Haksız Vergi Talebi: Malatya'da Deprem Zararı Gören Binalar İçin

Haksız Vergi Talebi: Malatya'da Deprem Zararı Gören Binalar İçin
Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, 2023 Eylül'ünde, Malatya Büyükşehir ile Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyelerinin, depremde hasar gören binalar için haksız vergi talep ettiğini CİMER'e bildirdi.

Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, 2023 Eylül ayında, Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyelerinin, deprem sonucu yıkılan ya da hasar gören binalar için haksız vergi talep ettirdiğini dile getirerek, konuyu CİMER'e iletti.

Malatya Büyükşehir ve merkez ilçe Battalgazi ile Yeşilyurt belediyelerinin, 2023 ve 2024 yılında depremde hasar gören binalardan vergi tahsil etmesiyle ilgili olarak, bu işlemin yasaya aykırı olduğunu belirten Altaş, belediyelerin tahsil edilen vergileri otomatik olarak silmeleri gerektiğini ilgili kurumlara bildirmiş, ancak bu işlem gerçekleştirilmediği için konuyu CİMER'e taşımıştı.

Altaş’ın ısrarlı takibi ve konuyu gündemde tutması sonrası haksız vergi tahakkuku ile ilgili karar açıklandı.

Altaş'a, CİMER tarafından gönderilen mesaj şöyle:“ Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine yapmış olduğunuz başvurunuz incelenmiştir. Dairemiz evrakları tetkikinde gerekli işlemler yapılmış olup 93 Ada 12 parselde bulunan taşınmazın ağır hasarlı olup tahakkuk eden Emlak Vergi borcu silinmiştir. Adınıza kayıtlı diğer mülkiyetlerin az hasarlı olmasından dolayı herhangi bir işlem yapılmamıştır. Başvurunuz Battalgazi Belediye Başkanlığı tarafından cevaplanmış olup cevap içeriğine ilişkin hukuki sorumluluk cevap veren kuruma aittir."dedi.

Altaş, konuyla ilgili “Bu cevapla gördük ki Malatya'da yaşanan deprem sonrası ki onlar buna asrın felaketi diyor- belediyeler hiçbir zaman vatandaşın yanında olmadıkları gibi olmakta istemediler. Asrın felaketini asrın zulmüne çevirdiler. Devletin kanunla sağlamış olduğu hakkı bile gasp etmeye çalışıyorlar. Oysaki hiçbir işleme gerek kalmaksızın belediyelerin bu durumda bulunan binalardan 2023 ve 2024 yılları için vergi almaması eğer varsa 6 Şubat 2023 tarihinden önceki vergi borçlarını da silmesi gerekiyordu. Vatandaşlarımızın e-devlet üzerinde veya ilgili belediye e-hizmetler servisi üzerinden gerekli kontrolleri yapmalı; yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı binaları için haksız tahakkuk eden vergi ve gecikme zammını ödememeleri gerekiyor. Ödeme yapanlarında ödedikleri vergileri geri talep edebilirler" açıklamasını yaptı.

Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir