Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Rana Durmuş tarafından “Madde Bağımlılığı İle Mücadele” konulu konferans verildi.
Erdal Akar Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte madde bağımlılığının nedenleri ile ilgili bilgiler veren Arş. Gör. Durmuş, bağımlılıkla en iyi mücadelenin ve korunmanın en iyi yolunun madde kullanımına hiç başlamamak olduğunu ifade etti. Madde bağımlılığının psikolojik etkileriyle ilgili bilgiler veren Durmuş, “Hastanelerde ameliyatlardan sonra hastalara yüksek dozlarda ve çok daha yüksek saflık oranlarında morfin veriliyor. Ancak hastanelerden hiç kimse bu morfine bağımlı olarak çıkmıyor, bir daha kullanım isteği duymuyor. Bunun nedeni bağımlılığın bir beyin sorunu olmasıdır” dedi.
"Uzun vadede insanda bir yıkım bırakıyor"
İnsanların hayatlarındaki boşlukları doldurmak için bağımlılıkları kazandığına vurgu yapan Durmuş, “Bağlanma en temel ihtiyaçlardan birisidir. Bebekken annemize, daha sonra arkadaşlarımıza ve romantik partnerlerimize ve hatta birçoğumuz evcil hayvanlarımıza bağlanırız. Sosyal açıdan iletişim sıkıntısı içerisinde olacağı, sıkıntısını ya da mutluluğunu paylaşacağı kimsesi olmayan insanlar ise bu eksikliklerini gidermek için madde bağımlılığına eğilim gösterirler. Böylece sıkıntılarını unutacaklarını ve rahatlayacaklarını düşünürler ancak bu çok büyük bir yanılgıdır. Çünkü madde kullanımı kısa vadede iyi hisler uyandırıyor gibi olsa da uzun vadede insana sadece bir yıkım bırakır” diye konuştu.
“Bağımlılıklar tedavi edilebilir”
Bağımlılıkların tedavi edilebilir konular olduğunu dile getiren Durmuş konuşmasına şöyle devam etti:
“Kullanıcılar arasında bu hastalıkların tedavisinin olmadığı şeklinde bir kanı yerleşmiştir. Oysa uyuşturucu madde kullanan kişiler tedavi edilebilir. Tedavi ilkelerini eksiksiz yerine getiren kişilerde uyuşturucu maddeyi bırakma ve temiz kalma davranışı sıklıkla görülmektedir. Bunun yanı sıra temiz kalma davranışı gösteren kişileri bekleyen en büyük risk, tekrar madde kullanmaya başlamaktır. Kişi bu maddeleri bıraktıktan sonra, bir daha hiçbir zaman tekrar kullanmamalıdır. Bir kez dahi kullanması, onun eski günlerine dönmesine ve yıkıcı sonuçlar yaşamasına neden olur.”
Etkinlik öğrencilerin sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.