabi ki tekrar acılarımızı yaşayacağız ama bunları da aramaya, adalet aramaya devam edeceğiz. Bu cezasızlık devam ettiği sürece de bu depremlerde ölenler çok olacak.”

6 Şubat’ta ikinci depreme Hayat Sitesi enkazında yanında yakalandığını söyleyen Ağbaba, şöyle devam etti:

“İnsanları getirmeye çalıştık. Herkes bilsin ki hem Malatya, Adıyaman, Hatay büyük bir ihmalin kurbanıdır. Büyük bir kötünün de kurbanıdır. Enkazın altında insanlar günlerce bağırarak can verdiler., soğukta can verdiler. Hala birileri çıkıp hikaye anlatma devam ediyor. Malatya Kızılayın merkezi, hem burada çadır satıldı hem de maalesef büyük konteyner üretim merkezi olan Malatya’daki Kızılay’da konteyner üretemediler. Büyük bir liyakatsizliğin örneğini de burada görmüş olduk. Bizzat yaşamış olduk. Bunu da hatırlamak lazım.''

Güncel Haberleri