Festival açılış törenine Vali Aydın Baruş’un yanı sıra CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, AK Parti İl Başkanı İhsan Koca, CHP İl Başkanı Enver Kiraz, MHP İl Başkanı Mesut Samanlı, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın festivale ilişkin yapmış oldukları konuşmaların ardından söz alan Vali Aydın Baruş; “Kayısı denince bütün dünyada Malatya akla geliyor. Biz Malatya’ya ‘Kayısının Başkenti’ diyoruz. Kızgın güneşi, soğuk suyu ve eşsiz iklimiyle Malatya, Kuru Kayısının da başkenti olmayı hak ediyor. Dünyada kuru kayısı ticaretinin %70’ini sağlamasıyla ve yılda yaklaşık 300 milyon dolar ülke ekonomisine değer kazandırmasıyla Malatya bu övgüyü her zaman hak ediyor.
Bugün Malatya’da yaklaşık 850.000 dönüm alanda kayısı ağacı dikili. Yaklaşık bu alanda 8.800.000 kayısı ağacı mevcut. Dolayısıyla her Malatyalı nüfusun başına yaklaşık 9 kayısı ağacı düşüyor. Bu, kayısının Malatya için ne kadar önemli olduğunu açık bir şekilde ortaya koyuyor.
Kayısıyı değerlendirme noktasında Malatya büyük atılımlar yapıyor. Gerek Ticaret Borsamızın inşa ettiği Lisanslı Depoculuk, Büyükşehir Belediyemizin inşa ettiği ve bitme noktasına gelen Lisanslı Depoculuk hem kayısının değerini bulması hem de kayısı ürünlerinin çeşitlendirilmesi anlamında çok büyük değer taşıyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın, Toprak Mahsulleri Ofisinin kayısıya desteğini ilan etmesiyle çiftçimiz büyük bir güvenceye kavuştu. Kayısı üreticileriyle görüştüğümüzde devletin bu güveni sağlamasıyla yüzlerinin güldüklerini söylediler.
Geçen yıl kayısının ortalama fiyatı 2.59 dolardı ancak bu yıl 3,5 doların üzerinde. Dolayısıyla bu yılki kayısı gelirimiz daha fazla olacak. İnşallah üreticimizin yüzü daha da gülecek ve alın terinin karşılığını daha iyi bir şekilde alacak.
Malatya sadece kayısı ile ünlü değil aynı zamanda yetiştirdiği ünlüleriyle, insanıyla, Türkiye’ye önderlik etmiş kişilikleriyle övgüyü hak eden bir şehir. Farklı düşüncelerden insanların barış içinde kardeşçe yaşadığı bir şehir. Bu anlamda Malatya’nın sosyal uyumu Türkiye’ye örnektir. Kültür değerlerimizin başında gelen Aslantepe’nin Unesco’nun Dünya Mirası kalıcı listesine girmesi için de çalışmalar devam ediyor. Malatya aynı zamanda müzeler şehri. Malatya’mızın Gastronomide de ön plana çıkmasını istiyoruz. Bunun için de çalışmalarımız devam ediyor. Kayısı Festivalinde olduğu gibi sokak etkinlikleriyle Gastronomi Festivallerinde bir araya geleceğiz, tüm dünyaya tüm Türkiye’ye Malatya yemeklerinin lezzetini tanıtacağız.
Malatya 24. Kültür Sanat ve Kayısı Festivalinin Malatya’nın birlik ve beraberliğine, kardeşliğine çok büyük katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum. İnşallah festival, amaçlanan nihai hedefi olan tüm toplumsal kesimleri bir araya getirir ve Malatya’nın değerini hep birlikte anlar, hep birlikte ileriye götürme yönündeki azmimimizi tazeler. Bu festivalin gerçekleşmesinde büyük emekleri olan Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekibine buraya gelerek katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından geçmiş yıllarda düzenlenen Kayısı Festivallerinin fotoğraflarının yer aldığı sergi gezildi. Kayısı suyu ve hoşafının ikram edilmesinin ardından program sona erdi.
İki gün sürecek festival kapsamında Arslantepe UNESCO Yolunda Bisiklet Yarışı, kortej yürüyüşü, kayısı yarışması ve konser düzenlenecek.